Andrzej D Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 1 godzinę temu, CoolBreeze napisał: W maju nabyłem brandowane przez Kross'a bidony Tracx Powiedz mi,jaki jest system zaworkowy? Zastawka+zamknięcie poprzez przekręcenie? Myślałem o nich ale nigdzie nie widziałem właśnie systemu zamykania. Z jakiego plastiku zrobione? 1 godzinę temu, Bartosh napisał: Mam dwa podiumy i oba ciekną. Nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, ale nie wiem czy następnym razem nie kupię czegoś innego. Może jestem zbyt wymagający,ale bidony za 40+ NIE MAJĄ PRAWA cieknąć,skoro o połowę tańsze nie ciekną.
Bartosh Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 18 minut temu, Andrzej D napisał: Powiedz mi,jaki jest system zaworkowy? Zastawka+zamknięcie poprzez przekręcenie? Myślałem o nich ale nigdzie nie widziałem właśnie systemu zamykania. Z jakiego plastiku zrobione? Może jestem zbyt wymagający,ale bidony za 40+ NIE MAJĄ PRAWA cieknąć,skoro o połowę tańsze nie ciekną. Racja, ale jakoś najbardziej pasuje mi w nich ustnik. Dużo osób poleca Specialized Purist. Może je przetestuje.
CoolBreeze Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 47 minut temu, Andrzej D napisał: Powiedz mi,jaki jest system zaworkowy? Zastawka+zamknięcie poprzez przekręcenie? Myślałem o nich ale nigdzie nie widziałem właśnie systemu zamykania. Z jakiego plastiku zrobione? W ustniku jest silikonowa membrana - albo ściskasz albo ciągniesz Blokada/zamknięcie następuje po przekręceniu górnej części nakrętki - do zrobienie jednym palcem. Nawet jak jest odkręcona, to przy jeździe XC nic nie ucieka z bidonu. Co do plastiku, to szczegółów z oznaczeń nie podam (bidony mam akurat w garażu - później sprawdzę), ale jest adnotacja "BPA FREE": https://kross.eu/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/bidony/bidon-team-edition-750 31 minut temu, Bartosh napisał: Dużo osób poleca Specialized Purist. Widziałem i korzystałem z użyczonego. Fajny, ale mam blokadę wewnętrzną na bidony 30pln wzwyż 1
CoolBreeze Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 9 godzin temu, Andrzej D napisał: Z jakiego plastiku zrobione? Sprawdziłem: Korpus bidonu jest z plastiku "PE", czyli "4" (LDPE) - tak jak Elite Fly, który też posiadam.
Accent_Szaj Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 13 godzin temu, CoolBreeze napisał: brandowane przez Kross'a bidony Jeszcze czerwone=parę watów więcej Co do tematu. Mój Camelbak Mavic nie cieknie. Jest rewelacyjny
Andrzej D Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, CoolBreeze napisał: Sprawdziłem: Korpus bidonu jest z plastiku "PE", czyli "4" (LDPE) - tak jak Elite Fly, który też posiadam. Czyli lekko plastikiem zalatuje. Szkoda bo design ma fajny. 10 godzin temu, CoolBreeze napisał: Widziałem i korzystałem z użyczonego. Fajny, ale mam blokadę wewnętrzną na bidony 30pln wzwyż Mam ten sam typ blokady Edytowane 3 Lipca 2020 przez Andrzej D
CoolBreeze Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 7 godzin temu, Andrzej D napisał: Czyli lekko plastikiem zalatuje. Nowy może i tak. Po kilkunastu użyciach jest bardzo dobrze. Sam jestem zdziwiony. Tak to przynajmniej wygląda u mnie. 1
NeutroNshivA Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Zwykła butelka HDPE* litrowa i nakrętka z 4move / oshee. Kozak combo no i tanie. *Lepiej nowa z allegro ale znam takich co po brudpurze używają.
cineq Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 nie polecam elite fly 750, kupione miesiac temu w centrumrowerowe.pl. nie da rady pozbyc sie posmaku oraz na oznaczeniu plastiku widnieje cyfra 7 czyli najgorsza
Gość Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Po zgłębieniu tematu bidonów doszedłem do wniosku, że albo Camellback podium albo nic... Od kilku lat używam Elite i czas na zmiany...
Gość Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 W dniu 3.07.2020 o 22:10, CoolBreeze napisał: Sprawdziłem: Korpus bidonu jest z plastiku "PE", czyli "4" (LDPE) - tak jak Elite Fly, który też posiadam. 9 godzin temu, cineq napisał: na oznaczeniu plastiku widnieje cyfra 7 czyli najgorsza Gdzie Wy sprawdzacie ten gatunek plastiku? Tutaj? A jeśli to to, to jaka jest skala?
Frost Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) 9 godzin temu, cineq napisał: nie polecam elite fly 750, kupione miesiac temu w centrumrowerowe.pl. nie da rady pozbyc sie posmaku oraz na oznaczeniu plastiku widnieje cyfra 7 czyli najgorsza Mam 2 bidony Elite, używane od czerwca 2019 i nie ma żadnego posmaku. Są również BPA free. Chyba nie doczytałeś co ta cyfra 7 faktycznie oznacza jeśli chodzi o kategorie plastiku bo bajki piszesz. @Łabędź Ikona określająca rodzaj materiału do recyklingu Edytowane 12 Września 2020 przez Frost
CoolBreeze Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Godzinę temu, Łabędź napisał: Gdzie Wy sprawdzacie ten gatunek plastiku? Tutaj? Zerkam tam gdzie kolega @Frost https://pl.wikipedia.org/wiki/Tworzywa_sztuczne
Gość Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 9 minut temu, CoolBreeze napisał: tam Tak, już ogarnąłem temat, dzięki. 👍
Andrzej D Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Po przetestowaniu wielu bidonów,pozostaję przy Zefalu Sense Pro. System podwójnego zaworu,rodzaj plastiku,kształt,kolorystyka... No właśnie,w ramach zmiany kolorystyki chciałem mieć czarne bidony bez żadnych napisów. Wcześniej kupione czarne Zefale Sense Soft chciałem pozbawić grafik i nic z tego nie wyszło. Nitro,Aceton,benzyna,nic nie starło napisów,gdy w Elite grafika schodzi od samego patrzenia.
cineq Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) U mnie spód tego elite fly wygląda jak na zdjęciu(edycja ultra light). Przyszła pora na sprawdzenie specialized purist Edytowane 12 Września 2020 przez cineq
Frost Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) W niedzielę zgubiłem bi.don (Elite MTB Fly 750) gdzieś na bardzo telepiącym zjeździe. Trochę na własne życzenie bo z koszyczka Elite wyciągnąłem fabryczną gumkę aby łatwiej wkładać/wyciągać go w czasie jazdy. Pomyślałem sobie, że zamówię Camelbaka na próbę - opinie na ich oficjalnej stronie bardzo szybko mnie wyleczyły z zakupu Camelbaka do MTB. Zamówione 2x 750ml Elite Fly MTB. Sprawdzone, działają - może nie są idealne ale do moich wypraw do lasu są takie 8/10. Byłbym całkiem zadowolony, gdyby miały gumowy cover ustnika tak jak Camelback a nie taką wielką pokrywkę, która nie przylega idealnie do podstawy nakrętki z ustnikiem. Edytowane 15 Września 2020 przez Frost Edycja z powodu tego paskudnego skryptu zamieniającego wyrazy na linki...
dfq Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Nie wiem w czym problem ? Od paru lat je używam, do MTB model Podium Dirt (z kapturkiem na ustnik) i uważam że jest świetny.
Arti1972 Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Mam Camelbaki Podium dwa 620 i 710 ml Mniejszy wali plastikiem, kupiony w centrumrowerowe.pl i różnią się oznaczeniami, pytanie dlaczego ?
Andrzej D Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) 45 minut temu, Arti1972 napisał: Mam Camelbaki Podium dwa 620 i 710 ml Mniejszy wali plastikiem, kupiony w centrumrowerowe.pl i różnią się oznaczeniami, pytanie dlaczego ? Naszemu żółtemu przyjacielowi znad Jangcy,pomyliły się worki z granulatem 😉 Tak na marginesie,tak niedbałe i enigmatyczne oznaczenie rodzaju plastiku,dla mnie dyskwalifikuje Camelbacka. Wzór oznaczeń plastików jest jeden-numerek wpisany w logotyp recyclingu a nie jakieś cyferki. Współczuję jedynie tym,którzy uważają tę firmę za najlepszą na świecie. Wydać 4,5,6 dych za bidon,który wali plastikiem,trzeba być fanboyem. W kolekcji bidonów mam również chińskie,podobne do Camelbaków i żaden nie wali. Edytowane 15 Września 2020 przez Andrzej D
dfq Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Bo są z innego materiału. Ta szóstka to zwykły polistyren (nowszy model ?). Moje dwa dirty (jeden -2 letnia nówka w zapasie) mają oznaczenia 5 i nie walą plastikiem. Stary Podium Ice (potrójne scianki) miał numerek 3. Inna sprawa ze to są bidony wielowarstwowe. Pytanie (chyba do producenta) w którym modelu jaka warstwa jest w środku ?.
Arti1972 Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 W jakim sklepie najlepiej kupić Camebaka aby był oryginał i nie walił jak ten mój z centrumrowerowe.pl ?
dfq Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Sprawdziłem. Ten ostatni (zapas) kupiłem ponad półtora roku temu przez allegro dokładnie tu: https://allegro.pl/oferta/bidon-camelbak-podium-insulated-620ml-dirt-series-8111610847 20 minut temu, Andrzej D napisał: Naszemu żółtemu przyjacielowi znad Jangcy,pomyliły się worki z granulatem 😉 Tak na marginesie,tak niedbałe i enigmatyczne oznaczenie rodzaju plastiku,dla mnie dyskwalifikuje Camelbacka. Wzór oznaczeń plastików jest jeden-numerek wpisany w logotyp recyclingu a nie jakieś cyferki. Współczuję jedynie tym,którzy uważają tę firmę za najlepszą na świecie. Wydać 4,5,6 dych za bidon,który wali plastikiem,trzeba być fanboyem. W kolekcji bidonów mam również chińskie,podobne do Camelbaków i żaden nie wali. Bajki wypisujesz. Kupując oryginalnego Camelbaka na spodzie masz naklejkę z logotypem recyklingu. No cóż, najwyraźniej pojawiły sie juz jakies podróby. Kupując tanie chńczyki masz jeszcze większą loterię. Nie chce mi sie pisac o technologii wykonania tych bidonów, poczytaj sobie w internecie.
Andrzej D Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 19 minut temu, dfq napisał: Kupując oryginalnego Camelbaka na spodzie masz naklejkę z logotypem recyklingu. Poczytaj w jaki sposób na wyrobach plastikowych,powinny być oznaczenia rodzaju. Nalepkę zerwiesz przy pierwszym myciu a co na etapie recyclingu? Pan Zenek w sortowni na chybił trafił będzie je dzielił? 21 minut temu, dfq napisał: Kupując tanie chńczyki masz jeszcze większą loterię. 😄 Tylko mój za 16 zł plastikiem nie wali a twój za 5 dych może służyć za wazon do kwiatów. Jak chcesz zobaczyć porządne oznaczanie bidonów,to zerknij na denka Elite albo Zefala,które nie są Made in China a Made in Italy bądź Made in France 😉
dfq Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Chyba ci sie cos kompletnie pokićkało. Po raz kolejny powtórzę ; ŻADEN Z MOICH 3 BIDONÓW CAMELBAK NIE WALI PLASTIKIEM. Koniec dyskusji
Rekomendowane odpowiedzi