Sylwester1993 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Witam. Jestem nowy na forum, jesli moje pytanie sie powtarza to przepraszam I prosze o link do tematu. Otoz kupilem nowy rower cube attention sl 27.5 2017 Jezdzilem nim lekko zima, od nowosci max 100km hamulce seryjne ma slabe lecz dzialaly. Ostatnio omylem rower na myjni. Samo myce + plukanie Po tym rower wytarlem I stal przez swieta teraz gdy jade I probuje hanowac hamowania nie ma. Jest jwdynie straszny pisk I glosny dzwowk a rower jedynie zwalnia. Jak to naprawic? Jak na przyszlosc myc rower I dbac o hamulce?
trollu Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 po pierwsze - zmywacz do hamulców. Na np. ręcznik papierowy i odtłuścić tarczę, na pewno będzie lepiej hamować. Co jakiś czas można/trzeba to powtarzać żeby utrzymać hamulce w czystości. Klocki masz żywiczne więc też szału nie robią
Sylwester1993 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Dziekuje. A co do klockow. Na ta chwile nie moge pozwolic sobie na zmiane hamulcow. Czy w tychcda sie cos "zmienic" zeby poleprzyc ich dzilalanie?
trollu Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 odtłuść a na pewno będzie lepiej. Czasami pomaga przelanie nowym olejem i odpowietrzenie. Jak zużyjesz klocki to możesz pomyśleć nad metalicznymi
venom6652 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Ja miałem dokładnie to samo,przecierałem klocki i tarcze papierem sciernym,odtłuszczałem acetonem i innymi specyfikami,nic nie pomogło oprocz jednej rzeczy,wjazd do lasu i ostry zjazd na ciagłym hamowaniu ,hamulce tak sie dotarły ze teraz jest jak w xtr
Sylwester1993 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Z takimi hamulcami jak mam ten zjazd nie jest zbyt bezpiecznym pomyslem
specialized34 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Z takimi hamulcami jak mam ten zjazd nie jest zbyt bezpiecznym pomyslem Na myjce nie radzę myć roweru wiemy czemu!druga sprawa to piana środki woski te są bardzo tłuste wiem bo pracuje w firmie która sprzedaje takie więc gdy spłukamy to i tak resztki zostają znajac hamulce są tam klocki żywiczne I coś zostało by polepszyć siłę hamowania odtluscic tarczę najlepiej alkoholem izopropylowym klocki żywiczne również można wypalić delikatnie najlepiej palnikiem gazowym oczywiście z ostrożnością i po wypaleniu papierek gradacja np 80 I delikatnie przetrzeć. Ja żonie tak zrobiłem to stwierdziła że chciałem ją zabić hamowanie poprawiło się o 60%
Sylwester1993 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Oddtluscilem tarcze chwile zeszlo zanim cos sie poprawilo ale kilka ostrych hamowan I juz jest lepiej, klocki sprobuje dotrzec podczas jazdy jak nie pomoze to je lekko sprobuje wypalic. Dziekuje za porady. Pozdrawiam
trollu Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 zależy jaka myjka ale chyba są programy gdzie nie wali chemią z lancy. Chociaż ja wolę wąż ogrodowy na podwórku, tam wiem co leci z pistoletu
Rekomendowane odpowiedzi