Bogaty Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Witam Ostatnio zauważyłem tuż nad łączeniem widelca z główką ramy małe pęcherzyki powietrza pod farbą (na główce ramy) tylko na brzegu tam gdzie kończy się malowanie. Wiem że aluminium cały czas się utlenia i z czasem mogą powstawać takie pęcherze. To co było odrapałem paznokciem odtłuściłem i zamalowałem farbą akrylową taka do usuwania rys z samochodu. Było tego naprawdę mało. Moje pytanie brzmi czy się tym przejmować czy to raczej normalne i z czasem po prostu pomalować całą rame?
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Póki rama nie daje większych oznak zmęczenia jeździć dalej i obserwować czy problem się rozrasta. Powodu do paniki nie ma ale warto od czasu do czasu obejrzeć ramę czy nie ma pęknięć itd. Jeśli farba nie schodzi płatami nie ma sensu malować całej.
Chris Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 A coś więcej? Zdjęcie, model ramy, rocznik, w jakich warunkach użytkowana i przechowywana?
suchy Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Problem wróci. Bo jak pewien pan powiedział że "to jest amelinium i tego nie pomalujesz" to miał rację. A tak na poważnie. To jest ewidentny problem podkładu pod farbą a nie samej ramy. Zgadza się że aluminium się utlenia. Ale dzieje się to tylko wtedy gdy jest dostęp powietrza do powierzchni. Wiec albo jest problem z podkładem i jednocześnie z farbą lub poprostu ktoś wcześniej naprawiał to miejsce. Bynajmniej jest to miejsce narażone na uszkodzenia, więc można w tym dopatrywć pryczyny. 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Administrator Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Całe szczęście, pęknięcie ramy prawie nigdy nie objawia się w formie odchodzących płatów farby, lecz "rys" na lakierze, które da się wyczuć pod paznokciem. Pęcherze mogą pojawiać się w starszych ramach właśnie na krawędziach, czyli główka ramy, suport, haki ramy oraz w okolicach insertów z gwintami. 1
psu Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Fajnie masz - możesz zedrzeć stary lakier i pomalować na taki jaki tylko chcesz
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Poszukaj może jakiejś dobrej lakierni w swojej okolicy i pomyśl nad proszkiem. Koszta nie powinny być przesadnie duże.
Bogaty Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Rama to caad8 z zeszłego roku. Narazie mam dwa małe bąbelki na samym rancie tam gdzie zaczyna się malowanie. Zamalowałem to tak jak mówiłem i poczekam jak się bedzie coś działo w innych miejscach to się pomaluje całość i tyle Dzięki za rady
darek43-63 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Mam podobny problrm ale primo to jest rama kellys a secundo ma 8 lat i przejeżdżone na niej ok 40000 km. Pęcherze pojawiły się na ramie pod suportem.
LukasFR22 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 W takim miejscu bym nie ryzykował tylko ściągnął lakier i sprawdził w dobrym serwisie. Ponieważ jeżeli w tym miejscu coś się dzieje to koniecznie trzeba zbadać, lepiej być pewnym na 100% że to nic negatywnego, niż pozniej przy jezdzie spotkać się twarzą z przednim kołem...
Rekomendowane odpowiedzi