Skocz do zawartości

Co myślicie o tych zębatkach [POMOC] ?

ProMatio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jak w pytaniu, co myślicie o zębatkach że zdjęcia? Wyglądają na zużyte? Jak ewentualnie rozpoznać zużyte zębatki podczas oględzin roweru na miejscu?

IMG_20180407_095905.jpg

Opublikowano

Na tej fotce to ciężko nawet je wypatrzyć - lepsza fotka albo organo-leptycznie na miejscu :]

Opublikowano

Skup się na małych zębatkach te są częściej używane. 

Opublikowano

Jakość zdjęcia nie najlepsza ale ja obstawiam zużyte blaty. Poprzeciągaj trochę łańcuch po blatach trzymając za górny i dolny odcinek łańcucha ciągnąc do siebie jeżeli łańcuch ma naprawdę spory luz to blat nadaje się na śmietnik. 

Opublikowano
9 minut temu, PrzeLuka napisał:

Jakość zdjęcia nie najlepsza ale ja obstawiam zużyte blaty. Poprzeciągaj trochę łańcuch po blatach trzymając za górny i dolny odcinek łańcucha ciągnąc do siebie jeżeli łańcuch ma naprawdę spory luz to blat nadaje się na śmietnik. 

Po jakich blatach ? :D

Bo planuje właściwie kupić rower używany, jutro jadę tylko niewiem jak sprawdzić stan wszystkich zębatek na kasecie i korbie. Ewentualnie jeśli byłoby coś nie tak to czy brać rower czy sobie odpuścić, kosztowna jest taka naprawa?

Ma ktoś może zdjęcie zębatki nowej i zużytej tylko takie dokładniejsze bo nigdzie nie mogę znaleźć porównania.

Opublikowano

Idz do rowerowego i kup przymiar do łańcucha. Zawsze w ten sposób masz jakiś obraz czy ktoś dbał o rower. Plus ewentualne koszty co do doprowadzenia wszystkiego do ładu. 

Opublikowano

Przymiar mam, ale łańcuch zawsze można wymienić. Najbardziej zależy mi na tym żeby rozeznać się w jakim stanie jest reszta napędu.

W rowerze było podobno sporo wymieniane, jest to Kross i podobno z oryginalnego roweru została sama rama, osprzęt zmieniony na sram, amor powietrzny itp. 

Pojadę jutro i się okaże, najwyżej wdepne na minę :D

Opublikowano (edytowane)

@ProMatio Zębatki kasety to korony a blaty to zębatki korby ;) 

Jeśli zęby na jednym lub na drugim będą jak "igły" tzn. że są zużyte. Dwa na przedniej części zębów blatu robią się wyżłobienia i zadziory jeśli są duże to też eliminuje taki blat.

Czy koszta są duże... To zależy na co chciałbyś wymieniać. Jeśli korba ma demontowane blaty  to sprawa jest prosta. Wystarczy dobrać i wymienić blaty. Jeśli nie to trzeba wymienić całą korbę i tu szukał bym takiej z wymiennymi blatami.

Poniżej masz przykład zużytej korby i kasety.

20180408_074522.jpg

20180408_074740.jpg

Jak widzisz zęby są mocno powycierane. Odstępy między zębami są większe niż powinny. Wyraźnie widać, że są wyrobione.

Edytowane przez Gość