Skocz do zawartości

odpowietrzenie hamulców Avid DB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A próbowałeś je już odpowietrzyć? Musisz też przeliczyć czy koszt zestawu do odpowietrzenia jest wart tych hamulców. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja się podczepie pod temat mam db3 po dwuch dniach ostrego łomotu (głównie duże ilości zjazdów ) klamkę przy hamowaniu dociskam na max do gripa i nie hamuje.
Próbowałem to odpowietrzyc ale coś mi nie idzie
Jest jak było jakas porada?
Pytanie olej do tych hamulców to dot 5.1 czy to nie jest taki sam jak do hamulców w aucie?czy tylko nazwa taka sama?

Dodam że mam tylko jedną strzykawke i taki zbiorniczek na olej ,może dlatego mi nie idzie?

Opublikowano
57 minut temu, piter614 napisał:

Ja się podczepie pod temat mam db3 po dwuch dniach ostrego łomotu (głównie duże ilości zjazdów ) klamkę przy hamowaniu dociskam na max do gripa i nie hamuje.
Próbowałem to odpowietrzyc ale coś mi nie idzie
Jest jak było jakas porada?
Pytanie olej do tych hamulców to dot 5.1 czy to nie jest taki sam jak do hamulców w aucie?czy tylko nazwa taka sama?

Dodam że mam tylko jedną strzykawke i taki zbiorniczek na olej ,może dlatego mi nie idzie?

Dot 5.1 to nie olej, ale właśnie płyn hamulcowy. Najlepiej kupić butlę na stacji benzynowej - wychodzi to najtaniej. Do odpowietrzenia i przelania hamulców potrzebujesz dwóch strzykawek - jedna idzie w zacisk, a druga w klamkę. Tutaj masz film, jak to się robi:

Opublikowano

Miałem zestaw jednej strzykawki ze zbiorniczkiem do innych hamulców tektro dorobiłem sobie końcówki na tokarce ale nie mam gdzie wyczarować drugiej takiej strzykawki.
Chyba zaszalem i zakupie drugi zestaw z dwoma strzykawkami będę miał na dożywocie znalazłem na allegro za 46 zł z przesyłką
Sziva dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Ja dopiero co przelewałam DB5 i rozruszałam tłoczki. Klamki po operacji są twardsze, choć brakuje im jeszcze sporo do Guide Ultimate, ale to też inna klasa hamulców. Dopiero teraz doceniam nowy sposób mocowania wężyka strzykawki w zaciskach Guide, bo w DB przy odkręceniu strzykawki trzeba szybko śrubkę zakręcać, żeby płynu nie stracić.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Sziva napisał:

sporo do Guide Ultimate, ale to też inna klasa hamulców. Dopiero teraz doceniam nowy sposób mocowania wężyka strzykawki w zaciskach Guide, bo w DB przy odkręceniu strzykawki trzeba szybko śrubkę zakręcać, żeby płynu nie stracić.  

z ciekawości, jak jest mocowany ten wężyk ?

Opublikowano
8 godzin temu, EN1209 napisał:

z ciekawości, jak jest mocowany ten wężyk ?

Odkręcasz delikatnie śrubę - tylko tyle, żeby ją poluzować, potem wciskasz końcówkę wężyka i odkręcasz o 1 i 1/4 obrotu. Nic nie wycieka. Zresztą wystarczy obejrzeć film Srama o odpowietrzaniu Guide Ultimate.