Skocz do zawartości

Sigma 16.16 STS

specialized34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam pytanie do was czy ktoś z was posiada dany model licznika SIGMA jak w temacie a mianowicie chodzi o połączenie z nfc nie chcę mi się połączyć za żadne skarby tel jest sprawny i nie wiem czy to jest wina aplikacji czy może samego licznika może ktoś ma podobny problem dziękuję za wszystkie spostrzeżenia z góry dziękuję.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdź, czy w ustawieniach licznika masz włączoną opcję NFC

specialized34
Opublikowano

Oczywiście że mam ale widzę że problem jest taki że ma kłopoty z połączeniem się z modelem mojego tel np lg g3 xpower działa mam huawei mate8 i już są problemy ale ogólnie nfc w tel działa bo przesyła dane za pomocą nfc

Opublikowano

Czy liczni który posiadasz jest wart swojej ceny ? czy można podłączyć jakieś dodatkowe czujniki np. kadencja itp. ??

Opublikowano

Jest wart dla własnych potrzeb czujnik kadencji też można podłączyć 

Opublikowano

Mam dokładnie ten model licznika. Też myślałem, że coś nie działa, ale okazuje się, że jest po prostu strasznie mały margines błędu połączenia czujników. Trzeba baaaardzo powoli przesuwać telefon nad licznikiem. I momentalnie zatrzymać po usłyszeniu dźwięku połączenia. Dalsze przesuwanie (nawet niewielkie) powoduje błąd. Łącze się z fonem Huawei P9. Kwestia wprawy, ale początki były ciężkie.

Przy okazji zapytam. Czy zdarzyło się komuś, że zrobił trasę w tę i z powrotem i importując 'trasę' do telefonu, przeniosło tylko drugą część? Czyli zrobiłem powiedzmy 5+5 km i zamiast zaimportowania 10 km, w telefonie pojawiło się tylko 5 km. Licznik pokazywał 10 km...

Opublikowano

Ja miałem tak w niedziele że miałem dwie trasy po 35 km tego samego dnia a mi przeniosło tylko pierwsza 

Opublikowano

Chyba tylko jeden import dziennie się łapie. Wczoraj zrobiłem dwie trasy. Po pierwszej import - było OK. Po drugiej import - znowu zaczytał wynik pierwszej trasy.

Stwierdziłem, że nie będę resetował licznika i dzisiaj zaczytam dopiero po zakończeniu jazdy. Zaczytał całość...

Opublikowano

To jest chyba jedyne sensowne rozwiązanie a wracając do problemu przesyłu nfc niestety ponad 2 godziny zabawy i nic z tego ale np w trakcie łączenia tel z licznikiem gdy włączę nfc to zaczyna pokazywać pasek ładowania a gdy znów włączę to znów pokazuje na nowo pasek lecz nic się nie dzieję jakiś feler obstawiam że ma problemy z huawei bo inne działają bez zarzutu i czas sobie dać spokój   

Opublikowano

Ja już doszedłem do wprawy. Właściwie za 1-2 razem już zaczytuję ;)

Próbowałeś przy zdjętym liczniku? Tak jest nieco wygodniej wyczuć miejsce w telefonie, gdzie dochodzi do połączenia. U mnie w P9 jest to (prawie, że dokładnie) lewy górny róg telefonu.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,ja z innej beczki,przeszukałem już cały świat(sklepy itp) i za nic nie mogę znaleźć  stacji dokującej do tego licznika (Sigma 16.16 STS) są niedostępne czy Sigma wypuściła coś co będzie działało z tym licznikiem,z góry dzięki za odpowiedz 😉

Opublikowano

Tak coś tam było i jeśli się nie mylę, to leży u mnie w jakiejś szufladzie zupełnie niepotrzebne (użyte może 2 czy 3 razy), licznik dawno odsprzedałem. Lecz nie spodziewaj się po tym cudów chyba tylko aktualizacja softu i ewentualne ładowanie baterii. Jeśli chcesz to gdy znajdę chwilę mogę poszukać. Jak coś to za 35 PLN mogę sprzedać. Pisz na priv.

Opublikowano

a45390ca1cb502198c5c4804a8bf96c4.jpg2250037a0ec1ecbee6bbe2447cccd95b.jpg

Do 16.16 STS jest taka stacja. Można przez nią zgrać treningi z licznika na komputer (program Sigma Data Center), aktualizuje się sofy licznika. Nie ładuje się przez tą stację baterii w liczniki.
Cudów rzeczywiście ta stacja nie oferuje, ale wynika to bardziej z ograniczeń licznika.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Jest i taka sama jest do 32.16. Ściąga się przez nią dane bardzo wygodnie zamiast męczyć się z NFC. Tyle że teraz nie można jej nigdzie dostać.

Edytowane przez dfq
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, 

Kupiłem dokładnie ten model wersja z czujnikiem kadencji. Lecz mam problem bo wg instrukcji i lampek kontrolnych na czujnikach licznik co jakiś czas gubi prędkość tzn jest przez jakiś czas 0,0 a kadencję w ciągu 15 minut pokazało mi jeden raz przez 15 sekund, resztę jazdy 0,0

Czy ktoś wie gdzie może być problem?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej zastanawiam się nad dokupieniem czujnika kadencji. Czy jak mam czujnik od prędkości to licznik wykryje dodatkowy czujnik kadencji? W zestawie miałem tylko ten na koło. Licznik sigma 16.16 STS NFC. 

Opublikowano
8 godzin temu, M.C napisał:

@Gaspare powinno wykryć.

Dziękuję za odpowiedź. Jak kupię to napiszę co i jak. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Podłącze się pod ten wątek, żeby nie zakładać nowego.

Czy posiadacze tego licznika wiedzą jak to zrobić by przy wymianie baterii nie tracić danych ze statystyk (chodzi o ilości km przejechanych w poprzednich miesiącach)? Jak wyjme baterię to resetuje on wszystkie zliczone dane co jest irytujące, a wyłączyć się go (chyba?) nie da? 

Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki, bo wczoraj już drugi raz mi się usunęły statystyki.

Pozdrawiam! :)

Opublikowano (edytowane)

No ale po co ci te dane? Z tego co pamiętam wszystkie dane i statystyki są w chmurze i można je wygodnie przeglądać przez Sigma Data Center a nie dziubdziać się na malutkim liczniku 

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Jeżeli licznik byłby spięty z chmurą i automatycznie przesyłał dane to byłaby bajka i nie potrzebowałbym tego,a tak muszę treningi zgrywać na telefon przez NFC co robiłem mocno w kratke szczerze mówiąc przez co nie mam pełnego obrazu danego miesiącu czy roku treningowego. Jak miałem dane w liczniku to byłem pewien,ze on ma wszystkie treningi i kilometry policzone czasy itp. 

Jeżeli nikt nie zna dobrego sposobu na wymiane bateri bez utraty danych to będę musiał zgrywac te treningi po prostu. 

Opublikowano
W dniu 26.07.2020 o 18:37, LNS napisał:

Jeżeli licznik byłby spięty z chmurą i automatycznie przesyłał dane to byłaby bajka i nie potrzebowałbym tego,a tak muszę treningi zgrywać na telefon przez NFC co robiłem mocno w kratke szczerze mówiąc przez co nie mam pełnego obrazu danego miesiącu czy roku treningowego. Jak miałem dane w liczniku to byłem pewien,ze on ma wszystkie treningi i kilometry policzone czasy itp. 

Jeżeli nikt nie zna dobrego sposobu na wymiane bateri bez utraty danych to będę musiał zgrywac te treningi po prostu. 

Powiem Ci że czasami mam tak, że 15 razy włączam i wyłączam apkę i nfc żeby załapało :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam pytanie jak ustawić kadencję, wszystko niby włączone czujnik ustawiony a cały czas na liczniku pokazuje 0, jak może być przyczyna 

Opublikowano

Jeżeli wszystko jest w porządku, to sprawdź czy mryga zielona dioda czujnika kadencji w momencie zbliżenia magnesu, który powinien być zamontowany na korbie od wewnątrz.

W liczniku ustawiłeś kadencje na "ON"?