Skocz do zawartości

Buty spd w ktorych mozna chodzic

halasma

Rekomendowane odpowiedzi

Da sie?

Cos w miare niedrogiego, bo to na poczatek.

Tak luzno rozwarzam. Oczywiscie nie chodzi o chodzenie codzienne ale tak by czasem tych "klika metrow" przejsc nie stukajac przy tym jakos .

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

30 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Praktycznie wszystkie buty MTB umożliwiają wygodne chodzenie. Ale na stukanie blokami raczej nie poradzisz.

Raczej turystyczne są wygodne do chodzenia. Mam sztywne Sidi MTB i nie chodzi się w nich rewelacyjnie ze względu na sztywną podeszwę, za to w turystycznych Pearl Izumi można śmigać bez bólu.

spd to nie buty narciarskie, da radę chodzić. No chyba że ktoś chce maraton w nich przejść ;)

inna sprawa - był filmik unitedcyclist na YT ale nie umiem znaleźć - zbyt miękka podeszwa to problem z wypinaniem się. Podeszwa zamiast twardo trzymać blok i wyszarpać go z klatki będzie się poddawać, blok zostanie w klatce a gdzie znajdziemy się my w chwili gdy powinniśmy już być podparci nogą o ziemię?

Ja mam M089, nie raz gdzieś podpycham rower i nigdy nie było jakichś problemów. A stukanie trzeba polubić, trochę jak ostrogi xD

Shimano M089L, na pielgrzymkę się nie nadają, na codzienną jazdę, na spacer do sklepu itp spokojnie dają radę. Zdarza mi się nawet jeździć w nich samochodem gdy jadę jakoś nieszczególnie daleko z rowerem i nie narzekam. Nie tyle stukają blokami, co poskrzypują, lub pstrykają jak kruszysz blokiem drobne kamyki czy piasek. Poza tym wygodne, trwałe, warte swojej ceny. Nie wołają że są stricte butami rowerowymi, ale spojrzenia innych mnie nie wzruszają. Także wtedy gdy przez całą Warszawę muszę wrócić do domu po taplaniu się w błocie w Lesie Młocińskim (to na północnym krańcu, a mieszkam na południowym, czyli tak 20+ km w jedną stronę).

M089 sa w Decathlonie lub w Go Sport. Można przymierzyć. Są ok. Z chodzeniem nie na problemu. Jednak trzeba roważyć rozmiar większe bo mogą być za ciasne. 

Denetruje mnie tylko środkowy pasek. Zapinany do wewnątrz potrafi zachaczać o korbę. 

Edytowane przez Zbysio

Te 065 w DC maja fajna cene. Tylko czy lokalny sklep je sprowadzi...bo wysylkowo nie ma.
To jeszcze jedno. Czy w razie nieprzyjecia sie spd, mozna spokojnie w nich latac na platformach? Oczywuscie po wykreceniu bloków

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Spokojnie, idź do Decathlonu przymierzyć M089. Rozmiarówkę mają pokręconą niestety. Podejrzewam że mogą Ci podpasować. @Zbysio środkowy pasek zapinany odwrotnie jest całkiem fajny, możliwe że zahaczanie o korbę wynika z tęgości stopy, w moim przypadku nie miałem takiego problemu, ale dobrze że o nim piszesz. Ja swój komplet (buty, pedały M520 , nakładki do jazdy bez SPD) kupowałem w Decathlonie, zakup przez internet wyszedłby podobnie, a spokojnie przymierzyłem i wiedziałem że nie będzie problemu. 4000 km już przejechanie i uważam to za dobry zakup.

No właśnie stopę mam dość wąską i jak zapnę tak aby były dopasowane to rzep jest troszkę za długi i delikatnie odstaje. Ale fakt jest to fajne rozwiązanie. 

Edytowane przez Zbysio

w sensie jak miękkie? Już nie pamiętam ile dokładnie mają w skali twardości shimano ale bliżej im do twardych niż miękkich. W platformach po bułki pojedziesz ale w jakiś nieco cięższy teren bym nie ryzykował, nie będzie czucia przez podeszwę, środek podeszwy to "dziura" na blok - tam nawet piny nie będą miały się w co wgryźć. Do tego prędzej AM9 - odpowiednik AM7 - podeszwa płaska i miękka guma (niekoniecznie szkielet podeszwy bo to co innego)

Przede wszystkim w butach o nie za wysokim indeksie sztywności. 

21 godzin temu, trollu napisał:

inna sprawa - był filmik unitedcyclist na YT ale nie umiem znaleźć - zbyt miękka podeszwa to problem z wypinaniem się. Podeszwa zamiast twardo trzymać blok i wyszarpać go z klatki będzie się poddawać, blok zostanie w klatce a gdzie znajdziemy się my w chwili gdy powinniśmy już być podparci nogą o ziemię?

Mam bardzo miękkie buty rowerowe marki Northwave przeznaczone do treningów na sali i nie ma żadnych problemów jeśli chodzi o wypinanie się na boki. Czasami jest problem przy wypinaniu się do góry. 

Przy wypinaniu duże znaczenie ma jak mocno skręcona jest sprężyna zatrzasku. Jak bardzo mocno to czasem nawet mega sztywne mają z nią problem :)

Przymierzałem twarde buty Shimano ME7, a ostatecznie kupiłem Specialized 2FO Cliplite, tylko trochę mniej twarde. W obu modelach spokojnie można chodzić. Wrażenie jest dziwne, bo podeszwa się nie poddaje, ale poza tym nie widzę problemu.

• 2 tygodnie później...