Skocz do zawartości

SR Suntour Radion XC 100 RL - najprawdopodobniej trzask z amortyzatora przy wykonaniu skoku.

BlackHawkPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam rower Romet Mustang 29 1, który amortyzator Sr SunTour Raidon XC 100 RL. Wczoraj kupiłem cały rower, a Dzisiaj pojechałem na PumpTracka i wyskoczyłem przednim kołem z jednej górki. Amortyzator, albo jakaś inna przednia część roweru trzasła. Nie zauważyłem żadnych pęknięć na ramie, amortyzator nie zaczął się pocić i nie jest krzywy. Ale tarcza zaczęła ocierać o klocki (Albo już ocierała, nie zwracałem na to uwagi). Pojawiła się kreska na obręczy, ale mój kolega ma taką samą na dwóch kołach - u mnie jest ona tylko w przednim kole. Czy jest to spaw obręczy czy pęknięcie. Dzisiaj już nie dam rady wrzucić fotki ale może jutro będzie okazja. Bardziej boję się o kosztowniejszą sprawę - Amortyzator. Może to on tak trzasnął bo wylądował na ziemi pod niefortunnym kontem i się nie złożył tylko moc uderzenia rozniosła się na hałas? Nie zauważyłem na nim żadnych luzów. Rower wczoraj kupiłem to szkoda, abym już go popsuł. Znaczy jest na gwarancji ale wiecie jak jest z gwarancją Rometa. Za każdą odpowiedź dziękuję, i czy to jest coś poważnego?

Kupiłeś Mustanga do skakania?

Hamowałeś w tym momencie? Jeśli tak to tarcza mogła się zaprzeć o śruby i charakteryzuje się to własnie trzaśnięciem. Nie ma powodu do zmartwień. Sam zacisk też mógł się przesunąć skoro piszesz, iż później tarcza ocierała. Wystarczy wyregulować. To bym obstawiał ale pewności nie mam.

Zacisk właśnie chcę ustawić, bo mi ociera o tarcze, co szczególnie słychać przy skręcaniu. Fota tutaj (nie wiem czemu tak słaba jakość, ale rysę widać). Ogólnie nic się z nim nie dzieje po za tą tarczą. Amor po nocy nie zaczął cieknąć, ani niż z tych rzeczy. Chyba obejdzie się tylko na ustawieniu zaciski i gotowe.

IMG_20180408_193231.jpg

Edytowane przez BlackHawkPL
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

To jest łączenie na obręczy. To nie wada.

Ok, dzięki. Zastanawiało mnie to, bo z tyłu tego nie mam. Myślę że jak jutro wyreguluję zacisk to wszytsko dobrze. Ostatecznie jeszcze nie zamykam tematu. Jakby się coś pojawiło to będę pisał.

• 2 tygodnie później...