Skocz do zawartości

Jakie koła do roweru crossowego dla jeźdźca 100+ kg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Po 1300 km w siodle głównie po ścieżkach rowerowych okazało się, że koła w moim rowerze są zrobione chyba z plasteliny. Przód i tył nadaje się w najlepszym wypadku do centrowania. Chciałbym ograniczyć tę czynność do maksymalnie jednego razu w sezonie stąd więc pomysł wymiany kół na coś bardziej wytrymałego. Niestety nie wiem kompletnie za jakimi kołami powinienem się rozglądać. Potrzebuje coś w rozmiarze 28 cali z piastami pod tarcze. Czy moglibyście mnie nakierować za czym mógłbym się zacząć rozglądać co by wytrzymało jeźdźca 100+ kg?

Opublikowano

Jeśli to nowy rower, to miały prawo się koła rozcentrować, po dociągnięciu szprych powinno być ok. Nie sądzę, aby tu jakość obręczy miała coś z tym wspólnego, że koła się zcentrowały.

Szprychy w nowym kole muszą się ułożyć, czasami tez słychać takie charakterystyczne pyknięcia w nowym kole. To normalne.

Nie wiem tez jak jeździsz ale najeżdżając na przeszkody np. krawężniki, warto podrzucać przednie koło, aby nie walić w nie całym pędem.

Opublikowano

Ważne też jest ciśnienie w oponach. Ostatnio na stacji próbowałem jakiemuś Panu wytłumaczyć że jeden bar, to trochę mało jak na crossowy rower. Ale pan stwierdził, że skoro w samochodzie  ma 2,2 bara, to w rowerze mniej niż jeden mu starczy.... 

Opublikowano
2 godziny temu, Kajgana napisał:

Ważne też jest ciśnienie w oponach. Ostatnio na stacji próbowałem jakiemuś Panu wytłumaczyć że jeden bar, to trochę mało jak na crossowy rower. Ale pan stwierdził, że skoro w samochodzie  ma 2,2 bara, to w rowerze mniej niż jeden mu starczy.... 

Dobrze, że ten Pan szosy nie miał...

Opublikowano

Zgadzam się z Gielo, koła firmowo instalowane w rowerach często są zapleciona "na odwal się" i lubią się rozentrowywać prawie same z siebie. Ja wycentrowałbym je w własnym zakresie (albo oddał do serwisu) i wymieniał dopiero, jeśli problem będzie się powtarzał.