Skocz do zawartości

Czyszczenie hamulców sram level

Darkrais97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moje hamulce przestaly dobrze hamować. Przyczyną wydaje mi się olej z kałuż, i innych odpadów w mieście. Pytanie mam takie, czy do benzyny ekstracyjnej mogę włożyc klocki hamulcowe, czy to coś da? Chciałem zabrać się do wypalania, ale boję się że coś źle zrobię, i będę musiał kupić nowy komplet klocków, a te które mam to mają jeszcze dużo okładziny do hamowania.

Opublikowano (edytowane)

Proponuję kupić spray do czyszczenia tarczy hamulcowych i drobny papierek scierny. Tarcze i klocki potraktowac szprejem, ale klocki delikatnie zetrzeć papierem ściernym do momentu kiedy przestaną piszczeć. Oczywiście czystą szmatką przetrzeć przed montażem.

Edytowane przez js12
Opublikowano

A jaką gradację papieru polecacie? I który rodzaj? Ten pod szlifowanie metalu?

Tapatalk'd

Opublikowano (edytowane)

Ja używałem 800 i efekt osiągnąłem. Wystarczyło dosłownie 30s. Możesz użyć do metalu, ale głównie chodzi o to, aby pozbyć się może jednej/trzeciej milimetra tej brudnej warstwy na klockach.

Edytowane przez js12
Opublikowano

Hmm, posiadam taki spray do tarcz z mrówki, spróbuję z papierem ściernym, dzięki za pomoc 😉😀

Opublikowano
Dnia 2.04.2018 o 20:35, nctrns napisał:

A jaką gradację papieru polecacie?

Nawet 60ka. Wszystko zależy jak długo i mocno będziesz tarł. Wystarczy by klocek nie był szklisty, ma zmienić kolor.

Opublikowano

proponuję wymienić klocki na nowe. Już za 29 zł kupisz dobre klocki w Decathlonie. Ostatnio od znajomego mechanika dostałem środke od Motip do czyszczenia hamulców. Niedrogi i skuteczn, a przy tym mocno wydajny. 

Opublikowano
Dnia 3.04.2018 o 11:00, Franz Mauer napisał:

proponuję wymienić klocki na nowe. Już za 29 zł kupisz dobre klocki w Decathlonie. Ostatnio od znajomego mechanika dostałem środke od Motip do czyszczenia hamulców. Niedrogi i skuteczn, a przy tym mocno wydajny. 

Wrzuć foto puchy, przyda się.