Skocz do zawartości

Bagażnik samochodowy na dach,jaki polecacie?

snake

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie,belki aluminiowe z rowkiem T bagażnik na jeden rower ,łatwy w montażu i wygodny cena do 250 zł. Jaki polecacie?

Opublikowano (edytowane)

Ja używam od kilku lat Thule ProRide 591. Jest trochę droższy niż podany przez Ciebie zakres cenowy ale jeśli kiedykolwiek miałbym szukać bagażnika to napewno kupiłbym znowu ten sam model.

Bardzo prosty montaż, możliwość zmiany strony umiejscowienia pokrętła regulacji (lewo/prawo). Same umocowanie roweru to jakieś 10 sekund.

Woziłem rowery przy różnych prędkościach i mocowanie nie łapało luzów.

Edytowane przez Roger
Opublikowano

Również posiadam 2 bagażniki Thule ProRide 591 i jestem z nich mega zadowolony. Szybkość montażu i stabilność roweru to największa zaleta tych bagażników. Za 250 tylko używkę kupisz a nowy to koszt ok 325 zł. Pozdrawiam 

Opublikowano

O jakość wykonania możesz być spokojny. Jedyna różnica to ergonomia.

W 532 masz wyżej położony mechanizm mocowania roweru do bagażnika co w przypadku wysokich samochodów może bardzo utrudnić ich montaż.

Warto też sprawdzić czy kształt ramy nie uniemożliwia zamocowania roweru (linki i pancerze prowadzone z boku ramy, szerokość ramy w miejscu mocowania itp.) ale to bardziej uwaga ogólna dotycząca każdego z bagażników.

Opublikowano

Tak czy inaczej jest wysoko bo mam mini vana,a jeszcze jedno pytanie linki prowadzone pod ramą nie przeszkadzają w takich bagażnikach tzn.nic się nie dzieje po zdjęciu  roweru z naciągiem linek?

Opublikowano

Jeśli masz linki prowadzone pod ramą to model 532 może być nawet lepszy dla Ciebie.

W 591 wszystko co jest prowadzone pod jest ściskane przez ramie mocujące także jak masz np linki hamulcowe lub pancerze do hydrauliki to rzeczywiście nie jest to idealna opcja.

• Pomógł 1
Opublikowano

A ja mam pytanie do Daniela:

Jak przewozisz rower Corsą ??

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dorgi, ale wart swojej ceny z uwagi na niezawodność oraz łtwość w obsłudze. Niezwykle uniwersalny,bo pasuje praktycznie do wszystkich samochodów (przy dobrych wiatrach - nawet do cabrio ;) )Można go zamontować na różne sposoby nie niszcząć przy tym auta. Testowałem i kkoledzy testowali.talon-.jpg

FB_IMG_1494845113519.jpg

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
1 minutę temu, Franz Mauer napisał:

Testowałem.

I że to się kurde nie ześlizgło?:ph34r:

Ja dostałem w "gratisie" do forda bagażnik Thulowski i sprawuje się to to znakomicie... jedyny problem jaki mam, to konieczność wkładania rowerów na górę z drabinki albo jakiegoś podwyższenia bo samochód wysoki ;)

Opublikowano
11 minut temu, scarecrow napisał:

I że to się kurde nie ześlizgło?:ph34r:

Ja dostałem w "gratisie" do forda bagażnik Thulowski i sprawuje się to to znakomicie... jedyny problem jaki mam, to konieczność wkładania rowerów na górę z drabinki albo jakiegoś podwyższenia bo samochód wysoki ;)

Nic, a nic i to jest najlepsze. Pewnie dlatego taka cena,bo jak na jeden rower to Thule dałoby więcej ;)

Opublikowano

Hey snake,

podstawowe pytanie to jaka masz rame?

jezeli carbon to zapomnij o Thule z dodatkowym uchwytem trzymajacym rame - ramy carbonowe nie lubia jak sie je sciska, wiec polecam system, ktory przedstawil Franz Mauer

a jezeli to nie jest carbon to na pewno bedziesz zadowolony z Thule ProRide

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim,

pozwolę sobie odświerzyć temat bagażników dachowych.

Rok temu kupiłem nowy rower - wydałem na niego sporo (jak dla mnie sporo) kasy - nie chcialbym aby odleciał mi z dachu.

Mam bagażnik dachowy, jakiś stary, z rowerami 26" dawał sobie radę. Natomiast z 29er nie jest już tak super, chwyta on ramę roweru dość nisko, między bidonem a środkiem suportu. Czy Waszym zdaniem taki chwyt jest bezpieczny? Rower bedzie się trzymał? Moje obawy - ramię chwyta dość nisko - więc czy rower będzie stabilny?

Czy może kupić wspólczesny bagażnik dachowy jak Thule ProRide 598? Czy w nim też ramię chwyci mi ramę między bidonem a suportem?

• 1 rok później...
Opublikowano

Jest taka firma jak Terra Drive, mam taki box samochodowy i sobie chwalę. Dobra ładowność bo według producenta mogę tutaj zmieścić nawet i 75 kg, aż tyle jeszcze nie ładowałem ale jeździło się gdzieś z 50 kg na dachu i nie było tego jakoś czuć jeśli chodzi o hałas chociażby. Na stroine terradrive.pl jest ich oferta, ja akurat zamawiałem online, szybka i tania dostawa.

Opublikowano
W dniu 6.07.2017 o 16:52, kwiatek napisał:

Natomiast z 29er nie jest już tak super, chwyta on ramę roweru dość nisko, między bidonem a środkiem suportu. Czy Waszym zdaniem taki chwyt jest bezpieczny? Rower bedzie się trzymał? Moje obawy - ramię chwyta dość nisko - więc czy rower będzie stabilny?

Ja mam Taurus III i chwyta w podobnym miejscu. I wszystko jest ok. A używam go już dość długo i wiele tysięcy kilometrów już przejechałem z rowerami na dachu. Woziłem różne rowery - od 20" do 29". Moim zdaniem jeżeli bagażnik dobrze się sprawował z rowerami na 26" kołach to tak samo będzie z (prawdopodobnie) lżejszym rowerem 29". W końcu rama nie jest wyżej tylko koło jest większe.

Opublikowano

fajnie odpowiadać na posty sprzed roku ale najwyżej zostanie dla potomnych :P

u mnie w instrukcji do thule proride 591 jest podane, że ramię na chwytać ramę jak najbliżej suportu. Ja mam fulla 130mm na kole 29", mocowanie idealnie trafia w wypłaszczenie dolnej rury przed suportem

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć. Odmrożę temat, bo czeka mnie zakup dwóch uchwytów dachowych. Jeden do alu 29era a drugi będzie trzymał miejską damkę 28". Czy wspominany już taurus III ogarnie obie te ramy czy szukać czegoś innego? Na nowe thule raczej budżetu mieć nie bede.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka