Skocz do zawartości

Problem z głośnym "buczeniem" roweru.

Multi Robol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie szajbusy.

Od niedawna mam problem z dziwnym, głośnym dźwiękiem wydobywającym się podczas jazdy. Pojawia się niespodziewanie i trwa od 0,5 do 3 sekund. Czasami pojawia się co co kilka/ kilkanaście minut, a czasami występuje w kilku sekundowych odstępach.  Hałas jak bym hamował podeszwą buta o oponę. Gdy w trakcie trwania hałasu wyprzedzałem kolegę, ten stwierdził, że to bąk przelatujący mu koło ucha.  Hałas zawsze pojawia się przy większych prędkościach, zawsze na płaskim lub na zjeździe. Nie zależnie czy pedałuje czy nie i niezależnie czy koła dotykają podłoża czy znajduję się w powietrzu. Po silnych wibracjach które czuję na siodle w trakcie trwania hałasu domyślam się, że to coś z tyłu. 

Oglądałem wszystko gdzie oko dociera. Nic nie wadzi, nic nie ociera. Kręciłem pedałami "na sucho" w pozycji kołami do góry jak i do dołu, nic się nie dzieje. Ostatnia modyfikacja roweru to wymiana hamulców i jakiś czas po tym pojawił się problem. Myślałem, że przyczyną mogą być stare tarcze lecz po ich wymianie problem dalej występuje. 

Specyfikacja roweru:

Wiem, że to "wróżenie z fusów" zdiagnozowanie przyczyny problemu na podstawie informacji które podałem. lecz może ktoś z was miał podobny problem i wie jak się z nim uporać. Jedyne co przychodzi mi do głowy to rozebrać wszystko na czynniki pierwsze i poskładać na nowo. 

Jak by ktoś potrzebował więcej informacji, chętnie ich udzielę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Z moich fusów: może pod wpływem obciążenia tylne koło zaczyna się bardziej wyginać i momentami o coś ociera? Może koło jest włożone odrobinę krzywo, albo opona ma wybrzuszenie? Zobacz czy na sucho obracające się opona nie jest podejrzanie blisko którejś z rurek czy czegoś. Inna opcja: czy tylna przerzutka jest prosta? Może łańcuch ma kłopoty z wskoczeniem na jeden z biegów, czy coś, tez obbadaj, natomiast po opisie odgłosu obstawiałbym coś z oponą. Powodzenia! Ja zacząłbym od wyjęcia koła i nałożenia jeszcze raz dętki i opony.

Edytowane przez em c
Opublikowano
5 godzin temu, Franz Mauer napisał:

A opony wymieniałeś? 

Nie, mam te co ostatnio. Poza delikatnymi skośnymi przetarciami od zbyt niskiego ciśnienia powietrza, nic im nie dolega. 

5 godzin temu, em c napisał:

może pod wpływem obciążenia tylne koło zaczyna się bardziej wyginać i momentami o coś ociera?

Raczej nie, podczas zeskoku np: z krawężnika hałas nie ustępuje, a będąc w powietrzu obciążenie kół jest zerowe. 

Może koło jest włożone odrobinę krzywo, albo opona ma wybrzuszenie?

Koła w między czasie ściągane i zakładane kilka razy i nic się nie zmieniło. Opona jak i obręcz proste.

Zobacz czy na sucho obracające się opona nie jest podejrzanie blisko którejś z rurek

Do rurek luz z każdej strony na grubość palca wskazującego.

Inna opcja: czy tylna przerzutka jest prosta? Może łańcuch ma kłopoty z wskoczeniem na jeden z biegów

Napęd nowy, w zeszłym roku wymieniany w całości (korba, kaseta, łańcuch, przerzutki, manetki), działa bez zarzutów. 

Powodzenia! Ja zacząłbym od wyjęcia koła i nałożenia jeszcze raz dętki i opony.

Tak też zrobiłem. Zdemontowałem opony i dętki z obydwu kół. Wszytko umyłem pod bieżącą wodą, wytarłem szmatką. Założyłem na nowo. Jazda próbna: pierwszy zjazd, pierwsza większa prędkość i to samo, dalej hałasuje. 

Opublikowano

Założyłes je zgodnie ze strzałka rotacyjna? 

Opublikowano

Zakładam, że rower jest umyty i nie brzęczy tam jakiś zapomniany kamyk. Dokręć wszystko kluczem dynamometrycznym. Jakaś zabłąkana śrubka może czasem wibrować. Sprawdź mocowanie kół. Szczególnie przednie może się luzować w szybkozamykaczu. Może też być luz w sterach, chociaż to raczej by stukało i było łatwo wyczuwalne.

Opublikowano

Z piastami wszystko ok? Kiedy ostatnio zaglądałeś? 

• Pomógł 1
Opublikowano
9 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Założyłes je zgodnie ze strzałka rotacyjna? 

Oczywiście.

9 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Zakładam, że rower jest umyty i nie brzęczy tam jakiś zapomniany kamyk. Dokręć wszystko kluczem dynamometrycznym. Jakaś zabłąkana śrubka może czasem wibrować. Sprawdź mocowanie kół. Szczególnie przednie może się luzować w szybkozamykaczu. Może też być luz w sterach, chociaż to raczej by stukało i było łatwo wyczuwalne.

Rower czysty, na bieżąco myty. Wszystko dokręcone, zero luzów. O żadnych zabłąkanych kamykach czy śrubach nic mi nie wiadomo. Często nim ostatnio obracam na wszystkie strony i raczej bym usłyszał jak coś twardego uderza o aluminium. Jak pisałem wcześniej ostatnio często ściągam i zakładam koła i zawsze dbam o mocne zaciągnięcie szybkozamykacza. Na sterach jedynie pojedyncze stukanie przy skrajnych skrętach kierownicy, z czym niebawem będę walczył. 

56 minut temu, Zbysio napisał:

Z piastami wszystko ok? Kiedy ostatnio zaglądałeś? 

I to jest jakiś pomysł. Tym bardziej, że po wymianie kasety był problem z odkręcaniem się jej przy zastosowaniu załączonej podkładki. Zastosowałem dodatkowo podkładkę od starej kasety x9 i już się nie luzuje. Może w tym tkwi problem?

Opublikowano

Myśle, że napewno. Tylko nie wiem jakim cudem się odkręcała. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Zbysio napisał:

Myśle, że napewno. Tylko nie wiem jakim cudem się odkręcała. 

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że masz rację. Przekopałem trochę internet pod tym kątem i trafiłem na temat gdzie użytkownik takich sam kół jak moje uskarża się na "głośne wycie koła" Podana przyczyna: uszkodzenie teflonowej podkładki w piaście. Rozmawiałem dzisiaj z zaprzyjaźnionym mechanikiem. Stwierdził, że jeżeli posiadam koła Mavic-a to najprawdopodobniej hałasuje piasta.

Postaram się w weekend zajrzeć do piasty i niezwłocznie poinformuje  o odkryciach, co by było dla potomnych.

Edytowane przez Multi Robol
Opublikowano

Dotarłem do tej "teflonowej podkładki" była sucha jak pieprz po za tym brak większych oznak zużycia. Szczerze pisząc jestem zawiedziony, łożysko ślizgowe w takim miejscu?  Pierwsza jazda próbna pokaże czy to było problemem.

Opublikowano
Dotarłem do tej "teflonowej podkładki" była sucha jak pieprz po za tym brak większych oznak zużycia. Szczerze pisząc jestem zawiedziony, łożysko ślizgowe w takim miejscu?  Pierwsza jazda próbna pokaże czy to było problemem.

Kaseta posiada luz roboczy? Czy jak zlapiesz za kasetę godz 9 i 15 czy 6 i 12 jest luz te koła maja to do siebie że nawet jak jest smarowanie na ślizgu to i tak są ciężkie dźwięki miałem te koła i nie byłem zadowolony gdyby nie ten ślizg to koła są ok ale jest możliwość zastąpienia ślizgu doktor hub z eBay za 90zl jest to łożysko i eliminuje luzy
Opublikowano
10 godzin temu, specialized34 napisał:

Kaseta posiada luz roboczy? Czy jak zlapiesz za kasetę godz 9 i 15 czy 6 i 12 jest luz te koła maja to do siebie że nawet jak jest smarowanie na ślizgu to i tak są ciężkie dźwięki miałem te koła i nie byłem zadowolony gdyby nie ten ślizg to koła są ok ale jest możliwość zastąpienia ślizgu doktor hub z eBay za 90zl jest to łożysko i eliminuje luzy

W płaszczyźnie osi obrotu nie. Prostopadle do osi obrotu (w kierunku szprych) tak.Też się nad tym zastanawiałem, żeby zastąpić to ustrojstwo łożyskiem tocznym. 

Opublikowano
W płaszczyźnie osi obrotu nie. Prostopadle do osi obrotu (w kierunku szprych) tak.Też się nad tym zastanawiałem, żeby zastąpić to ustrojstwo łożyskiem tocznym. 
Moze to być ta przyczyną ale zwykłym lozyskiem tego nie zastapisz bo nie ma takiego łożyska ja już szukałem rozwiązania w sklepach czy w katalogach Nie występują takie łożyska jedyny to zestaw naprawczy https://m.ebay.com/itm/NEW-HUBDOCTOR-PRO-MAVIC-FREEHUB-REBUILD-KIT-HYBRID-CERAMIC-BEARINGS-/231934551435
Opublikowano

Jak na razie nie hałasuje, ciekawe jak długo. Morał z tego taki, że przy wyborze koła warto zorientować się jakie łożyskowanie jest w nim zastosowane. Moim zdaniem ślizgowe dyskwalifikuje produkt.

Serdecznie dziękuję. za chęć pomocy wszystkim uczestnikom tematu. Wiedziałem, że mogę na was liczyć. Szczególne podziękowania dla Zbysio za faktyczną pomoc.