Skocz do zawartości

RockShox Reba RL 2017 r. - zamienniki oryginalnych smarów.

Kazik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. 

Przymierzam się do serwisu rs Reba RL. Wyczytałem w tutorialu że rock shox zaleca do oringow smar pm 600 który jest bardzo drogi bo za 400 gram ponad 100zl. Stąd chciałem zapytać czy ktoś stosował jakieś zamienniki ? 

W swoim starym rs Sid stosowałem kiedyś smar RST tylko że ten Sid był z innej epoki i nie odczułem różnicy w pracy amortyzatora w porównaniu do fabrycznych lubrykantów. 

Zastanawiam się też na użyciem oleju do widelców motocyklowych firmy Castrol o takich samych parametrach jak ten rock shoxa. 

Co myślicie o takich zamiennikach ? Bo mam wrażenie że trochę płacimy za nalepkę rock shox na tych olejach/smarach. 

Opublikowano

Oleje bardzo dobre są silkolene. Tylko zeby uzyskac idealne gestosci jak rock shox, to najlepiej zmieszac samemu.  Trudne to nie jest. Jak chcesz to moge opisac jak to zrobic.

A smaru ja uzywam slicoleum 50 g jakieś 25 zl. 50 g starczy na wiele serwisów.

Opublikowano

PM600 to smar innego typu niż SRAM Butter, Slickoleum i podobne. Lepiej uszczelnia, ale też bardziej się klei. Podręczniki serwisowe tego nie mówią, ale zmiana smaru może wpłynąć na działanie i okresy serwisowe.

Opublikowano

Faktycznie dzięki za linki. Jak myślicie na ile serwisów takie 20 ml wystarczy ? 

Opublikowano
2 minuty temu, Kazik napisał:

Faktycznie dzięki za linki. Jak myślicie na ile serwisów takie 20 ml wystarczy ? 

spokojnie na kilka bądź nawet na kilkanaście. Olej 15 WT to spokojnie cztery serwisy

Opublikowano

Jeśli masz amor na gwarancji i nie użyjesz zalecanych przez RS lubrykantów to w razie awarii reklamacja nie będzie uznana. 

Opublikowano

Gwarancja mnie nawet nie interesuje bo producent zrobi wszystko aby takowej gwarancji i tak nie uznać. A przypuszczam że serwis na własną rękę to i tak = utrata gwarancji.  Z drugiej strony nie wyobrażam sobie aby zapłacić 100zl  w serwisie za rozebranie czegoś tak trywialnego jak amortyzator. 

Właśnie zastanowiło mnie to bo w maunalu reby jest napisane że nie zalecają innego smaru niż ten pm 600 smar może kupię bo to jakiś sens ma aby miał odpowiednią lepkość i trzymał się oringow które cały czas pracują wewnątrz. Natomiast olej to chyba wleje ten Castrol fork o takiej lepkości jak jest w manualu reby, bo jeśli olej srama to syntetyk i castrola też syntetyk o tej samej lepkości to chyba nie ma co przepłacać za znaczek. 

Jeszcze to muszę przemyśleć =) także wszystkie wasze argumenty mile widziane =).

Opublikowano

Dziekuje, nie wiedziałem że tak to wygląda co do lepkosci. Mam znajomą co pracuje w dużej firmie "olejarskiej" i z tego co mi podpowiedziała to że baza oleju jest w gruncie rzeczy taka sama tylko różnią się dodatkami uszlachetniajacymi. Stwierdziła też że czasem nie ma co przepłacać. 

Chce tego castrola wlać bo mam go akurat w domu z poprzednich serwisów rs sida w którym całkiem nieźle się spisywał 

Opublikowano

Castrol też sie sprawdzi choć są od niego lepsze. Poczytaj to co podlinkowalem, z tego mozna sie sporo dowiedzieć :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kazik napisał:

A przypuszczam że serwis na własną rękę to i tak = utrata gwarancji.

sram dopuszcza samodzielny serwis dlatego na ich stronie masz serwisówki

a temat pewnie będę niedługo odkopywał bo będę chciał zebrać graty do serwisu swoich foxów :P

Edytowane przez trollu