GrochowaMTB Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 Podzieliłem się opinią na temat uchwytu godnego polecenia to może podzielę się opinią na temat uchwytu od którego trzeba trzymać się z daleka. Uchwyt jak na zdjęciach. Dostępny na wielu aukcjach na allegro. Koszt ok 15 zł. Składa się właściwie z dwuch części. Uchwytu na lampę i kierownicę. Za pomocą małej zapadki można je rozssunąć. Uchwyt na kampę jest z gumowej opaski a uchwyt na kierownicę z plastikowej opaski zaciskanej śrubą. Raz, że opaska potrafi się rozluźnić i zsuwać (plastik jest śliski) to jeszcze oba elementy potrafią się rozłączyć i to nawet nie obciążone lampką. Dwa razy podczas jazdy po drobnych wybojach moja lampka poleciała na asfalt doznając poważnych i głębokich przetarć. Aby była jasność to posiadam dwa takie uchwyty i oba mają ten sam feler! Konstrukcja jest nieprzemyślana i zbyt słaba aby trzymać się razem. Odradzam! 1
GrochowaMTB Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Opublikowano 30 Marca 2018 34 minuty temu, zibi_j1 napisał: shit mam taki To uważaj na latarkę - prędzej czy później odpadnie. Moja dwa razy poleciała a raz uchwyt nawet bez latarki się rozłączył. Shit jakich mało. Sam zobacz, że ten mały ząbek nie jest w stanie utrzymać latarki przy większych wstrząsach. Na zdjęciach ten uchwyt wyglądam na porządny i przemyślany. W praktyce niestety. Przez ten uchwyt mam traumę i ciągle teraz boję się o latarkę
Zbysio Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 U mnie ząbek nawet się nie zachacza. Jest około 1mm przerwy.
KsD Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 (edytowane) Jeżeli boisz się o latarkę polecam sznureczek taki co jest u mnie w wątku przy latarce przekładasz przez kierownicę i w razie puszczenia uchwytu nie ma prawa upaść na ziemie Jeżeli masz taką możliwość. Edytowane 30 Marca 2018 przez KsD
pizzaq Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 Polecam taki: http://www.hurt.com.pl/uniwersalny-uchwyt-rowerowy-do-latarek,p13764.html Używam do Ever Active FL-300 i Convoy S2+. Bardzo wytrzymałe, pierwszy który kupiłem z FL-300 przeżył dwa sezony (w sumie to dwa pełne lata) jeżdżenia, gdy kupiłem Convoya dostałem taki badziew jak w tytule wątku i nic dobrego o nim nie mogę powiedzieć. W końcu dojrzałem do zakupu 2 szt. nowych, do FL dlatego że śruba już była zardzewiała, a do Convoya, no po to żeby mieć go dobrze zamocowanego. Gdy mierzyłem go do pierwszego uchwytu miał luz, ale w nowym siedzi ciasno. Na conoc wożę ze sobą obie latarki, przeżyły już ciśnięcie w ostrym terenie po nocy i nie miałem jeszcze sytuacji żeby którakolwiek latarka mi wypadła. Cena nie najniższa, ale warta tego co sobą reprezentuje.
KsD Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 Mam ten uchwyt ale u mnie mam za grubą kierownicę i nie obejmuję. Może kiedyś go przetestuję na innym rowerze.
GrochowaMTB Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 21 godzin temu, pizzaq napisał: Polecam taki: http://www.hurt.com.pl/uniwersalny-uchwyt-rowerowy-do-latarek,p13764.html Używam do Ever Active FL-300 i Convoy S2+. Bardzo wytrzymałe, pierwszy który kupiłem z FL-300 przeżył dwa sezony (w sumie to dwa pełne lata) jeżdżenia, gdy kupiłem Convoya dostałem taki badziew jak w tytule wątku i nic dobrego o nim nie mogę powiedzieć. W końcu dojrzałem do zakupu 2 szt. nowych, do FL dlatego że śruba już była zardzewiała, a do Convoya, no po to żeby mieć go dobrze zamocowanego. Gdy mierzyłem go do pierwszego uchwytu miał luz, ale w nowym siedzi ciasno. Na conoc wożę ze sobą obie latarki, przeżyły już ciśnięcie w ostrym terenie po nocy i nie miałem jeszcze sytuacji żeby którakolwiek latarka mi wypadła. Cena nie najniższa, ale warta tego co sobą reprezentuje. Miałem ten uchwyt. Niestety, nie nadaje się on do każdej kierownicy a do tego potrafi się nieco zsuwać np z grubszego miejsca i wtedy łapie luz. Kiedyś mi się właśnie zsunął, złapał luz, obrócił i latarka wypadła.
pizzaq Opublikowano 31 Marca 2018 Opublikowano 31 Marca 2018 U mnie spokojnie łapie kierownicę, a mam taką o zmiennej średnicy. Nie miałem jeszcze akcji żeby mi się obrócił, latarki dla bezpieczeństwa mam zaplątane pętelkami. Nigdy jeszcze mi się nie obróciły...
GrochowaMTB Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 7 minut temu, pizzaq napisał: U mnie spokojnie łapie kierownicę, a mam taką o zmiennej średnicy. Nie miałem jeszcze akcji żeby mi się obrócił, latarki dla bezpieczeństwa mam zaplątane pętelkami. Nigdy jeszcze mi się nie obróciły... Na baranek jej nie zapniesz. Na górala pewnie tak
pizzaq Opublikowano 31 Marca 2018 Opublikowano 31 Marca 2018 No tak, tego jakoś nie wziąłem pod uwagę A nie próbowałeś zrobić mu redukcji z paska gumy? Wydaje mi się że może się udać.
GrochowaMTB Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Dnia 31.03.2018 o 20:24, pizzaq napisał: No tak, tego jakoś nie wziąłem pod uwagę A nie próbowałeś zrobić mu redukcji z paska gumy? Wydaje mi się że może się udać. Nie udało się. Ale ostatnio kupiłem taki uchwyt na paskach od Olighta i jest świetny i już raczej nic nie szukam.
pizzaq Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Dobrze że dałeś radę znaleźć coś odpowiedniego. Daj w razie czego linka do takiego uchwytu, może komuś się przyda.
sender Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 ja wiem, że to nieestetycznie wygląda ani profi, aż ma się ochotę powiedzieć "idź mi stąd" ale na jednym z rajdów starszy człek poratował mnie gumą od weka Dało radę. Ja mogę polecić coś mniej więcej takiego lub podobnie wyglądającego. Z tego co widzę u "majfrenda" to kosztuje grosze, a ja w "chińskim sklepie" zapłaciłem 10 zł / sztuka
pizzaq Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 @sender jeżeli coś jest głupie, ale działa.... Często najgłupsze rozwiązania mogą być najlepsze. Bardzo fajne uchwyty, muszę się dokładnie przyjrzeć.
sender Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 15 godzin temu, pizzaq napisał: @sender jeżeli coś jest głupie, ale działa.... Często najgłupsze rozwiązania mogą być najlepsze. Bardzo fajne uchwyty, muszę się dokładnie przyjrzeć. jak na razie dają radę, nie poparciały ani nie porozciągały się od słońca
GrochowaMTB Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2018 18 godzin temu, sender napisał: ja wiem, że to nieestetycznie wygląda ani profi, aż ma się ochotę powiedzieć "idź mi stąd" ale na jednym z rajdów starszy człek poratował mnie gumą od weka Dało radę. Ja mogę polecić coś mniej więcej takiego lub podobnie wyglądającego. Z tego co widzę u "majfrenda" to kosztuje grosze, a ja w "chińskim sklepie" zapłaciłem 10 zł / sztuka Dodałem opis uchwytu działającego na podobnej zasadzie, ale naprawdę porządnego. Kosztuje 25 Zł, ale masz tam możliwość zmiany orientacji i przede wszystkim taki uchwyt daje pewne podparcie lampie. Kosztuje niewiele więcej bo 25 złotych a jest już pełnoprawnym uchwytem. 1
hanus Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Ja używam takich gumek do convoy i sobie chwalę. Jak zdejmę sobie latarkę to nic mi na kierownicy nie zostaje, a po za tym to szybki i banalny montaż, do tego solidnie mi się to trzyma nawet w terenie.
KsD Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ja też właśnie zakupilem kilka sztuk tych gumek do convoy i jak narazie wielki plus
szakalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Używa (używał) ktoś z was takiego uchwytu? https://www.banggood.com/BIKIGHT-360-Angle-Rotation-Flashlight-Mount-Holder-Clip-Multifunction-Light-Stand-Fixing-Stand-p-1180984.html?rmmds=category&ID=3169&cur_warehouse=CN Na innym forum sprzedają go wraz z convoy s2+ szukam własnie do s2+ na grubą kierownicę a nie chcę uchwytu z gumkami, jakoś nie mam zaufania.
klu Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Dnia 17.04.2018 o 09:31, szakalq napisał: Używa (używał) ktoś z was takiego uchwytu? https://www.banggood.com/BIKIGHT-360-Angle-Rotation-Flashlight-Mount-Holder-Clip-Multifunction-Light-Stand-Fixing-Stand-p-1180984.html?rmmds=category&ID=3169&cur_warehouse=CN Na innym forum sprzedają go wraz z convoy s2+ szukam własnie do s2+ na grubą kierownicę a nie chcę uchwytu z gumkami, jakoś nie mam zaufania. Spośród wielu uchwytów jakie testowałem ten okazał się dla mnie jednym z gorszych. Jest duży, zdarzyło mi się, że otworzył się w terenie... te kolorowe wkłady to nie guma, tylko plastik, który potrafi się odczepić gdy nie jest dociśnięty latarką. Najlepszym moim uchwytem jest taki kupiony w markecie za 20 zł. Zgrabny, wygodny, porządnie wykonany, latarka trzyma się w nim bardzo pewnie: Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez klu
Paprykarz Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 W dniu 17.04.2018 o 10:31, klu napisał: Spośród wielu uchwytów jakie testowałem ten okazał się dla mnie jednym z gorszych. Jest duży, zdarzyło mi się, że otworzył się w terenie... te kolorowe wkłady to nie guma, tylko plastik, który potrafi się odczepić gdy nie jest dociśnięty latarką. Najlepszym moim uchwytem jest taki kupiony w markecie za 20 zł. Zgrabny, wygodny, porządnie wykonany, latarka trzyma się w nim bardzo pewnie: Wiem, ze to stary wpis, ale może pamiętasz, gdzie kupiłeś ten uchwyt? Wygląda porządnie. Jak się spisuje?
Rekomendowane odpowiedzi