Administrator SzajBajk Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Administrator Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Z pachnącego fabryką kartonu ROSE, prosto na trasę zawodów Cross Country. Tak rozpoczęła się przygoda nowego Count Solo z SzajBajkiem. Dziś opiszę Wam moje pierwsze wrażenia z bezlitosnych testów tej maszyny, którą czeka jeszcze około 2000 km "tłuczenia" po górskich trasach, jako że będzie to jedna z moich głównych maszyn wyścigowych w sezonie 2018. "Cztery koła" za dwa koła... 999€ plus wysyłka i karton z napisem ROSE pojawia się w Twoim domu. Czy to dobra cena? Biorąc pod uwagę specyfikację roweru - TAK! Biorąc pod uwagę "nasze" wyczyny na zawodach XC w Bolesławcu - TY BARDZIEJ! W cenie około 4400 zł otrzymujemy ważący realnie 12,9 kg rower (rozmiar L), aluminiową ramę, sporo komponentów Shimano SLX w napędzie 2x11, koła Mavic Crossride oraz widelec RockShox Recon RL Solo Air. Nie ma tutaj więc zgadywanki, co to za obręcze, piasty, czy nawet gripy - te pochodzą od Ergona. Nowość, czyli rama Count Solo. W porównaniu do poprzedniej generacji, rama nabrała klasycznych kształtów. Co do technologii: spawy wykonano estetycznie, choć nie są one wygładzane, główka ramy jest zwężana (tapered), koło tylne mocujemy na zacisk, a większość linek poprowadzono zewnętrznie. Rama waży około 1800 gramów (dane producenta). Nie mamy tutaj zatem niczego nadzwyczajnego, ale z pewnością możemy spodziewać się dużej wytrzymałości, czego nie omieszkam sprawdzić. Ramę dodatkowo wyposażono w gwinty do montażu bagażnika, czy błotnika - w końcu rower znajduje się w przedziale cenowym dla nieco bardziej zamożnych amatorów jazdy MTB oraz początkujących zawodników XC / maraton MTB. Rower bardzo dobrze godzi oba światy. Zastrzeżenia? O ile zewnętrznie poprowadzone pancerze tylnego hamulca oraz tylnej przerzutki wcale mi nie przeszkadzają, o tyle pancerz przedniej przerzutki powinien otrzymać zaciskający go port, ponieważ lata on sobie wesoło wewnątrz ramy, co słychać wyraźnie na np. "kocich łbach". Jak to jeździ? No właśnie - Count Solo 2 śmiga po lasach, górach i trasach XC jak się patrzy! Osprzęt dobrano umiejętnie. Cieszę się z "dwublatu" z przodu, ponieważ napęd 2x11 sprawdził się świetnie na bardzo trudnej, błotnistej trasie zawodów, a amatorów długich eskapad w góry ucieszy swoim zakresem przełożeń. Tutaj ocena bdb. Widelec RockShox Recon RL z blokadą OneLoc (Rose pisze One Lock) ma golenie górne o średnicy 32 mm i jest pełnoprawnym członkiem rodziny widelców XC. Daje radę na dropach, hopach i rock garden'ach. WIdzowie zgłaszali mi problemy z otwierającą się blokadą skoku, czego nie stwierdziłem w ciężkich warunkach wyścigowych. Geometria umożliwia sprawne zjeżdżanie ze stromizn oraz wspinaczkę. Count Solo jest znacznie dłuższy od "Żaby" (czyt. Merida Big Nine Lite), jako że ma bazę kół 1151 mm ("Żaba" ma 1121 mm), co wskazywałoby na jego spokojniejszy charakter. Nie oznacza to jednak, że nie poszalejesz nim w zakrętach - mi udało się na zawodach nadrobić wiele czasu właśnie na wirażach. Żadnego osprzętu typu "no name". Same znane komponenty to duża zaleta Count Solo. RockShox Recon RL to dobra sztywność i charakterystyka wystarczająca do ścigania się na naprawdę trudnych technicznie trasach. Komu polecam. Rose Count Solo "dwójkę" polecam dwom grupom klientów: amatorom ogólnie pojętego kolarstwa górskiego oraz zawodnikom MTB o "niekarbonowym" budżecie. Tej drugiej grupie dodam też, że istnieje duża różnica pomiędzy rowerem MTB za 2500 zł, a tymi w okolicach 4000 zł i jeśli ktoś myśli o ściganiu się, to zdecydowanie polecam dołożenie półtora tysiąca. Wybierz odpowiedni tor i nie wykonuj gwałtownych ruchów kierownicą, a Count Solo na oponach Schwalbe Racing Ralph przejedzie nawet błotniste trasy. Koła Mavic Crossride są póki co proste, choć na pierwszych treningach słychać wyraźnie, że naprężenie szprych dopiero się "układa". Geometria Count Solo pozwala na sprawną wspinaczkę. Pchanie roweru ważącego z pedałami ponad 13 kg jest jeszcze OK, starałem się jednak go nie nosić na ramieniu. Hopy? Żaden problem. Zjazd po belkach a'la Rio? Czemu nie! Rock garden? Dajesz! Mocna rama, sztywny widelec o wystarczającym skoku i solidne komponenty pozwoliły mi, a przynajmniej nie stawiały żadnych przeszkód, by przyjechać na zawodach na 5-ym miejscu w Mastersach. Cieszy mnie jednak fakt, że moja średnia prędkość dałaby mi również dziewiąte miejsce w Elicie. Rose Count Solo 2 zdał egzamin! Pewnie o to spytacie... 1. Czy współczesny hardtail nie powinien mieć osi przelotowych? Nie pogardziłbym "sztywnymi osiami", ale ich brak mi nie doskwierał nawet na zawodach. 2. Czy nie wolałbym napędu 1x11? Zdecydowanie nie - dwublat zdał egzamin w ekstremalnym błocie i jest bardziej wszechstronny. 3. Jaki upgrade do tego roweru? Jazdę na Count Solo może usprawnić lepiej uginająca się karbonowa sztyca, a dla wyjadaczy XC - sztyca opuszczana. Do tego system tubeless i jazda na zawody! 3 1
homzal Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) . Edytowane 13 Grudnia 2019 przez homzal
Kazik Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Co do amortyzowanej sztycy to jeśli średnica rury podsiodlowej wynosi 27.2 a ze zdjęć można tak ocenić to trudno będzie znaleźć takową. Brak sztywnych osi dyskwalifikuje dla mnie ten rower. Wolę meride
Kapral Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Skąd cena 999€? Bo jak wchodzę na stronkę, to jest 1199€.
Reset Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 43 minuty temu, Kazik napisał: Co do amortyzowanej sztycy to jeśli średnica rury podsiodlowej wynosi 27.2 a ze zdjęć można tak ocenić to trudno będzie znaleźć takową.
Zbysio Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Ta ze zdjęcia ma fi 31.6mm. Nie wien co Twoj post wnosi. 1
Reset Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) 4 minuty temu, Zbysio napisał: Ta ze zdjęcia ma fi 31.6mm. Nie wien co Twoj post wnosi. To, że jest to zrzut ekranu ze strony podlinkowanej przez SzajBajka, do Rose Count Solo 2 o którym mowa w tym temacie Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Reset dodanie cytatu
Marek Karnecki Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Daniel się pomylił w linku - linkuje do 3 zamiast 2ki Pozdr ! 1
Rosebikes Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Trójka to model z Rebą, SLX i XT i kosztuje 1200 euro. Oto link do dwójki: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-2-bike-now/aid:2683995 1
doktorek Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 10 godzin temu, Kazik napisał: Co do amortyzowanej sztycy to jeśli średnica rury podsiodlowej wynosi 27.2 a ze zdjęć można tak ocenić to trudno będzie znaleźć takową. Brak sztywnych osi dyskwalifikuje dla mnie ten rower. Wolę meride Myślę że do pewnego poziomu nie ma to znaczenia. Brak sztywnych osi jak widać nie przeszkodził na wykręcenie niezłego wyniku. pewnie od jakiegoś poziomu może to mieć znaczenie ale myślę, że mało kto jest na tym poziomie (pewnie topka polskich zawodowców). 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Administrator Opublikowano 4 Kwietnia 2018 19 godzin temu, Kazik napisał: średnica rury podsiodlowej wynosi 27.2 Sztyca ma średnicę 31,6 mm. Do 27,2 mm też nie ma problemu ze znalezieniem myk myków: http://tidd.ly/1437e617 19 godzin temu, Kapral napisał: cena 999€ Już poprawiłem link. 1
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 @SzajBajk, a jak oceniasz gripy Ergona w tym rowerze? Są wygodne i dobrze pochłaniają wibracje?
Kazik Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Faktycznie mój błąd. W starym count solo był 27.2.
wiktorwektor85 Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 @SzajBajk Cześć, Planuje zakup identycznego sprzętu i zastanawiam się nad rozmiarem mam 190cm jak oceniasz lepsza L-ka czy XL-ka ??
Animal Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 Witam! A co myślicie o najwyższej wersji tego modelu solo4?? Zaczynam przygodę ze ściganiem ( głównie Maraton) Obecnie jeżdżę na GT Avalanche expert, nie jest źle, ale czuję potrzebę zakupu czegoś lepszego. Poszukując roweru w tych pieniądzach Rose wypada jak narazie najlepiej , stosunek cena-jakość ( osprzęt). Zależy mi na wytrzymałej ramie, dlatego nie szukam carbonu, jeżdżę dla siebie, dla satysfakcji, nie mam sponsorów i nie stać mnie na nową ramę co jakiś czas. Co myślicie?? Warto dopłacać względem solo2 lub solo3 , czy szukać jeszcze u innych producentów??
sajekk Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 W dniu 25.05.2018 o 15:19, Animal napisał: Witam! A co myślicie o najwyższej wersji tego modelu solo4?? Zaczynam przygodę ze ściganiem ( głównie Maraton) Obecnie jeżdżę na GT Avalanche expert, nie jest źle, ale czuję potrzebę zakupu czegoś lepszego. Poszukując roweru w tych pieniądzach Rose wypada jak narazie najlepiej , stosunek cena-jakość ( osprzęt). Zależy mi na wytrzymałej ramie, dlatego nie szukam carbonu, jeżdżę dla siebie, dla satysfakcji, nie mam sponsorów i nie stać mnie na nową ramę co jakiś czas. Co myślicie?? Warto dopłacać względem solo2 lub solo3 , czy szukać jeszcze u innych producentów?? Wg mnie nie warto. Jeśli masz budżet ponad 6k i chcesz mieć dobrą i nowoczesną ramę, to solo nie jest dobrym wyborem chociażby przez brak sztywnej osi z tyłu. 1
Franz Mauer Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Przepraszam,nie mogłem sie powstrzymać, ale uważam że ROSE Count Solo to najbardziej bezduszne rowery jakie ta firma wypuściła. Wg mnie one są po prostu nijakie. Ich ramy wyglądają jakby były pospawane "w wolnym czasie". Co producent miał na myśli...rynek zdobywać konkurencyjnym w cenie wyposażeniem? Bo na pewno nie designem. Psycho Path, czy nawet DR Z to modele z jakimś designerskim przekazem. To tyle. Przepraszam jak uraziłem czyjś gust. 3
Rosebikes Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 O gustach się nie dyskutuje, ale sprzedaż tego modelu pokazuje, że odbiorcy akceptują wygląd ram i wyposażenie...
Franz Mauer Opublikowano 12 Czerwca 2018 Opublikowano 12 Czerwca 2018 No tak, jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą Dlatego zaznaczyłem, że to jest moje zdanie (choc to wcale nei prawda,bo znam wielu którym się ten model nie podoba). Uważam,że to ze względu na dobre wyposażenie w dobrej cenie rower zdobywa uznanie, anie poprzez właściwości ramy, ale to też moje zdanie 1
firefoks Opublikowano 18 Czerwca 2018 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Ja myślę, że wszyscy forumowicze życzą ci tej meridy :) I każdemu innemu.
Knjaz Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 A ja mam takie pytanie - tutaj hamulce Mt500 mają i-spec II, w Solo 4 SLX-y mają także i-spec II, a jednak mocowanie przerzutka jest inne. MT500 posiada poziome mocowanie, a SLX pionowe (kat wręczenia śruby jest inny o 90st.). Dlaczego?
JanGwozdzik Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Rose count solo 1 też będzie dobry ? Mam w planach go kupić
Cineos Opublikowano 11 Lipca 2018 Opublikowano 11 Lipca 2018 Czy w tej cenie (4500zł) jest coś ciekawszego na rynku? @Rosebikes Będzie można liczyć na jakieś upusty pod koniec roku?
Rosebikes Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Witam. Nasza firma jeśli nie musi (nowy model, wiele ram na magazynie) raczej nie daje upustów, bo rowery składamy na bieżąco. Być może pojawią się rowery powystawowe oraz demówki w niższych cenach. 1
Rekomendowane odpowiedzi