Skocz do zawartości

SR Suntour XCM na Sr Suntour XCR Air - wymiana.

Qane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W związku z przygotowaniami do nowego sezonu przymierzam się do wymiany amortyzatora.
W obecnej chwili posiadam SR Suntour XCM - najtańszy model, sprężyna wybijająca zęby, blokada na goleni.
Postanowiłem go wymienić na SR Suntour XCR Air  (opisany jako powietrze/ sprężyna).

Czy w przypadku jazdy po leśnych ścieżkach (raz ostrzej, raz bardziej turystycznie) taka zmiana ma sens? Czy odczuję to na swoich nadgarstkach?
Czy może lepiej nie pakować się w XCR Air i zbierać na coś jeszcze lepszego?

Ważę ok. 100kg, jeżdżę po lesie oraz trochę po asfalcie, żaden ze mnie zawodowiec, natomiast lubię czasami trochę przyspieszyć.

Opublikowano (edytowane)

Pakować jak najbardziej, ja zmieniłem mojego XCM-a a miałem wersję z tłumieniem olejowym i jest zdecydowana różnica. Rower pewniej się prowadzi w terenie i jest bardziej przewidywalny. Na pierwszy powietrzny amor jest super. Ja go kupiłem za 435 zeta w CentrumRowerowe.pl z blokadą w manetce. Też ze mnie żaden zawodowiec ale lubię czasem agresywniej pojeździć i jestem z amora zadowolony:) Stosunek jakości do ceny jest nie do przebicia. 

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano
Pakować jak najbardziej, ja zmieniłem mojego XCM-a a miałem wersję z tłumieniem olejowym i jest zdecydowana różnica. Rower pewniej się prowadzi w terenie i jest bardziej przewidywalny. Na pierwszy powietrzny amor jest super. Ja go kupiłem za 435 zeta w CentrumRowerowe.pl z blokadą w manetce. Też ze mnie żaden zawodowiec ale lubię czasem agresywniej pojeździć i jestem z amora zadowolony:) Stosunek jakości do ceny jest nie do przebicia. 
Właśnie ta promocja zwróciła moją uwagę.
Miałem to w planach ale nie wiedziałem czy warto dać te 600-700zl, 430 to już trochę inna rozmowa :)

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A nie lepiej RS Recon? Mi udało się kupić nówkę na Ebayu za 350 zł.

Opublikowano

Powiedz gdzie za 350 to kupię:) Miałeś fuksa:)

Opublikowano

Trzeba było pytać wcześniej - gość miał chyba z 10 sztuk i już wszystkie sprzedał.

Opublikowano

Czyli na obecną chwilę można spokojnie inwestować w tego aira za 425zł.

Widzę, że nic lepszego się nie znajdzie a zawsze to powietrze a nie sprężyna, tym bardziej nie xcm, który na prawdę wybija zęby na byle kamieniu.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem, zamontowałem, przy okazji zostawiłem sobie 5cm dłuższą rurę sterową żeby kierownica poszła wyżej.

Trochę się bawiłem z nabiciem gwiazdki (koniec końców nabiłem ją przez wkręconą długą śrubę), w sklepie rowerowym za gwiazdkę i 2 podkładki dystansowe pod mostek zapłaciłem 10zł, więc miałem ten komfort, że zawsze można dokupić nową i nabijać od nowa :)

Większa wojna była z dolną bieżnią sterów, się tak zapiekła na amortyzatorze, że dopiero ostry nóż i młotek dały radę.

W tym tygodniu planuje dłuższą i ostrzejszą trasę, więc będą pierwsze odczucia/ opinie.

W zestawie była manetka i linka, natomiast nie było pancerza, musiałem dokupić osobno.

Edytowane przez Qane
Opublikowano

Juz chyba po promocji?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja widzę w ww. sklepie jeszcze jedną sztukę w promocyjnej cenie.

Opublikowano
Ja widzę w ww. sklepie jeszcze jedną sztukę w promocyjnej cenie.
No tak. Na duze kolo a ja mam srednie, czyli srednio by to zagralo.

Opublikowano
Dnia 4.04.2018 o 11:52, firefoks napisał:

Trzeba było pytać wcześniej - gość miał chyba z 10 sztuk i już wszystkie sprzedał.

Trzeba było pisać wcześniej :(

Opublikowano
14 godzin temu, halasma napisał:

No tak. Na duze kolo a ja mam srednie, czyli srednio by to zagralo.

Nie pisałeś jakie masz koło, więc nie wiedziałem, że ten z CR to nie dla Ciebie :)
Musisz szukać, ja się przymierzałem dość długo do wymiany, tak czy siak bym za jakiś czas wymienił, promocja po prostu przeważyła szalę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zna ktoś może wartości ciśnień do xcr air'a?

Na stronie suntoura są dla innych modeli a dla xcr nie mogę znaleźć, może lepiej metodą prób i błędów ustawić aż będzie odpowiedni SAG?

P. S. Znalazłem tabelkę z zalecanym sagiem dla długości goleni i skoku amora, ustawie to sobie metoda prób i błędów upuszczając po trochu powietrze, pytanie nieaktualne.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżę temat. Gdyby ktoś miał dylemat między zakupem xcr air a raidonem, zdecydowanie polecam raidona. Sam stałem przed tym dylematem. Obecnie różnica w cenie to ok 100 zł, a w raidonie otrzymujemy już aluminiowe górne golenie, niższą wagę. Występują też różnice w wewnętrznej budowie lecz o to trzeba pytać użytkownika Activia. Ja kupiłem raidona przesiadłem się właśnie z xcm i jestem bardzo zadowolony. Ważny jest również przegląd 0. O wszystkie porady związane z amorami Suntour proponuję zwracać się bezpośrednio do użytkownika Activia. Nie jest to żadna reklama, po prostu człowiek bardzo mi pomógł przy wyborze amora, rzetelnie podchodzi do sprawy, udziela wyczerpujących porad, nie wciska czegoś czego nie potrzebujesz, a wykonany przez Niego serwis 0 znacząco usprawnia pracę amora. Takich ludzi w świecie rowerowym powinno być więcej. Pozdrowienia dla @ACTIVIA

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej, i jak wrażenia z użytkowania tego XCR air? Chodzi mi o trwałość i ogólne odczucia z jazdy, są jakieś problemy? Jestem w trakcie zakupu tego amortyzatora i nie chciałbym żałować, zastępuje nim starego XCT V4. 

Opublikowano

Nie ma sensu wymieniać XCM na XCR Air. Jeśli chcesz odczówalnej zmiany to Rainon to minimum. Różnica w cenie nie jest ogromna.

Opublikowano

No wiem wiem, że rajdon lepszy. Zapytałem tylko tych szczęśliwców, którzy już tego XCR posiadają o opinię z użytkowania.

Opublikowano

XCR to prawie sama stal i waży z pół  kilo więcej  od Raidona

Opublikowano

Na wadze mi nie zależy, bardziej chodzi o solidność i komfort jazdy.

Opublikowano

Raidon spełnia te wymogi. Serio nie ma sensu wymieniać kotwicy na inną kotwice zwłaszcza przy tak niewielkiej różnicy w cenie między XCRem Air a Raidonem.

Opublikowano

No różnica w cenie to ok 150 zł. A w czym miałaby się przejawiać różnica w komforcie jazdy i trwałości oprócz wagi w tych dwóch modelach?

Opublikowano

W raidonie wydaję mi się że jest inny tłumik no i na pewno lagi nie są ze stali :) Waga pół kilo mniej da Ci dużo jak idzie o komfort .