Skocz do zawartości

Opony light - alternatywa dla Schwalbe Forious Fred 29

mateuszP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam poszukuje alternatywy dla opony Schwalbe Forious Fred 29 

przeznaczenie : 

-aswalt 50%

-lekki teren 30%

-teren 20%

wymagania:

-lekkie opory toczenia

-waga 

-cena 

-no tubes

Edytowane przez mateuszP
Opublikowano (edytowane)

Może Race Kingi Kevlar 2.2 od Continental ?

Waga:660g

Opory toczenia bardzo przyzwoite

Nie musisz koniecznie robić na tublesie. Lecz bardziej wolałbym cięższą oponę bez dętki bo dla mnie iść tą droga "Lekka opona i lekka dętka" to murowany kapeć

Edytowane przez LukasFR22
Opublikowano

Myślałem bardziej o czymś do 500g w rozmiarze do 2.1 z mlekiem bez dętki 

Opublikowano

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6783903623

Schwalbe kojak 35mm  szeroka. Może nie jest to opona do trudnego terenu, ale na asfalcie pociśniesz elegancko i bez problemu poradzi sobie w lekkim terenie. Mam nadzieje że zaraz Janusze nie zaczną pisać o braku bieżnika, bo jaka opona jest każdy widzi, ale czy każdy próbował jeździć na tego typu oponie na gorszych drogach i ma porównanie do balona 29'er ?

Waga 330gr

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Ja jeździłem na Kojakach i na asfalcie bajka, ale jednak jak masz w planach choć lekki teren slick nie jest najlepszym wyborem. Choćby dlatego, że opona jest wylajtowana i nie ma najmocniejszych ścianek bocznych. 

Może ThunderBurt performance?

Edytowane przez ludojad
  • Pomógł 1
Opublikowano

Ludojad masz rację na lesnym piasku lub ostrym tłuczniu Kojak 28x1.35 to trochę za mało dodam że wazę ~100kg.ThunderBurty wgladają dobrze miałes jakieś doświadczenie z tymi opomani?

Opublikowano

Osobiście nie miałem z nimi do czynienia więc może inni forumowicze coś napiszą. Ma je też kolega z pracy i śmiga na nich maratony. Jest jednak lżejszy od nas o jakieś 15-20kg :D 

Pozdrower!

Opublikowano (edytowane)

Conti. Race King

Edytowane przez MadOnion
Opublikowano (edytowane)

A dla czego chcesz zastapic FF z ciekawości ?  9_9

Uzywam tych opon w sezonie w rozmiarze 2,2 ale aktualnie zastapilem je  testowo Schwalbe Supreme 2.0 w systemie Tubeless (ta najnowsza wersja) i powiem Ci ze jezdze mniej więcej procentowo po drogach jak podales i jestem mile zaskoczony. Co więcej, waga na oponie przy ochronie antyprzebiciowej 5 w stosunku do papierowego FF to ok + 100g wiec nie ma tragedii. Cisnienie 30/35psi i mozna sie cieszyc cisza na asfalcie i predkoscia na ubitym podłożu. 

5cc014bc96e83f31gen.jpg

Racing King-ow nie ma co tutaj proponowac bo to zupełnie inny typ opony. Mimo niskich oporow toczenia to bierznik w porównaniu do FF i tym podobnych jest przepaścią na asfalcie glownie pod katem halasu i oporow toczenia. Kto jechal na FF wie o czym mowie :) zeby nie bylo komplet RK lezy obok FF w garazu. 

Predzej Aka Pluma, Speed King II,  maxxligt w systemie tubeless bo to papier. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano (edytowane)

Odkopałem kilka foto które mogą Cię zainteresować. Porównanie "wylajtowanych" Furious Fred 2.0 do Speed King II 2.2

Po FF 2.0 miałem 2.2 spora różnica w szerokości dla tego SK wyglądają przy 2.0 FF "masywniej" ;)

Wszystkie opony były (są) założone w systemie TL

08fbdf9bffdd66c5gen.jpg

15d3f7933b28f0f6gen.jpg

e323a4b34b347eafgen.jpg

3edd286673e1d914gen.jpg

Ciekawa alternatywa dla Furious Fred :) 

Inną równie ciekawa opcją jest Geax Aka Pluma (jeszcze lzejsza od FF 295g) z tego co pamiętam 1.8" 

65614159719d3351gen.jpg

A dla porównania Racing King :D :

ea9c84fdfe91569agen.png

Wszystko co wyżej i niżej miałem (mam) założone u siebie (moje foto). Aktualnie pomykam na Supreme TL

63d3e3ebfee5fb4bgen.jpg

4acc7104322d01b1gen.jpg

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki Eldo za wyczerpujący materiał nigdy nie jezdziłem na "fredach" podałem je tylko  jako odnośnik .

Opublikowano
11 minut temu, mateuszP napisał:

Dzięki Eldo za wyczerpujący materiał nigdy nie jezdziłem na "fredach" podałem je tylko  jako odnośnik .

A to myślałem ze Ci się znudziły fredy B| fajna opona. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam.No i mam klina .FF SK czy kandydat Thunder Burt hymmm,

Edytowane przez Marcin MSZ