Frost Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, dfq napisał: Nie wiem w czym problem ? Od paru lat je używam, do MTB model Podium Dirt (z kapturkiem na ustnik) i uważam że jest świetny. Wystarczy poczytać opinie na oficjalnej stronie Camelbacka - zastrzeżenia użytkowników do aktualnej generacji są zbieżne z moimi wymaganiami. W ramach ciekawostki wrzucę spód swojego po roku użytkowania: Nie jestem wiernym fanem żadnej marki, dla mnie najlepsze bi.dony mogłyby być sygnowane marką papy smerfa i taki bym kupił. Wybrałem Elite tylko dlatego, że był cały przeźroczysty, miał mało napisów które na szczęście się starły i dekiel chroniący gumowy ustnik przy jeździe w terenie. I pasowały do koszyków tego samego producenta, które mi odpowiadały. Jeżeli są inne lepsze marki, które robią podobne jak wyżej opisane to chętnie im się przyjrzę. Edytowane 15 Września 2020 przez Frost Edycja z powodu tego paskudnego skryptu zamieniającego wyrazy na linki... 1
Andrzej D Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 12 minut temu, Frost napisał: miał mało napisów które na szczęście się starły W takim razie Zefal Sense nie jest dla ciebie😉 Za cholerę nie mogłem się pozbyć grafik z czarnych Zefali i musiałem je okleić czarną folią.
Frost Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Zefal odpada bo nie ma dekla na ustnik. Camelback ma fajny bo taki mały gumowy: Ale recenzje na ich stronie skutecznie odstraszają. 1
Andrzej D Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Zgadza się,nie mają bidonów z ochroną ustników. Natomiast seria Sense Pro jest dla mnie rewelacyjna pod względem budowy podwójnego zaworu,pojemności(0,5 l trochę za mało),trwałości grafik (dla kogoś komu na nich zależy) oraz materiału. Mam PRO oraz Soft i wszystkie są z propylenu. Ombra od Elite jest z LDPE(Niżej w hierarchii),grafiki schodziły od samego patrzenia i "dzibek" nie był zbyt przyjemny,bo gumowy a nie silikonowy. System całkowitego zamknięcia bidonu w Zefal Sense PRO,bije na głowę ten z Camelbaka. Wystarczy ustami wcisnąć ustnik i bidon jest zamknięty na cztery spusty. Kiedyś słyszałem argument z ust fanboya Camelbacka o dostępności części zamiennych. Tylko nie wziął pod uwagę,że cena ustnika,to połowa ceny bidonu. No,ale jak się ma w koszyku Camelbaka,to rower jeździ o wiele szybciej.
Arti1972 Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Zamówiłem na próbę za 2 dychy z Decathlona zobaczymy. Jutro będzie to napiszę co i jak. https://www.decathlon.pl/bidon-softflow-m-650-ml-id_8487248.html
Pracislaw Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Mi te bidony z decathlonu (dokładnie takie same jak w twój linku) strasznie przeciekają. Nie wiem czy to wina nakrętki, czy samego ustnika, czy mojego sposobu picia (napój rozlewa się po ustniku?). Problem jest zarówno na trasach szosowych jak i mtb. Kupiłem niedawno camelbaki i to są najlepsze bidony jakie miałem, a ich ustnik jest rewelacyjny - nawet otwarty nie cieknie.
Arti1972 Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Kolor fluo mi odpowiada, brak zbędnej grafiki, dobrze się trzyma w ręku. Po wlaniu wody trząsłem we wszystkie strony, nic nie ciekło. Trzeba tylko dobrze domknąć ustnik. Przepływ przez ustnik dobry i szybki. Żadnego zapachu plastiku. Czysta smaczna woda. Na tą chwilę jestem zadowolony. Nadal jednak poszukiwać będę termicznego na ciepłe lato. Może Camelbak Podium Ice ?
Frost Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Zamówiłem nowe bidony Elite Fly MTB i się okazało, że aktualnie jest jakaś nowsza rewizja: - Gumowy ustnik w białym kolorze, chyba trochę twardszy i łatwiej się go odciąga - poprzedni szary był dosyć ciasno spasowany - pokrywka ma osobny zaczep w postaci ząbka y wycięcie na ustnik w pierścieniu od wewnątrz - wcześniej zatrzaskiwała się o ustnik właśnie tym pierścieniem, który nie miał wycięcia. Pokrywka jak widać na foto dalej nie jest szczelna i idealnie przylegająca do nakręcanej podstawy. Identycznie było w poprzednim. Edytowane 18 Września 2020 przez Frost
mareq Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Ja mam z Elite bidon termiczny z identyczną zakrętką i zamknięciem. Jeszcze ani kropla się z niego nie uroniła. To, że z zewnątrz wygląda, że nie dochodzi do końca to nic nie oznacza. Samo otwieranie idzie lekko ale po roku jest już ciężej niż jak był nowy. Zamknięcie jest o tyle fajne, że nie trzeba wciskać ustnika. Wystarczy zamknąć pokrywkę a ona wciśnie ustnik. Będziesz pan zadowolony.
Frost Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) W dniu 18.09.2020 o 12:46, mareq napisał: Ja mam z Elite bidon termiczny z identyczną zakrętką i zamknięciem. Jeszcze ani kropla się z niego nie uroniła. To, że z zewnątrz wygląda, że nie dochodzi do końca to nic nie oznacza. Samo otwieranie idzie lekko ale po roku jest już ciężej niż jak był nowy. Zamknięcie jest o tyle fajne, że nie trzeba wciskać ustnika. Wystarczy zamknąć pokrywkę a ona wciśnie ustnik. Będziesz pan zadowolony. No właśnie oznacza bo użytkuje przez ponad rok te b.idony i przez tą nieszczelność dostaje się brud jak się jeździ w terenie - to tylko info dla purystów. Mi tam aż tak to nie przeszkadza ale ustnik się i tak lekko brudzi. Edytowane 20 Września 2020 przez Frost
Danuel Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Co do bidonów z Deca, wkleję swoje zdjęcie, które już było na forumrowerowym. www.decathlon.pl/bidon-rowerowy-500-ml-id_8487246.html Butel używany cały rok (w zimie też), zalewany wodą + magnez w tabletkach. Regularnie myty.
Lukasz82 Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Witam Forumowiczów, Poszukuje dobrego bidonu do uchwytu Tacx Ciro. Pomożecie?
Andrzej D Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Jeśli koszyk przyjmuje standardowe bidony to skup się przede wszystkim na tworzywie z którego został wykonany,w następującej kolejności: PP(5)HDPE(2) LDPE(4). Kształt i kolor to sprawa osobista. Niedrogie i dobre bidony robią Tacx,Zefal,Elite. Jeśli w opisie będzie tekst typu "Wykonany z bezpiecznego tworzywa wysokiej jakości",zawsze pytaj o jakie konkretnie chodzi. LDPE z którego jest np. Elite Ombra,lekko zalatuje ale napój nie smakuje plastikowo. Jak wspomniałem wcześniej,Polipropylen jest całkowicie bezzapachowy.
Strek Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Czasem można pokombinować z zakrętkami dwóch różnych marek.... to druciarstwo ale wykonalne jak dopasujemy gwinty. Camelbak Podium z no name ...daje radę a motywacją był chroniony ustnik.
Strek Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) Inny sposób żeby osłonić ustnik bidonu przed kurzem w czasie jazdy to zwykła końcówka butelki pet odcięta z nakrętką która wchodzi na wcisk. Próbowałem z bidonami z Decathlonu i to zdało egzamin. To też druciarstwo ale jakiś pomysł jest. W czasie jazdy nieco uciążliwa sprawa ze zdejmowaniem ale na postoju jak najbardziej. Edytowane 4 Października 2020 przez Strek
Lukasz82 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Z racji dobrych opini sorawdzilem Zefal Sense Pro (80 tka to chyba najwyższy model). Jestem w zielony w tematyce bidonowl. Ten model ma chyba odkryty ustnik???
Andrzej D Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Tak,nie ma kapturka na ustnik,ale... prawdziwi faceci nie jedzą miodu,prawdziwi mężczyźni żują pszczoły 😄 Nie przeżył prawdziwej przygody ten,kto nie pił wody z błotem 😉 Przetestowałem wiele bidonów tańszych od Camelbaków i zostałem przy Zefalach. Post powyżej swojego masz sposób w jaki to rozwiązał kolega Strek. 1
Chertan Opublikowano 24 Czerwca 2022 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Camelback podium nie ma zatykanego ustnika, co najwyżej mechanizm chroniący przed wylaniem. Sprawdza się to, aczkolwiek i tak zdarzyły się małe wycieki. Poza tym to działa jak każdy inny. Mi zwykle wystarcza zwykły litrowy Isostara.
Grzembol701 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Jest Camelback Podium w wersji DIRT i ma zatyczkę ustnika. 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 28 Czerwca 2022 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Ja posiadam od 2-ch lat cmelback podium dirt w wersji z zatyczką i szczerze najlepszy zakup jaki zrobiłem. Teraz zakupiłem kolejnego camelbacka podium ale wersja zwykła. Zatyczkę zawsze można sobie dokupić jak komuś przeszkadza jej brak. Jakoś połowa ceny bidonu kosztuje taka zatyczka
amir Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Mogę polecić ION8. Duży wybór modeli i kolorów (choćby na znanej polskiej platformie na a). Używam kilku i są znakomite. Cena też adekwatna do jakości.
Greg29 Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Tak jak już polecali koledzy 2 lata temu, nadal Camelback Podium. Ja też preferuję wersję Dirt z zatyczką na ustnik. Mam już 3 takie bidony, nie ciekną, nie śmierdzą plastikiem
Otto Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Potwierdzam, camelback klasa - na plus da się ustnik rozebrać na części pierwsze i wyczyścić porządnie, co ma znaczenie, jeśli pijesz izotoniki. Ostatnio wyrzuciłem zefala termicznego, bo zaczął przeciekać.
Rekomendowane odpowiedzi