Skocz do zawartości

Maxxis Crossmark II

Rekomendowane odpowiedzi

Crossmark ma na asfalcie większe opory toczenia nic np ikon miałem Ikona przesiadlem się na crossmarka I widzę znaczna róznice na asfalcie ale znów w terenie lepiej się trzyma chodzi o leśne ścieżki utwardzone drogi

Czy lepsze bd Continental race king ? bo sa w tej samej cenie 
Trudno mi odpowiedzieć czy są lepsze bo nie użytkowalem maxxisa używam od dawien dawna i byłem zadowolony ale znów ostatnio miałem problem z nowymi crossmarkami bo okazały się krzywe i biły na boki ale wymienili mi na nowe I jest już ok

Kupiłem jakiś czas temu Crossmarki i nie mam pojęcia czemu ludzie lubią te opony. Opory toczenia to tragedia, z tymi oponami się walczy, a nie jeżdzi. Ze swojej strony polecam Hutchinson Cobra. Używałem ich przód i tył - są rewelacyjne - niskie opory toczenia, duże boczne klocki dla lepszej przyczepności w zakretach - Absalon wiedział co robił kiedy je projektował - wpadłem kiedyś na nie na jakimś niemieckim forum gdzie miały jedne z niższych oporów toczenia (a szykałem szybkich opon ale też w teren)  - kupiłem i nadal na nich jeżdżę. Teraz z tyłu mam też Hutchinsona ale Black Mambę - jest szybsza :).

Z cromarkami trzeba uważać maja wadę jakąś przynajmniej ja trafiłem na 2 komplety opon które biły strasznie na boki pierwszy wymienili mi I drugi komplet identycznie a nawet jeszcze większe bicie miał

Wybiorę chyba Continental race king tylko mam dylemat drutowana czy bezdętkowa która jest droższa o 30 zł na 1 szt. przy rozmiarze 29?  Obręcze mam przystosowane do opon bezdętkowych ale jaki tez jest koszt zalewania mlekiem itd... Czy waga również spada przy zalaniu ? I opłaca sie kupować opony bezdętkowe jeśli bd jeździł na dętce ? zależy mi również na utrzymaniu niskiej wagi.

1 godzinę temu, wyder91 napisał:

Wybiorę chyba Continental race king tylko mam dylemat drutowana czy bezdętkowa która jest droższa o 30 zł na 1 szt. przy rozmiarze 29?  Obręcze mam przystosowane do opon bezdętkowych ale jaki tez jest koszt zalewania mlekiem itd... Czy waga również spada przy zalaniu ? I opłaca sie kupować opony bezdętkowe jeśli bd jeździł na dętce ? zależy mi również na utrzymaniu niskiej wagi.

Zazwyczaj bezdętkowe są nieco lepsze bo często (ale nie zawsze) są to po prostu lepsze wersje opon, z lepszej mieszanki itd. Poza tym zalanie mlekiem to nie tylko temat wagi. Ale to zupełnie inaczej pracująca opona, lepiej. Wyższy komfort, lepsza przyczepność. Możliwość zejścia niżej z ciśnieniem gdy zachodzi taka potrzeba (lepsza trakcja, nie złapiesz sneaka) no i w końcu dużo mniejsze prawdopodobieństwo kapcia. Dętkę wtedy wozi się w zapasie. To najlepszy tani upgrade roweru. Koszt? Zależy kto i za ile Ci zrobi. Ale wentyle to koszt pewnie 25 - 30 zł za wentyl, koszt taśmy kilkanaście pln i mleko z 50 zł plus robocizna. Można samemu, to nie jest trudne. Tylko trzeba mieć kompresor. Dobrze zalać mlekiem mając nowe opony.