Skocz do zawartości

Problem z SPD

patrykluk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

kilka dni temu zacząłem swoja przygodę z pedałami spd, tylko ze mam problem z wypinaniem. Może zacznę od początku, pedał Shimano M520, oryginalne bloki. Ćwiczyłem na "sucho", potem jeździłem powoli a potem zaliczyłem glebę... Wpinam się bez problemu ale mam problem z wypięciem, wypinam się pięta na zewnątrz. Musze stworzyć strasznie duży kąt pomiędzy pedałem a butem ponad 60 stopni, jest to dosyć ciężkie. Bardzo utrudnia to szybkie wypinanie i dlatego nie zawszę się udaje. Sprężyna w pedałach ustawiona na minimum.

Czy u was też trzeba tak mocno skręcić stopę aby się wypiąć?

Czy możliwe jest że pedały są zepsute? 

Pozdrawiam :)

Dobrze masz bloki przykręcone do butów? W sensie, że dobrą strona? I na obu stopach/butach problem wystepuje? U mnie starczy energiczny ruch piętą i nie sądzę żeby było to więcej niż 20 stopni... 

Dokręciłem bloki jeszcze mocniej, teraz jest może trochę lepiej ale jest inny problem. Teraz gdy wypnę się z bloku to jeszcze trzyma mnie przy pedale ten ząbek z przodu bloku. Po prostu bloki są tak mocno przyduszone do buta ze aż wchodzą w podeszwę i ta przerwa jest na tyle ciasna ze mimo ze jestem wypięty to ten dzyndzelek nadal siedzi w pedale. 

30412096_1502975569828944_7963374746995785728_n.thumb.jpg.2cd9d65d5f3120fcdf4256c582425965.jpg30412030_1502975686495599_2337346212077764608_n.thumb.jpg.d3f940e07cd30ff4673111578f8f8766.jpg30226547_1502975513162283_6591006771777634304_n.thumb.jpg.b688b344eaa0ce5b791752d0ab97cb4c.jpg30221326_1502975756495592_8831745747595558912_n.thumb.jpg.9b1331af1797e45033cb31efca2d096e.jpg

Prawy but jest dokręcony bardzo mocno, lewy mocno.  Problem występuje w obu przypadkach. 

Edytowane przez patrykluk

Miałem, szybko się pozbyłem (z powodu glebienia), ale pamiętam, że powinno być jakieś uszczelnienie. A ty masz dziury na wylot. To tak, trochę obok tematu.

Jak ustawiałeś te bloki? Szajbajk ma fajny filmik o tym jak ustawić bloki SPD;

1 godzinę temu, patrykluk napisał:

Sprężyna w pedałach ustawiona na minimum.

Spróbuj ustawić w połowie. Z tego co pamiętam, mechanizm wypinania im jest bardziej twardy zatrzask szybciej odskakuje (pod mniejszym kątem ale trzeba użyć większej siły) .

Czy u was też trzeba tak mocno skręcić stopę aby się wypiąć?

Pamiętam że nowe ze sklepu mnie denerwowały i potrzebowały trochę pracy kluczem.

Czy możliwe jest że pedały są zepsute? 

Raczej mało prawdopodobne.

• Lubię to! 1
Godzinę temu, GBike napisał:

Spróbuj ustawić w połowie. Z tego co pamiętam, mechanizm wypinania im jest bardziej twardy zatrzask szybciej odskakuje (pod mniejszym kątem ale trzeba użyć większej siły) .

Jest jeszcze gorzej, wypinam się pod jeszcze większym kątem. Co gorsza, po tych kilkudziesięciu próbach wypinania się dzisiaj zaczyna boleć mnie kostka podczas przekręcania. 

Edytowane przez patrykluk
3 minuty temu, patrykluk napisał:

Jest jeszcze gorzej, wypinam się pod jeszcze większym kontem. Co gorsza, po tych kilkudziesięciu próbach wypinania się dzisiaj zaczyna boleć mnie kostka podczas przekręcania. 

Hmm a podeszwa tego buta jest sztywna ? czy taka gumowata  .

6 minut temu, Sziva napisał:

A pedały masz przykręcone R z prawej, a L z lewej strony? 

Tak, jest okej. 

7 minut temu, GBike napisał:

Hmm a podeszwa tego buta jest sztywna ? czy taka gumowata  .

Szczerze mówiąc są to moje pierwsze buty tego typu. W porównaniu do zwykłych butów są sztywne. Ale jak to wypada w rowerowych to nie wiem.  

22 minuty temu, patrykluk napisał:

Tak, jest okej. 

Szczerze mówiąc są to moje pierwsze buty tego typu. W porównaniu do zwykłych butów są sztywne. Ale jak to wypada w rowerowych to nie wiem.  

Skoro już zainwestowałeś w pedały i jesteś zdeterminowany, to może warto rozważyć bloki wypinania wielokierunkowego o symbolu SM-SH56. Osobiście nie używałem, ale podobno jest łatwiej się wypiąć.

2 godziny temu, GBike napisał:

warto rozważyć bloki wypinania wielokierunkowego

po co kombinować skoro na tych blokach wszystko ma działać poprawnie. 

Ktoś znajomy ma spd? Fajnie by było gdyby ktoś inny w innych butach sprawdził wypinanie. Mi to też wygląda na słabą podeszwę 

Co za model bloków masz wkrecony? Wyglądają na Shimano, ale czy SH51 czy SH56? 

Dla mnie wygląda to też na problem z podeszwą buta, bo blok ciasno siedzi w podeszwie i nie ma możliwości swobodnego ruchu na bok przez co może but blokować się przy wypięciu. Kiedyś tak miałem w adidasach Gran Corsico. Nożem wyciąłem kawałek gumy podeszwy po obu stronach bloku i problem się rozwiązał. 

Bloki SH51, problem został rozwiązany. Głównym problemem był but a dokładniej podeszwa, nie jest ona wystarczająco twarda. Lekko powiększyłem otwór w podeszwie co znacznie poprawiło swobodę wypinania. Ustawiłem również bloki pod innym kątem co również ułatwia wypinanie.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam :)

• 1 miesiąc temu...

Hej,
Zanim zamkną wątek chciałbym się podzielić własnymi obserwacjami, żeby zostało dla potomnych.
Poznaję model butów po podeszwie. Mają taką przypadłość, że bloki tylko w jednym położeniu pracują tak jak powinny. Wszelkie teorie ich ustawiania trzeba niestety odłożyć na półkę - blok musi być równo po środku, równolegle do krawędzi otworu. Kupiłem je około miesiąc temu i używam z blokami SH51. Podejrzewam, że z blokami SH56 mogłoby dochodzić do samorzutnego wypinania, bo podeszwa mocno opiera się o pedał. Do MTB jest wiele lepszych modeli, ale świetnie sprawdzają się w jeździe miejskiej.