Skocz do zawartości

Zmiana opon Triban 500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie czy ta opona https://sklep.rowery.pl/ogumienie/1319/36/opony-rowerowe/opona-rowerowa-duro-700-x-28c-hypersonic-kup_teraz.html będzie pasować do obręczy. Bo jakoś nie mogę się połapać w tych oznaczeniach. Szerokość obręczy po zewnątrz ma 19mm czyli 16x622 oznacza, że średnica wewnętrzna ma 16mm? 

Jeśli tak to czy dętka byłaby wtedy również do wymiany bo z tego co widzę to pasuję do 18/25?

29666247_1594379797324092_951567978_n.thumb.jpg.8063dc827dd4f0799a4f30dd488a7813.jpg29750337_1594379870657418_1870913085_n.thumb.jpg.85d29250270f0b3d2dd31026dfd579c4.jpg

Opublikowano

Z tego co widać, to obręcz ma 16 mm szerokości, już na 15 mm można wrzucić 28 c, sam mam hypersonica 28c z Duro ;) dokładnie taka sama oponka z tego sklepu.

Co do dętki, jeden kolega tutaj mówił, że dętka powinna podejść i sam tak robił ale ja wolałem kupić 28, także 3 dętki ( jedna na zapas ) to w sumie koszt 45 zł, nie majątek a jestem pewny :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi :) To tej pory jeździłem na 23C więc myślę, że zyskam na komforcie na dziurawym asfalcie :)

Opublikowano
4 godziny temu, KsD napisał:

Dziękuję za odpowiedzi :) To tej pory jeździłem na 23C więc myślę, że zyskam na komforcie na dziurawym asfalcie :)

a jaki masz rocznik tribana? tego z carbo widelcem czarno niebieski na sorze?

Opublikowano (edytowane)

Tak wyglądał seryjnie(zdjęcie z internetu) Jak pamięć mnie nie myli w sprzedaży były one w 2015/2016. 

large_Triban.thumb.jpg.304fa16d27f8be88dcebee9326fe046b.jpg

Edytowane przez KsD
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, KsD napisał:

Tak wyglądał seryjnie(zdjęcie z internetu) Jak pamięć mnie nie myli w sprzedaży były one w 2015/2016. 

large_Triban.thumb.jpg.304fa16d27f8be88dcebee9326fe046b.jpg

Czyli masz ten sam co ja :) powiem tak, opony 28 duro na szerokość mają mega zapas, ale na przodzie na wysokość przy hamulcach sora ( bo były też wersje z btwin ) na ciśnieniu 8 bar przy najgłębszym osadzeniu ośki koła trze :( ale ja sobie ośkę wysunąłem dokładnie tyle żeby były 2 mm zapasu do hamulca + dobrze zamknięty zacisk i żyję :)

20180310_132930.jpg

Edytowane przez 89neo
Opublikowano

Dzięki za informacje, zobaczymy jak u mnie będzie. Możliwe, że jutro się przekonam a jeżeli nie to dopiero po świętach :)

Opublikowano
5 minut temu, KsD napisał:

Dzięki za informacje, zobaczymy jak u mnie będzie. Możliwe, że jutro się przekonam a jeżeli nie to dopiero po świętach :)

W sumie zależy tylko od wysokości samego koła chociaż nie powinna być inna niż 622 :P wiem, że sklep rowery przyjmuje ew. zwroty ale powiem szczerze, jestem z duro zadowolony zwłaszcza za taką cenę, 28 są mega wygodne, nie to co poprzednie 23! Obrócisz rower, ustawisz prześwit z przodu, uprzednio  napompuj do 8 bar i zaciśnij, wsio :D Skąd jestes btw?

Opublikowano (edytowane)

A więc mam oponki nie pierwszy rzut oka wyglądają bardzo fajnie:) Jeszcze w kwestii dętek czy stare mogą na tą chwilę używane czy jednak nowy komplet? Wolę się upewnić na 100%. Co do ciśnienia ta opona ma zakres 4.2-5.9BAR 60-85PSI więc 8 to chyba ciut za dużo.

Edytowane przez KsD
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, KsD napisał:

A więc mam oponki nie pierwszy rzut oka wyglądają bardzo fajnie:) Jeszcze w kwestii dętek czy stare mogą na tą chwilę używane czy jednak nowy komplet? Wolę się upewnić na 100%. Co do ciśnienia ta opona ma zakres 4.2-5.9BAR 60-85PSI więc 8 to chyba ciut za dużo.

Mam nadzieję, że poniższa korespondencja rozwieje Twoje wątpliwości bo sam je miałem ;) Co do dętek - ja wolałem nie ryzykować a 25 zł za 2 sztuki to nie pieniądz.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez 89neo
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za informację, po świętach pojadę kupię dętki dla świętego spokoju. Bo te mam od nowości :)

Edit:

Oponki założone prześwity spore aż się zastanawiam czy 32c by nie podeszło :) Hamulce również nie robią problemów.

Edytowane przez KsD
  • 1 rok później...
Opublikowano

@KsD możesz potwierdzić że udało Ci się bez problemu zmieścić opony Duro Hypersonic 28c w Tribanie 500 z 2014 z seryjnymi hamulcami Sora i seryjnymi obręczami?

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Jan_T napisał:

@KsD możesz potwierdzić że udało Ci się bez problemu zmieścić opony Duro Hypersonic 28c w Tribanie 500 z 2014 z seryjnymi hamulcami Sora i seryjnymi obręczami?

W wersji z hamulcami Sora może być problem z ocieraniem o hamulec. Jeżeli posiadasz takie hamulce polecam jednak założyć bez obaw oponkę 25C. Ja u siebie mam hamulce Btwin i opona 28C wchodzi bezproblemowo, chociaż aktualnie mam założone 25C (Duro Stinger) I przy ciśnieniu jakie ustawiam jest tak samo komfortowo jak przy 28C. A odchodzi problem ze ściąganiem koła, że musiałem spuszczać powietrze aby przelazł przez hamulec.

Co do obręczy nie ma jakiegokolwiek problemu czy 28C czy 25C.

Edytowane przez KsD