Skocz do zawartości

Korba MTB w rowerze szosowym

Puncu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Od kakiegoś czasu kombinuje jak połączyć dwie kategorie napędów Shimano. Chciałbym mieć napęd 2x10 MTB z klamkomanetkami. Niestety w shimano nie jest to kompatybilne.

Przyszedł mi pomysł do głowy, czy dało by się do napędu typowo szosowego np. Tiagra, zamontować korbe np. Deore albo SLX?

Dlaczego tak? Tutaj nie jest płasko i czasem podjazd na przełożeniu 26:36 jest trudny. Najmniejszą korbe szosową jaką znalazłem to przełajowa 36/46z.

Załóżmy że przerzutka jest na zwykłą obejme i ma spory zakres regulacji wysokości. Będzie to działało? Rower miałby być typowo gravelowy.

Da się złożyć napęd MTB z klamkomanetkami szosowymi, tyle że wymaga to sztukowania różnych systemów.

Korba MTB będzie działać z przerzutką szosową, ale niekoniecznie idealnie. Wyjdą inne kąty przerzutki względem zębatek i może być różnie z regulacją.

Najprościej jest użyć korby kompaktowej 50x34 (albo 48/32, jeśli znajdziesz poza kompletnym rowerem), przerzutki z długim wózkiem i kasety MTB. Ale to daje tylko 34x36 bez rzeźbienia. Można jeszcze dodać przedłużacz haka przerzutki RoadLink, aby zrobić około 34x42.

Sprawdź konkretne modele. Wg tego pierwszego artykułu powinno się dać, tylko trzeba dopasować konkretny rodzaj, aby zgadzał się naciąg. Może masz w pobliżu źródło różnych manetek, aby obadać na sucho. ;)

W ostateczności można sprowadzić odpowiedni produkt tej firmy:

http://www.jtekengineering.com/shiftmate/shiftmate-compatibility-charts-choices/

Szczerze? Wybierz się do sklepu z przerzutką i powiedz, w czym rzecz. Policz, ile czasu stracisz, próbując oszczędzić na marży stacjonarnej. Albo ile stracisz, zamawiając nie to...

6 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Policz, ile czasu stracisz, próbując oszczędzić na marży stacjonarnej. Albo ile stracisz, zamawiając nie to...

Czas nie jest moim wrogiem. Mam czas, moge szukać. Ale zapytałem na forum licząc, że ktoś już kombinował :P

4 godziny temu, Nemrod napisał:

Ja mam w CXie klamkomanetki Tiagry 4700 i przerzutkę przednią Deore LX. Działa bardzo dobrze.

Dzięki! :D W tej wypowiedzi uzyskałem prawie wszystko. Jeszcze mi tylko powiedz czy masz korbę szosową czy MTB?