Skocz do zawartości

Oznaczenia na klockach hamulcowych

MariuszBie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiecie może co oznaczają te oznaczenia i czy wogóle zawracać sobie nimi głowę? 

W kółeczku na jednych mam oznaczenia 175 na drugich 182.

I z lewej strony na jednym komplecie SD0... i różnią się tylko ostatnią cyferk? Ale mam też SB03 gdzie różnią się i literami i cyframi.

To moja pierwsza wymiana i może rozszyfrowanie tych oznaczeń pomoże mi w przyszłości dobrać odpowiednie/lepsze klocki.

Wiem że te są żywiczne i już potrzebują wymiany, dlatego chciałbym teraz zakupić półmetaliczne dobrej firmy do Shimano MT500 Deore - BR-M447.

Przy okazji jak byście mieli jakiś link do dobrych półmetalicznych pasujących do mojego roweru to poproszę o linka.

20180408_160259 - Przód.jpg

20180408_155137.jpg

Kompletnie nie zwracaj uwagi na te oznaczenia. Zmiana klocków na inne niż żywiczne powinno iść w parze z zmiana tarcz jeśli te są przystosowane jedynie do klocków żywicznych. Jakie tarcze posiadasz?

Co do samych klocków to BBB lub XTOP. Używałem polecam.

Edytowane przez Gość

Chyba nie mam oznaczenia jakie powinienem stosować, ale bardzo możliwe że w związku ze swoją niew edzą mogę coś przeoczyć, sam zobacz. To są tarcze na których przejechałem 370 km i myślę że jeszcze kilka zmian klocków powinny wytrzymać, choć nie wiem jak będzie po półmetalicznych, ale to z czasem sprawdzę. 

20180408_155935 - Przód.jpg

Te oznaczenia to pewnie jakieś znaczniki partii, linii produkcyjne itp. Ciebie interesuje napis "resin". B01S - po tym oznaczeniu znajdziesz do jakich zacisków pasuje i w drugą stronę, po oznaczeniu zacisku powinieneś dojść do oznaczeń pasujących klocków

RT 66 do tych tarcz możesz nawet metaliczne klocki dać. Tarcze zostają. Ja na swoich wyjeździłem z metalikami już dobre 5 k km i zużycie jest minimalne.

Edytowane przez Gość