Skocz do zawartości

Smarowanie łańcucha - jakie smary stosować?

Payo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy po takim dokładnym umyciu, jak na powyższym filmiku, trzeba nasmarować przerzutki ? Jeżeli tak, to czym i jak ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jak chcesz dobrze smarować i ekologicznie a do tego mieć piękny czysty napęd polecam produkty Muc-off.. Smar na suche C3 ceramic libe:IMG_20170101_180946.jpg

Po smarowaniu wygląda tak: IMG_20170424_185710.jpg

IMG_20170101_180937.jpg
Opublikowano

Każdy wyczyszczony łańcuch po smarowaniu jest czysty :P Pytanie jak będzie czysty po kilku km ;)

Każdy olej mniej lub więcej złapie brudu, bo do mokrego/tłustego zawsze się pył przyklei.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawel2208 napisał:

Pytanie jak będzie czysty po kilku km ;)

Tu był mały haczyk na tym foto napęd ma chyba z trzy wyjazdy razem coś około 120km. :P 

IMG_20170502_152750.jpg

Edytowane przez marekctr
Opublikowano
Dnia 21.4.2017 o 14:02, Rowerowe_Rozterki napisał:

Mnie bardziej zastanawia skuteczność pianek czyszczących od Fenwicks. Stosował ktoś? Czy faktycznie jest taka genialna na jaką wygląda?

Stosuję Fenwiks'a do czyszczenia napędu i mogę polecić z całą odpowiedzialnością. Nie można oczekiwać cudów, ale robi robotę na prawdę dobrze. Pamiętać należy o porządnym nasmarowaniu napędu po takim pranku ;)

Rozkminianie, który smar jest lepszy, wydajniejszy, a który gorszy i droższy jest jak rozmowa o kolorach. Każdy smar jest dobry, bo najważniejsze aby czyścić napęd. Wtdy smaru stosuje się na prawdę niewiele i nic nie jest upaprane ;) Idealne do czyszczenia łąńcucha to: szczoteczka i sprężone powiertrze, które to co wyszorowała szczoteczka wydmuchuje poza łańcuch i dopiero na koniec odrobina smaru. Trzeba tylko uważać, aby nie w kierunku hamulców ;) 

RainbowHunterPL
Opublikowano
7 godzin temu, marekctr napisał:

Tu był mały haczyk na tym foto napęd ma chyba z trzy wyjazdy razem coś około 120km. :P 

IMG_20170502_152750.jpg

Jak z głośnością napędu na tym smarze ?

Opublikowano
8 minut temu, RainbowHunterPL napisał:

Jak z głośnością napędu na tym smarze ?

Moim zdaniem jest dobrze. :P Nie do końca mam porównanie, bo na tym napędzie od nowości używam tego smaru i nie mam porównania.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj ponownie przeczytałem ciekawy artykuł na blogu z przed kilku lat zachęcam do lektury

http://punkxtr.blox.pl/2014/08/Chain-Juice-detronizacja-niemieckiego-kruka.html

P.S.  Olej Viking Juice  magazyn Singletrack testował na dystansie 650 km, na twardych Szkockich trasach XC, w wyniku czego ogłosił go „Świętym Graalem olejów do łańcucha”. A ja dalej stosuje wyłącznie olej Rohloff

75514713_olej-do-lancucha-50ml-rohloff_1024x768_FFFFFF_pad.jpg

Edytowane przez alfine-11
dodanie grafiki
  • Pomógł 1
Opublikowano

Bym zapomniał do oliwy dodają lampkę, co by wiedzieć czy smar dobrze siadł;)

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 20:35, RainbowHunterPL napisał:

Ja używałem Finish Line Cross Country i w mojej opini jest fatalny niesamowicie syfi napęd nawet po dokładnym wytarciu nadmiaru,używałem i czasem używam również rohloffa który jest bardzo dobry pod względem smarowania (lepszy od finish line'a) ale również syfi choć nie tak bardzo jak finish line moimk faworytem jest zdecydowanie Shimano PTFE  który dobrze smaruje i nie syfi łańcucha ale starcza na sporo mniej niż oba wyżej wymienione tak że jeśli nie jeździsz w trudnym terenie polecam Shimano PTFE :)http://allegro.pl/olej-do-lancucha-shimano-ptfe-butelka-100-ml-i6765821985.html

Też używam,i polecam Shimano ;-).Mi buteleczka wystarcza na ok.6m-cy. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Kilka dni temu kumpel odsprzedał mi swoją wygraną na zawodach a mianowicie olej EXPAND INDUSTRY Bloody Oil, wersja na mieszane warunki pogodowe (olej koloru czerwonego). Kumplowi od odpowiada. Mi nie do końca, a mianowicie.

Sama butelka jest super a w szczególności dozownik długi i cienki jak dziób kolibra. Precyzja smarowania bardzo dobra. Sam olej pierwsze wrażenie? Średnie, strasznie gęsty! Jak dałem krople na ogniwo i odsunąłem od ogniwa to ciągną się jak kisiel. Nie wspomnę że utrzymywał się na ogniwie nie chciał się "wchłonąć" do środka. Dopiero zakręcenie korbą spowodowało że trafił gdzie trzeba i nie tylko! Całe koła zębate nim mi się oblepiły że musiałem je czyścić, gdybym tego nie zrobił to nieźle by mi się poprzylepiał piach do kół. Po wytarciu już nie brudził aż tak. Jeszcze nie testowałem go w terenie i czy będzie mocno brudził napęd ale jest szansa że ze względu na gęstość trudniej wchodzi do środka ogniw ale i trudniej się wydostaje. Oby bo jeśli nie to 15 zł pójdzie na marne.

Jedyne rozwiązanie by ułatwić smarowanie to rozgrzać go suszarką do włosów bo wtedy robi się bardzo rzadki. Dla poprawy jeszcze łańcuch lekko można rozgrzać. Trochę kombinowania ale może będzie się opłacać. Jeśli nie to zaryzykuje 2 raz i kupie wersje na suche warunki.

Opublikowano
Dnia 23.04.2017 o 14:11, Wawrzyniec Wiór napisał:

Czy po takim dokładnym umyciu, jak na powyższym filmiku, trzeba nasmarować przerzutki ? Jeżeli tak, to czym i jak ?

Tak jak najbardziej. Ja smaruję przerzutki co 2-3 miesiące. Kilka kropel oleju na wszystkie przeguby wózka i przerzutki. Stosuję coś takiego:

OKS 701

RainbowHunterPL
Opublikowano

Co sądzicie o smarach e-lube ? :D są bodajże 4 wersje tych smarów i z opisu wyglądają naprawde ciekawie używał ich ktoś  ciekawi mnie wersja na suche warunki :P

https://sklep.elube.pl/pl/home/28-elube-micro-lube.html

https://sklep.elube.pl/pl/home/30-elube-mos2-lube.html

https://sklep.elube.pl/pl/home/10-elube-wet-lube.html

https://sklep.elube.pl/pl/hybrid-produkty-rowerowe/29-elube-silk-lube.html

Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 20:49, Korbadeusz napisał:

No to będzie trzeba się przekonać samemu, Finish się skończy niebawem to sprawdzimy PTFE ;) Finish u mnie się akurat spisuje, nic nie mogę mu zarzucić. Ile ludzi tyle opinii ;)

nie sprawdzaj ja już to zrobiłem i wracam do Finisha ,jeżdżę średnio 70 % szuter reszta asfalt. wyczyściłem łańcuch nałożyłem PTFE  po przyjeździe z trasy łańcuch czarny i dziwne odczucie w czasie jazdy jakby suchy łańcuch.szkoda kasy wracam do Finisha jak napisałem.

RainbowHunterPL
Opublikowano

To chyba miałeś jakąś wybrakowaną partie Finish line czerwony to najgorszy smar rowerowy jaki istnieje i nie jest to tylko moja opinia ;)

RainbowHunterPL
Opublikowano

Póki co sprawdza się średnio miał nie łapać brudu a po chwili naped jest czarny i piszczy...96279421b987346a4c78b7423e01053a.jpg

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.05.2017 o 07:54, RainbowHunterPL napisał:

To chyba miałeś jakąś wybrakowaną partie Finish line czerwony to najgorszy smar rowerowy jaki istnieje i nie jest to tylko moja opinia ;)

Wlasnie z FL czerwony jest dobry tyle ze trzeba czesto smarowac. Ja bylem z niego zadowolony.

Edytowane przez Maki
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Dnia 14.05.2017 o 18:15, RainbowHunterPL napisał:

Co sądzicie o smarach e-lube ? :D są bodajże 4 wersje tych smarów i z opisu wyglądają naprawde ciekawie używał ich ktoś  ciekawi mnie wersja na suche warunki :P

https://sklep.elube.pl/pl/home/28-elube-micro-lube.html

https://sklep.elube.pl/pl/home/30-elube-mos2-lube.html

https://sklep.elube.pl/pl/home/10-elube-wet-lube.html

https://sklep.elube.pl/pl/hybrid-produkty-rowerowe/29-elube-silk-lube.html

Testuję ten:  Smar  jestem zadowolony. Nie łapie dużo syfu. Pierwszy raz zrobiłem błąd bo posmarowałem każde ogniwko osobno i zapomniałem nadmiar zetrzeć. Na drugi dzień pojechałem szutrami a w domu patrzę łańcuch czarny od nadmiaru smaru. Wystarczyło wytrzeć dobrze ścierką i było ok. Opakowanie jest super ma fajny dzióbek i fajnie się dozuje. Olej jest trochę gęściejszy ale nakładam go normalnie w ten sposób że kręcę pedałami do tyłu i cienką  nitkę oleju nakładam na łańcuch. Zostawiam na noc rano przecieram do sucha i jadę. Przejechałem na razie na nim 600 km i zostaję przy tych olejach. Jak dla mnie są bardzo dobre.

RainbowHunterPL
Opublikowano
8 minut temu, Pitt35 napisał:

Testuję ten:  Smar  jestem zadowolony. Nie łapie dużo syfu. Pierwszy raz zrobiłem błąd bo posmarowałem każde ogniwko osobno i zapomniałem nadmiar zetrzeć. Na drugi dzień pojechałem szutrami a w domu patrzę łańcuch czarny od nadmiaru smaru. Wystarczyło wytrzeć dobrze ścierką i było ok. Opakowanie jest super ma fajny dzióbek i fajnie się dozuje. Olej jest trochę gęściejszy ale nakładam go normalnie w ten sposób że kręcę pedałami do tyłu i cienką  nitkę oleju nakładam na łańcuch. Zostawiam na noc rano przecieram do sucha i jadę. Przejechałem na razie na nim 600 km i zostaję przy tych olejach. Jak dla mnie są bardzo dobre.

Z ciekawości aż wypróbuje bo nie moge znaleść idealnego  środka :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zakupiłem eLUBE Hybrid Dry i jest strasznie gęsty ale wogóle się do niego nie klei piach co jest dziwne :D zobaczymy jak z trwałością

Opublikowano

Czy ktoś kto używa bądz używał oleju BrunoxTop kett może się wypowiedzieć?

Skusił bym się na buteleczke 100ml, ale cena jest w stosunku do konkurencji jest tak korzystna że aż podejrzana. Więc chciał bym sie dowiedzieć o nim więcej ;)

Opublikowano

Sprawdza się, jedno smarowanie wystarczy na max 100km jazdy po asfalcie i bardzo lekkim terenie.

Opublikowano
26 minut temu, mataman napisał:

jedno smarowanie wystarczy na max 100km

To bez szału. Jeśli faktycznie trzeba używać tak często to żadna okazja, chociaż cena tego brunoxa ok. 12zł za 100ml jest korzystna.

Ma ktoś może porównanie do FL czerwonego, bo jego obecnie używam i jak na olej na "suche" to itak wystarcza mi na 200km spokojnie

Opublikowano

Może stworzymy ankietę lub jakiś standardowy opis smarów?
Na przykład:
Marka i rodzaj: Shimano PTFE/Finish czerwony
Zastosowanie: Warunki mokre, suche itp.
Szacunkowa Cena/opakowanie: 25zl za 100ml
Wady: Zbiera brud, Trzeba często smarować, napęd głośno chodzi
Zalety: dobry stosunek ceny do jakości, ciche działanie napędu, duża trwałość

Wielu z was opisało swoich faworytów ale tak było by czytelniej, tym bardziej, że takich środków używa każdy z nas i ma jakieś zdanie /opinie :)

HTC & TT

• Pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zacząłem używać sławnego Rohlhoff'a do smarowania łańcucha. Wcześniej używałem Shimanowskiego PTFE na suche warunki. Przyznam się, ze używałem go cały rok czy to deszcz, czy sucho. Jak deszcz i mokro to smarowałem częściej. I tak starczał mi na sezon. Ale kupiłem Rohlhoffa. Dużo o nim mówiono dobrych rzeczy, ale jakoś mi nie podszedł. Wg. mnie strasznie paprze łańcuch. W sklepie chłopaki poradzili mi, żeby smarować najpier co drugie, potem co trzecie przęsełko. Zapytałem - a co z resztą? Na to oni, że zębatki same przesmarują resztę. Uważam się za inetlinegtnego faceta, wiec w głowie od razu padło pytanie -  tylko jak? Przecież ząbki kasety i tarcz korby mają profilowany (często opływowy) kształt, a smaru daje się niewiele. Poza tym przy wysokim momnecie obrotowym i sile odśrodkowej nadmiar smaru prędzej poleci na ramę, koła (nie daj Boże na tarczę hamulcową) niż nasmaruje kolejne przęsełko. Dodatkowo mam wrażenie, że ten Rohlhoff wogóle nie zasycha i łapie wszystko co unosi się w powietrzu. Nawet na asfalcie.

W piątek wymieniłem nowy łańcuch. Nie smarowałem go niczym tylko pozostawiłem oryginalne namaszczenie konserwacyjne jakim jest pokrywany. Przejechałem ponad 100 km po asfalcie i muszę przyznać, że zaskoczony byłem jak świetnie wygląda łańcuch. Zupełnie się tego nie spodziewałem. Wygląda dokłądnie tak, jak kiedyś moje łańcuchy po zastosowaniu smaru Shimano. Po tych 100 km wypada przesmarować jednak łańcuch,bo nie wiem jak trwałe jest oryginalne smarowanie, ale zanim to zrobię zapierdzielam do sklepu po nowy smar. Głowa mi dudni spróbować jakiegoś Finish Line czy dobry, sprawdzony poczciwy Shimano PTFE...