Skocz do zawartości

Cateye + dodatkowe czujniki + Strava

matt_warpas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chcialbym stworzyć taki zestaw:

1) licznik cateye 

2) dodatkowy czujnik kadencji 

3) aplikacja cateye cycling

4) opaska hr

wszystko to chce połączyć w całość i wyświetlac dane z dodatkowych czujników na liczniku i apce, zadziała?

Dodatkowo chciałbym te czujniki (kadencja i hr) połączyć przez bt ze Strava. 

Finalnie wiec chciałbym aby na telefonie działała apka Stravy ze wszystkimi prametrami i żebym miał to samo na liczniku - to ma sluzyc tylko do odczytu live.

Czy takie coś będzie działać? 

Opublikowano

O ile czujnik hr lub kadencji mozna polaczyc z kilkoma urzadzeniami na raz , to nie powinno byc problemu.

Ja niestety Ci nie sprawdze, bo mi licznik strada smart nie wykrywa czujnika kadencji MAGENE.

A strave koniecznie chcesz uzywac? Chodzi Ci o segmenty live?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam

Kolego wasiliew a jaki posiadasz konkretnie model strada smart, pytam bo sam zamówiłem z alli Magene do RD500B (strada smart) z nadzieją, że będzie służył jako czujnik kadencji, apka Cateye Ci go nie wykrywa, a próbowałeś go jako czujnik prędkości na piastę?

Pozdrawiam

Opublikowano
6 minut temu, Piotreq77 napisał:

apka Cateye Ci go nie wykrywa

Nie apka, tylko licznik. Czyli w direct mode nie dziala, ale w mirror mode dziala bez problemu ;) Mi to nie przeszkadza w sumie, bo automatyczne laczenie w aplikacji mam wlaczone i wykrywa czujnik od razu. Model licznika mam ten sam co Ty.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Ok to już rozumiem też jeżdżę w mirror mode, powinno być u mnie podobnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Piotreq77
Opublikowano

Czyli uproszczając mogę używać licznika cateye, połączyć sobie to z apka i potem trening z apki wyeksportować do stravy tak? Wtedy podczas jazdy używam tylko cateye w postaci apki i licznika.

Opublikowano
38 minut temu, matt_warpas napisał:

Czyli uproszczając mogę używać licznika cateye, połączyć sobie to z apka i potem trening z apki wyeksportować do stravy tak? Wtedy podczas jazdy używam tylko cateye w postaci apki i licznika.

Dokładnie tak.

Opublikowano

Ok, to chyba jestem zdecydowany, jeszcze tylko dopytam:

1) czy czujniki kadencja/prędkość oraz hr muszę mieć firmy cateye czy może być dowolna obsługująca bluetooth?

2) czy na wyświetlaczu licznika mogę definiować jakie informację mają być pokazywane? chodzi mi głównie o kadencję oraz hr 

3) czy przy eksporcie treningu do stravy zapiszą mi się również wartości hr oraz kadencji? na tym najbardziej mi zależy. 

Dzięki 

Opublikowano
15 minut temu, matt_warpas napisał:

Ok, to chyba jestem zdecydowany, jeszcze tylko dopytam:

1) czy czujniki kadencja/prędkość oraz hr muszę mieć firmy cateye czy może być dowolna obsługująca bluetooth?

2) czy na wyświetlaczu licznika mogę definiować jakie informację mają być pokazywane? chodzi mi głównie o kadencję oraz hr 

3) czy przy eksporcie treningu do stravy zapiszą mi się również wartości hr oraz kadencji? na tym najbardziej mi zależy. 

Dzięki 

1. Mogą być dowolne z bluetooth. Testowałem 2 różne i łączyły się z telefonem bez problemów.

2. Oczywiście. Możesz wybrać co chcesz mieć na górze oraz na dole. Tu na foto akurat tętno i moc, ale może być np tetno i kadencja.

3. Tak wszystko idzie do stravy. Możesz wejść na moje ostatnie treningi z widoczną już kadencją ;) 

376357-cateye-strada-smart_jfif.jpg

Opublikowano
27 minut temu, matt_warpas napisał:

Nie możesz sam dowolnie zdefiniować co będzie pokazywane, wybierasz jedynie z tego co udostępnił producent, np. ja chciałbym równocześnie dystans i tętno ale nie mam takiej opcji.

Opublikowano
1 minutę temu, firefoks napisał:

Nie możesz sam dowolnie zdefiniować co będzie pokazywane, wybierasz jedynie z tego co udostępnił producent, np. ja chciałbym równocześnie dystans i tętno ale nie mam takiej opcji.

Prawda, nie napisalem jasno. Można wybierać między prędkością/mocą/tętnem/kadencją, ale tylko 3 wartości na raz będą widoczne. Reszta jak czas czy dystans będzie osobno.

Opublikowano
8 minut temu, matt_warpas napisał:

Czy ten czujnik mierzy prędkość i kadencję razem czy tylko jedną wartość? Wtedy trzeba mieć dwa takie czujniki?

https://www.bikestacja.pl/pl/eletronika/liczniki/akcesoria/czujnik-predkosci-kadencji-cateye-strada-smart-padrone-smart-isc-12.html

Jednocześnie. Miesiąc temu pytałem na szumgum to jeszcze nie było, a teraz widze, że już im doszły i cena dobra https://www.szumgum.com/licznik-z-kadencja-w-smartfonie-topeak-panobike-cadence-speed-sensor.html

Opublikowano

Ok, zakupiłem, dziękuję Panowie za pomoc.

Fajne to forum, inne niż wszystkie gdzie tylko plują jadem :)

Opublikowano

To i ja dorzucę swoje 3 grosze ;) Przebyłem dopiero 3 krótkie jazdy z licznikiem, ale powiem jedno, warty swojej ceny 119zł. 

Licznik łączy się bez problemu z moim telefonem xiaomi, oraz czujnikiem prędkości/kadencji (sunDing -> najtańsza chińszczyzna). Licznik wykrywa ten czujnik bez problemu nawet bez telefonu, 3-4 obroty korby koła i licznik startuje ;) Wczoraj na szybkości kupiłem sobie taki uchwyt: https://pl.aliexpress.com/item/CatEye-Wireless-computer-Out-Front-Bracket-bike-bicycle-Mount/32750008490.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.AQam3w do licznika bo lubię mieć licznik przed kierownicą, aktualnie też tak śmigam, ale na zupełnie innym mocowaniu. To będzie dużo bardziej estetyczne i mniejsze, a lubię minimalizm ;) 

Opublikowano
To i ja dorzucę swoje 3 grosze  Przebyłem dopiero 3 krótkie jazdy z licznikiem, ale powiem jedno, warty swojej ceny 119zł. 
Licznik łączy się bez problemu z moim telefonem xiaomi, oraz czujnikiem prędkości/kadencji (sunDing -> najtańsza chińszczyzna). Licznik wykrywa ten czujnik bez problemu nawet bez telefonu, 3-4 obroty korby koła i licznik startuje  Wczoraj na szybkości kupiłem sobie taki uchwyt: https://pl.aliexpress.com/item/CatEye-Wireless-computer-Out-Front-Bracket-bike-bicycle-Mount/32750008490.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.AQam3w do licznika bo lubię mieć licznik przed kierownicą, aktualnie też tak śmigam, ale na zupełnie innym mocowaniu. To będzie dużo bardziej estetyczne i mniejsze, a lubię minimalizm  

Tez kupilem ten uchwyt. Jest idealny.

22a17d2ac8d23b261f4ae924020575b5.jpg
d49c10d987199af64a5f3943a1131e82.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dobrze to wygląda, mam nadzieję, że szybko dojdzie ;) 

Opublikowano
17 minut temu, hanus napisał:

mam nadzieję, że szybko dojdzie

Na to bym nie liczył, ja zamówiłem 13 marca i nadal go nie mam...

Opublikowano (edytowane)

@firefoks już dużo rzeczy zamawiałem, więc nauczyłem się cierpliwości :-P

Edytowane przez hanus
Opublikowano (edytowane)

U mnie zamówione 27 stycznia i doszło 21 lutego :) ale za wysylke placilem dodatkowego dolca

Edytowane przez wasiliew
Opublikowano

Mi też się nie spieszy bo to uchwyt na 2 rower.

Opublikowano

Koledzy też się zdecydowałem na ten Cateye RD500B. to jeszcze poproszę o sugestie co do czujników na początek prędkość i kadencja, które warto kupić. Widziałem coś takiego w Dechatlonie w dobrej cenie, ale pytanie czy to coś warte? Nie ukrywam że chodzi raczej o wersje budżetowe...

Opublikowano

Tak jak pisałem używam tanich Chińczyków i działają na prawdę dobrze jak za takie pieniądze. Dokładnie z tej aukcji
Promocja Kolarstwo Bike Computer Prędkościomierz Prędkości Kadencji Bezprzewodowy Czujnik Bluetooth 4.0 MTB Kolarstwo z APP Dla Smart Phone
http://s.aliexpress.com/e6BVJfA3?fromSns=Copy to Clipboard

Tylko ja kupiłem nieco taniej niż aktualnie. Pulsometru, żadnego nie posiadam jeszcze

Opublikowano

Dotarł do mnie Strada Smart CC-RD500B- nic to że baterią do wymiany- niestety nie chce odnaleźć smartfonu. Smartfon to HUAWEI Y6II gdzie android 6.0 a bluetooth 4.1 także nowsze niż w wymaganiach. Może ja robię coś źle, może licznik walnięty? Jakieś porady sugestie? Bo bez sparowania go z smartfonem to już nie warte zachodu jest..:/ Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

@Pawlaczu sprawdź przede wszystkiemu, czym masz zaznaczone wszystkie uprawnienia w aplikacji. Sprawdź też ustawienia bt

Ogólnie widzę, że te Huaweie mają problemy z parowaniem się urządzeń. Już ktoś na forum pisał, że jakiś model Huawei nie chce mu się połączyć z jakimś urządzeniem.