Skocz do zawartości

RD-M6000-GS a korba 26-38

Dalaj Lama

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. 

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś testował już połączenie przerzutki tylnej shimano deore RD-M6000-GS z korbą o blatach 26-38, ewentualnie 24-38? 

Według specyfikacji technicznej tylnej przerzutki, dozwolona różnica między małą, a dużą zębatką korby to max 10 zębów. 

Rower, który chcę kupić ma zamontowaną korbę 26-36, ale będzie też użytkowany na asfalcie i 36T to trochę mało. 

Poradźcie czy konieczna będzie wymiana korby na 28-38, czy wystarczy zmienić dużą tarczę i będzie działać prawidłowo?

Opublikowano

Koło 29" 

Dużo jeździłem na rowerze szosowym i wiem, że 36T braknie, zwłaszcza kiedy na asfalt założyłbym jakieś slicki. Najbardziej pasuje mi kadencja 80, od biedy 90 też może być.

Opublikowano

Ja jeżdżę na 36/22 i kaseta 11-36T koło 29"

Ale zębatka 38T bez problemu wlezie i będzie działać moim zdaniem.

Ja bym zaryzykował na test tańszą zębatkę stalową do aktualnej korby, napisz tylko jakiej, to pomogę Ci coś dobrać.

Ale ja radziłbym Ci na szosę brać szosę... ;)

Opublikowano (edytowane)

Z teg

2 godziny temu, Dalaj Lama napisał:

Według specyfikacji technicznej tylnej przerzutki, dozwolona różnica między małą, a dużą zębatką korby to max 10 zębów. 

Gdzie taką informację wyczytałeś? Może to chodzi o różnicę miedzy ilością zebów kasety, ponieważ taki parametr to raczej dotyczyłby przedniej przerzutki. Jak czyta się tabele dotyczące kompatybilności tylnej przerzutki shimano to nie ma mowy o korbie. Ale może jest to gdzieś indziej opisane?

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

W nocie katalogowej RD-M6000-GS jest informacja  "Max. front difference 10T" ale nie wiem czy odnosi się właśnie do tego.  

Mniejsza z tym, znalazłem dokładny model przerzutki przedniej, która siedzi w tym rowerze i wychodzi na to, że pojemność ma 10T, także wariant 26-38 odpada, będą problemy z ocieraniem wózka. 

Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Ale ja radziłbym Ci na szosę brać szosę... ;)

Przez jakiś czas będę miał miejsce tylko na jeden rower, więc szosa i góral 26" idą na sprzedaż. Mam nadzieję, że góral 29" będzie pewnym kompromisem i będzie w miarę uniwersalny. 

Opublikowano

Ja co prawda jeździłem na przerzutce RD-M785, ale też średni wózek GS. Przerzutka obsługiwała mi kasetę 11-36 oraz bez problemu współpracowała z przerzutką przednią FD-M616 i korbą 2x10 - 38x22, choć Shimano stosuje największą różnicę między zębami przednich zębatek 14. U mnie było to 16 zębów i wszystko działało prawidłowo.