Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Ja również stosuję i polecam: do łożysk itp. Shimano Grease, a do gwintów Shimano Anti Seize.
szary_wolf Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 A nie macie wrażenia, że dedykowane smary Shimano różnią się od zwykłych smarów sklepowych tylko ceną i nazwą? 35 zł za 125 ml to sporo. Wiem, że wystarczy na kilka rowerów, ale czym ten smar wyróżnia się, albo przewyższa ŁT40? Nie porównuję smarów do gwintów.
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
szary_wolf Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 A możesz podpowiedzieć, gdzie można go kupić (oprócz allegro)? Dostanę go w sklepie samochodowym?
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 7 godzin temu, szary_wolf napisał: A nie macie wrażenia, że dedykowane smary Shimano różnią się od zwykłych smarów sklepowych tylko ceną i nazwą? 35 zł za 125 ml to sporo. Wiem, że wystarczy na kilka rowerów, ale czym ten smar wyróżnia się, albo przewyższa ŁT40? Nie porównuję smarów do gwintów. Możliwe, jednak ile trzeba mieć rowerów i jak często je serwisować by zużywać te smary w tempie, który przyprawi budżet domowy o ból głowy? 😉 Ja nie mogę moich niewielkich tubek zużyć już 2 rok pomimo kilku rowerów w domu. Kupując po prostu coś, co jest markowane przez poważnego gracza i zbiera dobre opinie ustrzegam się przed eksperymentami na moim sprzęcie. Co innego, gdybym prowadził warsztat - wówczas szukałbym oszczędności przy porównywalnej jakości - musiałbym testować, porównywać, szukać skomplikowanych wykresów itp. 🙂
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 6 godzin temu, Tomek.G napisał: smar Motorexa (bike grease 2000) można spłukać z ręki czystą ciepłą wodą. Stosuje od 2 lat i jakoś nie zauważyłem. Owszem jest rzadszy niż choćby ŁT ale z tym wypłukiwaniem bym nie przesadzał.
szary_wolf Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Widzę, że poruszyłem temat, w którym każdy ma inne zdanie, ale bardzo mnie to cieszy. Nie miałem wcześniej do czynienia z innym smarem niż ŁT, dlatego każda opinia jest dla mnie bardzo cenna.
Kruk Opublikowano 1 Stycznia 2019 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Każdy smar ma swoje właściwości ale ogólnie każdy smar ma smarować i zabezpieczać przed brudem. Ja jak chodzi o smar smarujący używam Shimano do łożysk wysoko obrotowy( kultowy zielony-fluorescencyjny), do śrub i gwintów, Shimano anti sieze, do amrotyzatorów przeznaczonych do nich smarów.
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2019 Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) 12 minut temu, Kruk napisał: zabezpieczać przed brudem Nie koniecznie ale grubsza warstwa smaru może spowolnić przenikanie brudu i wilgoci 😉 Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Gość
Kruk Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dokładnie tak, zwłaszcza przy sterach gdzie brud włazi nadgorliwie.
User56sz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Warto pamiętać że smary produkują firmy petrochemiczne i to dla różnych producentów części zamiennych. Warto poczytać i poszukać, różnice cenowe tych samych wyrobów, pod inną nazwą są kolosalne. 1
szary_wolf Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 2 godziny temu, User56sz napisał: Warto pamiętać że smary produkują firmy petrochemiczne i to dla różnych producentów części zamiennych. Warto poczytać i poszukać, różnice cenowe tych samych wyrobów, pod inną nazwą są kolosalne. Czyli są tańsze zamienniki Shimano?
User56sz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Tego nie wiem ale np. motorex 2000 i FETT 2000 mają podobne właściwości i różne ceny.
Kruk Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Z tym że czasami takiego smaru czyt. zamiennik tańszy nie kupi się wszędzie i trzeba ściągać z internetu a pójdzie się do rowerowego i masz od ręki. Nie mniej zgadzam się że markowe smary są bardzo drogie czasami, nie mniej jeśli ktoś ma 1-2 rowery w domu to nie ma sensu oszczędzać, jeśli więcej to fakt, lepiej poszukać czegoś tańszego ze względów ekonomicznych.
svoboda Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Mam pytanie, raczej w temacie, bo o właściwości chodzi. Mam litrową puszkę ŁT-43, która stała otwarta w warsztacie stolarskim przez bliżej nieokreślony czas (kilkanaście lub kilkadziesiąt lat). Mógłbym ściągnąć i wyrzucić grubą warstwę z góry, np. połowę żeby być pewnym, że dokopię się do czystego i niezapylonego smaru? Czy oprócz zabrudzeń mechanicznych coś mogło mu się stać? Oficjalny okres przydatności to 3 lata a ta puszka może mieć 30 i wcale bym się nie zdziwił gdyby właśnie tyle miała. Czy może on nadawać się jeszcze do smarowania łożysk piast czy gwintów suportu?
Puncu Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Ja bym się specjalnie nie przejmował datą. Moja puszka miała z 25 lat i smar działał. W zeszłym roku się skończyła
Diagnosta Opublikowano 16 Marca 2019 Opublikowano 16 Marca 2019 Cześć , chciałbym zadać pytanie o smar do łożysk piasty, mam taki jak na focie i zastanawiam się czy jest sens specjalnie kupować nowy,firmowy,drogi,z ilością nie zawsze możliwą do przerobienia.Smar ma kolor biały,nie spływa nie topi się. Drugie Pytanie odnośnie misek w piastach kół-czy jest to miska wymienialna-piasta specialized stout , jak się wyjmuje takie miski przy ewentualnej wymianie i gdzie znajdę dobrze zaopatrzony sklep w miski, przejechane mają jakieś 10 tys. km. p.s. smar spryskuje do opakowania ,jakieś plastikowe -większą ilość i po odparowaniu[poprzez mieszanie go pędzelkiem] rozpuszczalnika -smar nabiera odpowiedniej gęstej konsystencji. dziękuję
User56sz Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Każdy smar będzie smarował. Łożyska w rowerze nie są obciążane gigantycznie. Ważniejszą sprawą jest dokładne wymycie elementów i ewentualna ocena zużycia.
AHABI ONE Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 "Towot"...taczkę tym sobie przesmaruj. Smar grafitowy!
trollu Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 dokładnie. Tym bardziej, że w przypadku smarowania łożysk towot jest dobrym wyborem. Smar grafitowy - pewnie, że będzie dobry ale to nie znaczy, że towot jest zły a co do miedzianego i gwintów - ja smarowałem miedzianym gwinty w pedałach. Później wyczytałem, że miedź gryzie się z alu i w takim wypadku lepiej jest stosować smar z cząsteczkami aluminium - bądź bezpiecznie - towot
zenobek Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Co Wy wszyscy smarujecie smarem grafitowym łożyska? To nie jest najlepszy pomysł. Głównym zastosowaniem smaru grafitowego jest zabezpieczanie powierzchni podatnych na zapiekanie. Jeśli zastosujemy smar grafitowy w łożyskach a drobiny grafitu będą stosunkowo duże to będzie działał jak papier ścierny i przyspieszy zużywanie zarówno kulek jak i bieżni. Można stosować smar grafitowy do łożysk wolnoobrotowych - typu stery, ale na Boga, po co się tak paprać i bruchać na czarno. Ja smarem grafitowym smaruję gwinty pedałów przed wkręceniem w korby, ewentualnie suporty i jeszcze daję nieco na oś przed nałożeniem korby (kwadrat). Ow smar ułatwia późniejsze ściągnięcie lub odkręcenie elementu. Nawet jak baza olejowo-smarownicza wyschnie lub zostanie wypłukana to na tak przygotowanym połączeniu pozostaje warstewka grafitu znacznie ułatwiająca późniejsze odkręcenie nawet po dłuuuuugim czasie. PS Można smarem grafitowym smarować łańcuchy ale tego w rowerze robić nie polecam. (z innych względów)
AHABI ONE Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Wiecie co -obczajcie to i z bani 😊 https://www.centrumrowerowe.pl/smar-finish-line-ceramic-grease-pd2530/?v_Id=15082&gclid=CjwKCAjw1_PqBRBIEiwA71rmtZ5Ew6WTVz0cO57XSsox0J_MYcl0XK-PxozN7pUcUUDAv8V3GY_pfRoCpssQAvD_BwE
User56sz Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 A co to znaczy "i z bani" i jak mam to rozumieć w stosunku do rzeczonego smaru?
Rekomendowane odpowiedzi