Skocz do zawartości

Smary

jakubinho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam doświadczenie z większymi pudłami smaru (akurat ŁT-43). Nigdy nie widziałem żeby jakieś było napełnione po brzegi. Po za tym jeżeli pudełko miało fabryczne zamknięcie, to nie rozumiem obaw.

Opublikowano

jeśli porównujesz pojemność w stosunku do wody to różnica wynika z gęstości - woda ma gęstość 997kg/m3 a smar np ŁT-43 950kg/m3 - stąd wiem że 1l wody waży 997g a 1l smaru 950g

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A co myślicie o smarze CX80 do łożysk - http://www.cx80.pl/nasze-produkty/smary-cx80/cx80-smar-łożyskowy-detail.html

Puszka 0,5kg kosztuje niespełna 30 zł - patrząc na podobną puszkę z napisem shimano to cena razy 2. Pytanie czy warto dopłacać za smar shimano czy jest lepszy czy raczej gorszy. CX80 to firma która się raczej specjalizuje w produkcji takich smarów. 

Kupiłem ostatnio odtłuszczacz Shimano i przyznam, że chyba nie jest to rewelacyjny środek - benzyna sprawdza się dużo lepiej. Ten Shimano Degreaser odnoszę wrażeniem że działa na podobnym poziomie jak ciepła woda z płynem do naczyń ale to może moje odczucia :). 

Opublikowano

do łożysk może być też zwykły łt40 ,ten będzie też bardzo dobry

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten smar przeciw spiekaniu to chyba zwykły smar miedziany? czy się mylę? 

Opublikowano (edytowane)

Smary miedziane jak nazwa wskazują mają kolor miedziany, ten Shimano jest kompletnie biały i od 8 lat go używam i działa prawidłowo. a czasami przesadzam z dokręcaniem np. kominków korby dzięki temu smarowi mogę je odkręcić, już raz musiałem rozwiercać kominki bo nie szło rozkręcić.

A ten smar normalnym Shimano to ten stary fluorescencyjny smar zielony.

Edytowane przez Kruk
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć.

Tak jak w tytule. Jaki polecacie uniwersalny smar, tak aby nadał się do wciśnięcia sterów półzintegrowanych i wkręcenia suportu? 

Opublikowano

A czy smar do gwintów nada się do osadzenia sterów? Np. litowy cx-80?

Opublikowano

Do takich zadań nadaje się każdy smar. Litowy od CX 80 też. Gum nim nie smaruj. Litowce "trawią" gumę. Gwinty, bieżnie itd. możesz smarować dowolnym smarem. Typ smaru nie ma kompletnie znaczenia ale jedne smary szybciej się będą "rozjeżdżać" inne wolniej zależne od lepkości, składu itd.

Opublikowano

Finisch line teflonowemy . Najlepsze co miałem w rękach .

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, egzo23 napisał:

Finisch line teflonowemy . Najlepsze co miałem w rękach .

Jeśli ta oliwka jest dla Ciebie bardzo dobra, polecam kupić Shimano PTFE . Zdecydowanie dłużej się trzyma na łańcuchu. Ja smaruję co ok 300 km. Nic się nie lepi i bryli na ogniwkach.

Opublikowano
8 godzin temu, craroce napisał:

Jeśli ta oliwka jest dla Ciebie bardzo dobra, polecam kupić Shimano PTFE . Zdecydowanie dłużej się trzyma na łańcuchu. Ja smaruję co ok 300 km. Nic się nie lepi i bryli na ogniwkach.

O smarach rozmawiamy nie o olejach do łańcucha.

Opublikowano

Więc jaki smar polecasz @PrzeLuka do gwintów, zamiast klejów? Tak, żeby zabezpieczyć przed korozją i zapieczeniem i żeby się sam nie wykręcał? :)

Opublikowano

@szary_wolf jak zamiast klejów? Tam gdzie trzeba tam daje się locktite lub smar. Nie stosuje się ich wymiennie. Osobiście do ogolnego i kompleksowego stosowania polecam Motorex Bike Grease 2000 (amor tez nim smaruje) ale jeśli wyłacznie do gwintów i łożysk to ŁT 40 jest śmiesznie tani a duża puszka wystarczy Ci na lata.

Opublikowano

@PrzeLuka miałem na myśli te specjalne niebieskie kleje jakie stosuje się do gwintów śrub, żeby zabezpieczyć je przed wykręceniem (w nowych rowerach często są nim wysmarowane śruby hamulców w piwotach). 

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie locktite tam locktite a tam gdzie smar tam smar. Jak widzisz, że gdzieś był locktite to go tam użyj. A jak nie było locktite'u gwint był suchy to możesz go przesmarować. To nie prom kosmiczny śroba się nie wykręci.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Problem w tym, że składam nowy rower od zera i nigdzie smaru wcześniej nie było :P dlatego chciałem zapytać doświadczonych kolegów co i czym posmarować, bo kto nie smaruje, ten nie jedzie ;)

Opublikowano

Wkładu nie skręcaj na locktite. Smar, bo potem go nie wykręcisz. Jak nigdzie nie użyjesz locktite'u też się nic nie stanie.

Opublikowano

W takim razie kupię tylko łt 40, dzięki ;)

Opublikowano
To nie oliwka . Tylko smar .
Oliwka dla mnie to tylko Morgan Blue .

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja polecam Shimano GREASE z tego co się orientuje to ten co używa szajbajk. Uniwersalny i nie uszkadza gumy. Używam i jestem zadowolony :)