tabaluga01039 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Witam kupiłem rower i w sklepie nasmarowali mi łańcuch chyba jakimś smarem przejechałem łącznie jakieś 100 km i spad mi łańcuch gdy go założyłem moje ręce były całe brudne od smaru i czułem masę piasku na łańcuchu zakładając go co teraz powinienem zrobić ? i czy że spadł mi łańcuch jest powodem za dużego nasmarowania czy złego ustawienia
Pietern Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Aż tak śliskich smarów nie robią, żeby od tego łańcuch spadał. Pewnie jest inna przyczyna. Po smarowaniu trzeba łańcuch przetrzeć.
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Po 100km każdy łańcuch będzie mniej lub bardziej uwalony. To, że spadł, to raczej kwestia regulacji.
Franz Mauer Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Oczywiście, że może się tak zdarzyć. Zbyt mocno nasmarowany łańcuch, dodatkowo oklejony syfem potrafi przykleić się lub czasem zablokować na zębatce. Możesz to sprawdzić porządnie czyszcząc łańcuch z dotychczasowego smaru i z wyczuciem smarując nowym. Po smarowaniu zawsze wycieraj nadmiar smaru, aby łańcuch z zewnątrz i wewnątrz był suchy. Smarowanie dotyczy przede wszystkim sworzni. Więc smarowanie pozostałej cześć jest zbędne. Po każdej jeździe profilaktycznie powinno się łańcuch przetrzeć szmatką z syfu, który złapał. Jak słyszysz podczas jazdy, że napęd pracuje głośniej lub łańcuch po prostu trzeszczy jakby pracował na sucho to po przetarciu należy delikatnie go przesmarowac.
Antyszprycha Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 @tabaluga01039 jak jeszcze raz założysz 3 tematu w różnych działach to Cię kopne w DE !!!
Rekomendowane odpowiedzi