Skocz do zawartości

Bidon poszukiwany ale dobry

sender

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Grzembol701 napisał:

To może w tym jest problem, że u nctrns cieknie.

Może termiczne mają tendencję do przecieków.

Ja mam chill i nie ciekną jeśli są dokręcone. Wyjątkiem jest sytuacja kiedy ciecz jest lekko gazowana np oparta o Muszyniankę. Wtedy potrafią pluć delikatnie.
Inna sprawa, że nowe Podium po kilkunastu użyciach z izotonikiem coś ciężko mi się otwierają (mimo częstego czyszczenia) i dlatego nie zakładam po myciu dodatkowego pierścienia tylko samą gumkę od dołu. Dodatkowo, jako że wożę z kapturkami od wersji dirt, wkładam w koszyki otwarte. 
Starsza wersja pod tym względem była mniej zawodna mimo że cięższa w myciu. Nowsze łatwiej się też brudzą i szybciej ściera się z nich nadruk przy szorowaniu.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
19 minut temu, Grzembol701 napisał:

Może termiczne mają tendencję do przecieków.

Może,bo u mnie nawet jak mam otwarty zawór i potrzepie to nie cieknie

Opublikowano

Mi cieknie spod nakrętki nie z zaworu. Obojętnie jak bym nie zakręcał, obojętnie co w środku.

Tapatalk'd

Opublikowano

Mój Podium Chill nie cieknie sam z siebie, jedyne co, to gazowane picie potrafi pluć przez ustnik, jeżeli jest otwarty. Nakrętka trzyma OK i jak na razie zero problemów z ciężkim odkręcaniem.

Faktem jest za to, że rysują się okrutnie.

_Ct4r1RsU2Kb0GgNyMumJMI4kUPFFOIOW03qr2wC

Tak wygląda obecnie, ale już po pierwszych 2-3 wizytach w koszyku nie wyglądał wcale lepiej.

Możesz przetestować Tacx Shanti, pisałem o nim na poprzedniej stronie. Ma sztywniejszy ustnik i łatwiej się go otwiera/zamyka w porównaniu do Camela - można to zrobić jednym palcem bez problemu.

Opublikowano

Wiesz co, wolę żeby się rysował niż miałby być cały klejący, razem z koszykiem i ramą. 

Chyba się zainteresuję tymi bidonami.

Opublikowano

Elite nie cieknie. Po dokręceniu nie cieknie z żadnego miejsca. Niekiedy (po nalaniu wody gazowanej) zostawiam celowo otwarty ustnik, żeby nadmiar gazu uszedł sobie w dal.... Jak tego nie zrobię to butelka pęcznieje. Jest skurczybyk bardzo szczelny. Poza tym ochraniacz ustnika zapobiega wypijaniu drogowych i bezdrożowych pozostałości organicznych i nieorganicznych.... Nie wyobrażam sobie bidonu z ustnikiem na wierzchu... To naprawdę średni pomysł popijać wodę z obornikiem, bo jakiś rolnik właśnie zastosował naturalne nawożenie a my pomykamy polną drogą tuż przy jego polu. W przypadku drogi asfaltowej taki ochraniacz też trochę zabezpieczy przed pyłem ze zużytych opon, pasków klinowych i klocków hamulcowych... Połączenie ochraniacza z butelką mogłoby być bardziej szczelne.

Brrrrr...

Opublikowano

Zrobiłem jeszcze mały eksperyment.

Mam 2 takie same bidony. Napełniłem oba wodą i zakręciłem, po czym ściskałem i z jednego leciała woda, z drugiego nie.

Zamieniłem same nakrętki i zacząłem ściskać obiema rękami, że aż zaczynała się szyjka wydłużać i zero kapania. Czyżby ta jedna nakrętka nie siadała dobrze w bidonie?
Została jeszcze próba podczas jazdy, ale zaraz będzie u mnie burza więc sobie odpuszczę.

Opublikowano
7 godzin temu, zenobek napisał:

Elite nie cieknie.

Mam dwa - Fly MTB 550 i 950ml - oba ciekną spod nakrętki, jak się je mocniej ściśnie. Co innego jak jesteś tylko na ssaniu, wtedy jest dość OK.

7 godzin temu, zenobek napisał:

Poza tym ochraniacz ustnika zapobiega wypijaniu drogowych i bezdrożowych pozostałości organicznych i nieorganicznych....

W jednym się złamał przy 2 zamknięciu, w drugim na razie się trzyma, ale obchodzę się z nim jak z jajkiem :)

Jakbym miał brać jakiś bidon ze zwykłym ustnikiem i czapką, to już wolałbym tego z DecoMoreno.

Opublikowano

A tak odnośnie cieknięcia Podium to proponuję zerknąć czy przypadkiem jakiś paproch tudziez pozostałość odlewu nie podlazła w nakrętce.  Potem mocno dość dokręcić i to kilka razy. Jeśli kołnierz będzie równy a nakrętka czysta wewnątrz to nie ma prawa cieknąć.

Opublikowano
2 godziny temu, Eddek napisał:

Mam dwa - Fly MTB 550 i 950ml - oba ciekną spod nakrętki, jak się je mocniej ściśnie. Co innego jak jesteś tylko na ssaniu, wtedy jest dość OK.

Też nam Fly 550 z kapturkiem. Odchylam kapturek, mooocno skręcam, nakładam kapturek. I nie cieknie. Jak się zwyczajnie zakręci to niestety może ciec.

Opublikowano
2 godziny temu, Eddek napisał:

W jednym się złamał przy 2 zamknięciu, w drugim na razie się trzyma, ale obchodzę się z nim jak z jajkiem :)

Jakbym miał brać jakiś bidon ze zwykłym ustnikiem i czapką, to już wolałbym tego z DecoMoreno.

A nie kupiłeś jakiejś podróby? Moją 750 wykorzystuje niemalże codziennie od roku i jest szczelna zarówno przy ssaniu jak i przy silnym nacisku. Nic się nie ułamało i jest kompletna. Jest już masakrycznie porysowana z zewnątrz ale zachowuje się wzorowo.

Opublikowano
33 minuty temu, zenobek napisał:

A nie kupiłeś jakiejś podróby?

Kupowałem w sprawdzonym sklepie, ale Elite chyba nie nakleja hologramów z certyfikatem oryginalności i pochodzenia na swoje bidony za 22zł? ;) Jak dla mnie są słabe, nawet za te 20zł, jak pisałem, wolałbym Decla. A że przestało mi zależeć na kapturku na ustnik, to zestaw Tacx+Camel na razie sprawdza mi się dobrze i myślę nad drugim Camelem Chill, bo jednak fajnie jest, jak po 3h w 30*C w powietrzu sięgasz po picie i jest chłodniejsze od wnętrza paszczy ;) Jedyny mankament, to pojemność, no ale to cena podwójnej ścianki.

Opublikowano
35 minut temu, Eddek napisał:

Kupowałem w sprawdzonym sklepie, ale Elite chyba nie nakleja hologramów...

Czyżby miały taki rozrzut parametrów? W sumie możliwe!

Opublikowano

I proszę,może spróbuj patentu kolegi ;) 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, możecie polecić jakiś bidon, aby można pić w kasku ze szczęką.

Opublikowano
W dniu 26.08.2019 o 20:28, Motke napisał:

Też nam Fly 550 z kapturkiem. Odchylam kapturek, mooocno skręcam, nakładam kapturek. I nie cieknie. Jak się zwyczajnie zakręci to niestety może ciec.

Osobną kwestią jest "nieumiejętne" skręcenie i uszkodzenie plastikowych gwintów. Tak , robiąc to na szybko, dokonałem tej sztuki.To samo mycie w zmywarkach powyżej zalecanej temperatury.

Opublikowano
Godzinę temu, Grz_Bo napisał:

Hej, możecie polecić jakiś bidon, aby można pić w kasku ze szczęką.

Chyba tylko bukłak...

Opublikowano
Chyba tylko bukłak...
Coś udało mi się znaleźć. Bidon lub butelka i do niej rurka jak do bidonu.

93b0ad7e4b2e8e6d6c25605153d4c70f.jpge5271b7869fb082e6400037270d21b29.jpg

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Używa ktoś bidonów ELITE OMBRA? Bardzo ładny design i "grały by" z moim rowerem. Jak ze szczelnością i smakiem plastiku?

Pozdrawiam-Andrzej

pol_pl_Bidon-Elite-Ombra-szary-zielona-grafika-550ml-14506_1.jpg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ogólnie z posmakiem plastiku nie jest źle. Szczelność też ok. Problemy to nieco zbyt twardy korpus i ustnik, który otwierając zębami można dość łatwo całkiem wyjąć.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przećwiczyłem już tego Elite,w międzyczasie kupiłem Zefal Sense i chińskie podróbki Camelbaka. Najgorszy ustnik ma Ombra(gumowy),Zefal i Chińczyk mają silikonowe. Szczelność we wszystkich jest OK. Najbardziej czuć plastikiem Elite,pewnie z powodu LDPE. Chińczyk i Francuz są z PP i nie czuć z nich niczym. Najbardziej lubię Zefala,choć najczęściej jeżdżę z Chińczykami.

Opublikowano

U mnie na 3 bidony Camelbak Podium, jeden przecieka przez gwint, a dwa nie. 

Ostatnio nabyłam butelkę Camelbak Eddy+ 600ml i po pierwsze nie cieknie, po drugie bardzo dobrze się z tego pije, po trzecie mieści się w koszyku na bidon i najważniejsza dla mnie cecha - nie muszę zadzierać głowy i bidonu, żeby się napić wody. Trzeba tylko dobrze sprawdzić czy dana objętość ma wymiary pod koszyk, bo niektóre są za wąskie. 600ml pasuje bardzo dobrze.

Opublikowano
Teraz, Sziva napisał:

U mnie na 3 bidony Camelbak Podium, jeden przecieka przez gwint, a dwa nie. 

Dlatego nie zaryzykuję więcej jak 20-25 zł za bidon,zwłaszcza że zazwyczaj jeżdżę z trzema. Czytając kilka wpisów o cieknących Camelbakach,jestem tym bardziej zaskoczony szczelnością chińczyków. Miałem dwa razy przypadek gdy podciekał,ale to moja wina. Wodą zalałem tabletkę musującą z magnezem+elektrolity i nie poczekałem aż się wyszumi :)

H6f8c81f16253465c800eba0688cdf06ez.jpg
Opublikowano

W maju nabyłem brandowane przez Kross'a bidony Tracx. Powiem wam, że jak za 2 dyszki za sztukę, to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Nic nie cieknie, nie pachną plastikiem i nie chłoną zapachu po izotoniku. So far, do good.

IMG_20200508_101846.thumb.jpg.4a0740b6a674a61fe3fe5a7b2f4703d1.jpg

(Foto z watku zakupowego, więc stąd te skały 😋)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mam dwa podiumy i oba ciekną. Nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, ale nie wiem czy następnym razem nie kupię czegoś innego.

• Lubię to! 2