patrykluk Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Dzień dobry, jakiś czas temu kupiłem sobie szosę z carbonowym widelcem. W związku z ty moje pytanko: Jaka jest szansa że widelec pęknie podczas jazdy? A dokładniej chodzi mi o trochę cięższy teren niż asfalt, jakaś nierówna kostka, może jakaś piaszczysta twarda droga lecz z dziurami. Staram się jeździć tylko po asfalcie, niestety ostatnio podczas przejażdżki skończyła mi się piękna równa droga i musiałem pokonać troszkę cięższy teren. Zastanawiałem się czy nie zawrócić lecz nie było mi to za bardzo po drodze... Wiem że ciężko jest odpowiedzieć na to pytanie na odległość bez dokładnych oględzin terenu, ale jeśli jest to możliwe proszę o wrażenie swojej opinii. Pozdrawiam.
Fenthin Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Jakieś 50%. Albo pęknie, albo nie pęknie. Akurat wczoraj był wyścig Paris-Roubaix. Spójrz na nawierzchnię i wyciągnij wnioski. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Fenthin
patrykluk Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Okej patrząc na niektóre zdjęcia to nie spodziewałem się że rowery szosowe mogą poruszać się w takim terenie , a jak znoszą taki teren koła szosowe? Z racji nie dużej szerokości opony i bardzo dużej twardości. Czy ciężko jest wygiąć koło?
Fenthin Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zależy od jakości części, zaplotu, ciśnienia w oponach, wagi użytkownika, terenu. Na pewno łatwiej niż w rowerze górskim w tych samych warunkach, ale myślę że nie ma co z góry się przejmować.
nowikone Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Wydaję mi się że ma tu zastosowanie zasada zdrowego rozsądku, nie można takiego widelca przeciążać ponad jego możliwości, kostka brukowa nie będzie mu straszna ale leśne ścieżki i korzenie już mogą doprowadzić do przykrej sytuacji rower nie złoży się raczej pod rowerzystą, bardziej obstawiałbym pęknięcie widelca po prostu jeżeli chodzi o koła to zgadzam się z kolegą Fenthin, zależy jakie to koła, jaka waga rowerzysty i na co je na narażamy jeżeli jesteś nowy w temacie carbonu to pamiętaj o tym żeby za mocno nie dokręcać samozamykacza bo to także może spowodować uszkodzenia widelca
Nemrod Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Dużo tez zależy jak wylajtowany jest ten widelec. W końcu w rowerach CX tez są karbonowe widelce i dają radę. Te dostosowane do rowerów typu endurance też są nieco cięższe i bardziej wytrzymałe.
Rekomendowane odpowiedzi