Skocz do zawartości

Bidon poszukiwany ale dobry

sender

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No faktycznie cena niezła jak za koreczek... nie sądziłem, że będzie to droższe od samej nakrętki z ustnikiem... Co do Dirta - jak nie będzie białego to wezmę coś zbliżonego, ewentualnie białe Podium Chill lub Ice

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Ja bym chciał Podium albo Podium Chill 710ml w czerni z zatyczką. Niestety Camel nie wpadł na to, żeby takie combo zrobić. Zostaje mi kupić bidon i dodatkowo zakrętkę z kapslem dodatkowo, ale cena robi się absurdalna jak za bidon :/

Opublikowano
2 minuty temu, Eddek napisał:

Ja bym chciał Podium albo Podium Chill 710ml w czerni z zatyczką. Niestety Camel nie wpadł na to, żeby takie combo zrobić. Zostaje mi kupić bidon i dodatkowo zakrętkę z kapslem dodatkowo, ale cena robi się absurdalna jak za bidon :/

Zgadza się. Już lepiej dorzucić zamiast zatyczki i dekla cały Podium DIRT CHILL Bottle 620ml Black. Masz wtedy dwa różne bidony, z czego bierzesz albo jeden albo drugi, ewentualnie oba przy czym jeden bez zatyczki (ten dawałbym na podsiodłową bo mniej się brudzi).

Ja żeby było na maksa uniwersalnie kupiłem dla całej rodziny (2+1) czyli 2xDIRT CHILL + podium, ale też dysponuję Big Chillem z zatyczką w poprzedniej wersji co mi daje dość dużą uniwersalność w wyborze pod moje wypady solo.

Możliwe konfiguracje to 2 małe, 1 mały + 1 duży, 2 duże i mega opcja - po przełożeniu koszyka z mtb pod ramę 2 duże + mały (raczej tylko teoretyczna ale da się :)).

Opublikowano

Ja obecnie planuje 2x710 i oba na dolną rurę. 620 jest dla mnie za mała w lato.

Opublikowano

Koledzy/koleżanki pytanko:

Calmebak Podium DIRT CHILL Bottle 620ml + koszyk Elite Cannibal XC - dobrze się dogadują? Nie za luźno/ciasno?

Przy okazji, może ktoś podać wysokość w/w bidonu Camelbak'a?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
22cm, jeżeli wierzyć stronie producenta  
Ale melepeta że mnie. Że też nie wpadłem na oczywisty pomysł sprawdzenia wymiarów u źródła Dzięki

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bardzo polecam TACX Shanti, zakupiłem niedawno i ustnik oraz sposób jego zabezpieczenia działa lepiej niż w Camelbak - jest wygodniejszy !

Opublikowano
47 minut temu, Antyszprycha napisał:

Bardzo polecam TACX Shanti, zakupiłem niedawno i ustnik oraz sposób jego zabezpieczenia działa lepiej niż w Camelbak - jest wygodniejszy !

Widze że akurat jest w promce, nic tylko brać ;)

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Bardzo polecam TACX Shanti, zakupiłem niedawno i ustnik oraz sposób jego zabezpieczenia działa lepiej niż w Camelbak

Czy do koszyczka Elite Vico Carbon ten model bidona będzie pasował ? czy będzie ciężko wchodził i ciężko będzie go wyjmować ? czy znów za luźno ?

Edytowane przez Bartosz_
Opublikowano

Tak jeszcze upnę marudą będąc:

W dniu 13.06.2019 o 22:25, Eddek napisał:

Używał ktoś bidonów Contigo Devon? Jakieś opinie?

:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Odnośnie dobrych bidonów. W "dekatelonie" kupiłem białe bidony z PP (polipropylen) oznaczenie w trójkącie nr 5, czyli najlepsza możliwa opcja. Kosztowały 7 zł chyba.
Kolorowe były droższe. Jedyny minus to ustnik, z którego troszkę słabo się pije

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakiś czas temu zastanawiałem się nad wyborem bidonów, a że wszyscy polecali Camelbaka Podium, a @Antyszprycha polecił Tacx Shanti, to postanowiłem kupić jeden taki i jeden taki i zobaczyć co jest co.

Ostatecznie kupiłem Tacx Shanti 750ml w czerni i Camelback Podium Chill 710ml w czerni. Z obydwoma przejechane obecnie ~300km po asfalcie i szutrach i moje subiektywne  wrażenia są następujące, może się komuś przyda:

Oba bidony po zerowym umyciu przed użyciem nie śmierdziały plastikiem, ani niczym innym i nie przyjmują zapachów wlewanego picia. Oba są też dość duże jak na swoją pojemność (oba mają ~26cm przy tej pojemności, co odpowiada gabarytowi Elite MTB Fly o pojemności 950ml), w przypadku Camela głównym winowajcą jest izolacja (grubsze ścianki, więc przy tej samej średnicy zewnętrznej rośnie wysokość), a w Tacx jest to kształt nakrętki z ustnikiem.

Tacx to zwykły bidon, Camel Chill jest izolowany, czy daje to wymierną korzyść? Nie jest to termos, nie leżało nawet koło termosu, więc jak wrzuciłem 4 kostki lodu do środka, to po pół godziny nie było po nich śladu :) W każdym razie wlewając picie o tej samej temperaturze po półtorej godziny picie w Camelu było delikatnie chłodniejsze niż w Tacx. Jednak tutaj nie robiłem miarodajnego testu - Camel zamówiony czarny nie przyszedł czarny tylko szary, ale to mi akurat absolutnie nie przeszkadza.

Tacx i Camel mają ten sam typ zaworku, przy czym Tacx jest zdecydowanie sztywniejszy, przez co trzeba bidon mocniej ścisnąć, żeby siknął, wolniej też zaciąga powietrze na powrocie. Jak się chce zrobić 2 szybkie siknięcia, to między nimi będzie taka niezręczna pauza, w której bidon powoli zaciągnie powietrze i odzyska kształt. Osobiście wolę tutaj Camela. Pomimo tego, wlanie "pod korek" wody "lekko nasączonej CO2" sprawia, że zaworki nie są w stanie tego utrzymać i rama jest momentalnie zachlapana. Jak to jest sama woda, to mały problem, ale ja sobie rozcieńczam nią kupne izotoniki, więc cukier. Efekt taki, że po kilku km mam ramę i bidony zachlapaną na lepko.

Typ tworzywa, z którego wykonany jest ustnik Camela zdecydowanie szybciej łapie kurz niż Tacx. Żeby nie było, oba łapią kurz, po prostu Camel ma trochę inne tworzywo i jest większy, więc łapie go więcej. Problem występuje głównie na szutrach/w lasach, przy jeździe po suchym asfalcie problem jest dużo mniejszy.

Sposób zamykania na szczelnie obu też jest dość podobny, ale Tacx jest tutaj wygodniejszy, chodzi dużo płynniej i z mniejszym oporem, można go spokojnie otworzyć jednym palcem jak bidon jest w koszyku. W Camelu w zasadzie zawsze trzeba użyć dwóch palców, ale może to kwestia wyrobienia się.

Ze względu na sposób działania tych ustników zawsze coś zostaje na dnie bidonów, nie jest tego wiele, ale zawsze.

Oba są dość sztywne same w sobie, wożę je w uchwytach z bocznym dostępem i siedzą pewnie, a wyciąganie je na bok i wkładanie na swoje miejsce nie sprawia problemów. Tacx wydaje mi się sztywniejszy, może to kwestia bardziej ostrego przetłoczenia, a może kwestia ustnika, o czym pisałem wyżej.

Podsumowując:

Taxc:

In plus:

• Cena (~30zł, chyba najtańszy z takim ustnikiem)
  • Solidnie siedzi w uchwycie
  • Pojemność
  • Ustnik samozamykający

In minus:

• Sztywny, wolno odzyskuje kształt
  • Wysoki jak na 750ml
  • Pełny nie trzyma nawet lekko gazowanego napoju

Camelbak:

In plus:

• Solidnie siedzi w uchwycie
  • Łatwo się operuje w trakcie jazdy, szybko odzyskuje kształt
  • Ustnik samozamykający
  • Izolacja

In minus:

• Cena (~60zł za 710ml)
  • Trochę dziwna pojemność, oczko mniej niż przeciętna butelka gotowego izo
  • Wysoki jak na 710ml
  • Pełny nie trzyma nawet lekko gazowanego napoju
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.07.2019 o 14:08, Eddek napisał:

Oba są dość sztywne same w sobie, wożę je w uchwytach z bocznym dostępem i siedzą pewnie, a wyciąganie je na bok i wkładanie na swoje miejsce nie sprawia problemów.

Mógłbyś napisać jakich używasz koszyków na bidon?

Pierwszy raz myłeś bidony samą wodą, czy dodawałeś detergentu?

Edytowane przez Yarooo
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Yarooo napisał:

Mógłbyś napisać jakich używasz koszyków na bidon?

SCOTT SYNCROS TAILOR CAGE 2.0 PRAWOSTRONNY :) 

8 minut temu, Yarooo napisał:

Pierwszy raz myłeś bidony samą wodą, czy dodawałeś detergentu?

Pierwsze płukanie wodą, drugie płukanie z płynem do naczyń, ustniki ręcznie z płynem.

Edytowane przez Eddek
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Pytanie do posiadaczy Camelback Podium - czy sprawdzaliście czy bidon jest szczelny w pozycji poziomej?
W mojej ramie było fabryczne miejsce na 1 bidon, ale na górnej rurze, która jest lekko pochylona zamontowałem dodatkowy uchwyt i koszyk na bidon. 

Obecne bidony były OK, przez pierwsze 2-3 jazdy, teraz ten co jest poziomo przecieka i w efekcie mam dolny bidon i ramę zachlapaną izotonikiem i szukam bidonu, który naprawdę będzie szczelny, ale dłużej.

Opublikowano

Mój Camelback Podium Big Chill cieknie spod nakrętki, wystarczy że jest na dolnej rurze i prawie pełny.

Opublikowano

Moje też ciekną spod nakrętki i doprowadza mnie to do wścieklizny.

Wobec tego szukam bidonu, który będzie faktycznie szczelny.

Opublikowano

To może w tym jest problem, że u nctrns cieknie.

Może termiczne mają tendencję do przecieków.