Skocz do zawartości

Smary

jakubinho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A tyle, że masz szersze zastosowanie niż wspominany ŁT który łatwo jest wypłukiwany, wypierany przez wodę i  łapie piach jak lep na muchy. 😉

Edytowane przez AHABI ONE
Opublikowano

Jestem z zawodu ślusarz -mechanik. ŁT znam bardzo dobrze i szczerze nie polecam, ja przynajmniej w rowerze nie stosuję .

Smar FINISH LINE Ceramic  , masz opis zastosowania ,  będę go zamawiał i na jesień w Sparku zapodam. 

Opublikowano

Czy ktoś może używa Dry Lube Muc-Off, interesuje mnie czy bardzo brudzi czy raczej tak umiarkowanie ? Do tej pory używałem produktów Finish Line ale to niestety oznaczało że każdy kontakt z łańcuchem kończył się koniecznością czyszczenie się ze smaru.

Opublikowano

Jedyna różnica miedzy Shimano a Muc-off to zapach. Poza tym różnic nie ma. 

Opublikowano
4 minuty temu, Red napisał:

Jedyna różnica miedzy Shimano a Muc-off to zapach. Poza tym różnic nie ma. 

Smaru shimano nie stosowałem nigdy tak że niewiele mi to mówi :) 

Opublikowano

To może inaczej. Muc-off smaruje dobrze i jest czystszy od FL. Jest jednak mniej trwały. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

dziękuję @Red to mnie zadowala :)

Edytowane przez taki_jeden
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Dysponuję smarem "CX-80 smar ceramiczny KERAMICX" (puszka 500g, smar w formie stałej)

Czy jest to jakś alternatywy dla wyżej juz przytoczonych smarów ?? Czy można go stosować do łożysk, części mechanicznych (korby itd.) ??

Edytowane przez Raukos
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja polecam Gorąco smar Fenwicks Proffessional ,drogi bo 60 złotych za 80ml ale bardzo dobry.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 8.09.2019 o 14:20, Raukos napisał:

Witam

Dysponuję smarem "CX-80 smar ceramiczny KERAMICX" (puszka 500g, smar w formie stałej)

Czy jest to jakś alternatywy dla wyżej juz przytoczonych smarów ?? Czy można go stosować do łożysk, części mechanicznych (korby itd.) ??

smar ceramiczny nie nadaję się do łożysk, stosowany jest głównie do połączeń śrubowych, układów wydechowych, układów hamulcowych i tam gdzie występują wysokie temperatury, smary powinno się stosować zgodnie z ich przeznaczeniem.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.05.2020 o 20:02, jabolek666 napisał:

smar ceramiczny nie nadaję się do łożysk, stosowany jest głównie do połączeń śrubowych, układów wydechowych, układów hamulcowych i tam gdzie występują wysokie temperatury, smary powinno się stosować zgodnie z ich przeznaczeniem.

Suchy smar ceramiczny faktycznie nie nadaje się do łożysk, ale smary mokre z dodatkiem ceramiki tak. 

Np. http://www.finishlineusa.com/products/bicycle-greases/ceramic-grease-advanced-bearing-lubrication

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś stosuje smar do montażu tarcz centerlock na piaście? Byłem przekonany że mogę zamontować na sucho, dokręcić nakrętke i zapomnieć.

Jednak spotkałem się na wielu filmach z praktyką stosowania smaru na wielopust tarczy

Przykładowy film

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam takie pytanie - czy tego typu smarem ceramicznym mogę potraktować golenie amorytzatora po serwisie (oczywiscie w srodku, pod uszczelka) ? Amortyzator dosc budżetowy, sprężynoway suntour. 

Smar FINISH LINE Ceramic Grease

https://www.centrumrowerowe.pl/smar-finish-line-ceramic-grease-pd2530/?v_Id=15082&utm_campaign=16071097106&gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf-bAEfpg7WcSO4a4z2zqjXuG4OtHKC88GsJqPtyRG79lf0Ie5LNs9BoC_xUQAvD_BwE

Opublikowano

Do budżetowego "uginacza" bym się nie bawił w zaczarowane smary tylko walił pospolity smar ŁT.

Opublikowano

ŁT zamuli działanie. Po prostu sklei golenie. Musi być coś lekkiego, telfonowego.

Opublikowano

Teoretycznie ten ktora wkleiłem jest teflonowy - "Wzbogacony ceramicznie zawiera Teflon i najlepszej jakości syntetyczne oleje."

• 2 lata później...
Opublikowano

Siemanko jak  kurier nie zgubi to pod koniec tygodnia czeka mnie serwis" 0 " nowego sprzętu. I nie mówię tutaj o widelcu  i damper to już wiem  . A  o  sprawdzenie dokręcenia śrub oraz przesmarowaniu łożysk tylnego wahacza , sterów  itp który z tych specyfików będzie lepszy . https://amzn.eu/d/0d5WYGVE czy https://amzn.eu/d/0b0MrFa6 czy iść smar lithium  cena do  ilości. www.amazon.de/LIQUI MOLY LM 47 Langzeitfett + MoS2 | 100 g | Lithium