Gość Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 9 godzin temu, Elle napisał: @Sziva, będę Cię na rękach nosić! 😍 Nie wiem, jak ta stronka to zrobiła, ale wszystko działa pierwszorzędnie 😁 To tylko się cieszyć, że nie mam nadwagi
zasadziu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Od jakiegoś czasu korzystam z KRC540GPS. Mam ten sam problem o którym pisała wcześniej koleżanka z przenoszeniem treningu do Endomondo - załadowanie pliku kończy się niepowodzeniem. Do Stravy przenosi się bez problemu. Dodatkowo dużym minusem jest przerwanie treningu podczas dłuższego postoju. Nie sprawdzałem dokładnie czasu, ale po mniej więcej 5 minutach licznik się wyłącza (na szczęście nagrywane są przed wyłączeniem dane treningu). Przed ruszeniem dalej trzeba pamiętać o ponownym włączeniu nagrywania treningu. Nie wiem czy można to zmienić, gdzieś w ustawieniach - ja takowego ustawienia nie znalazłem. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić proszę o radę. Poza tymi niedogodnościami licznik sprawdza się w funkcjach jakie są potrzebne dla tego rodzaju urządzenia, szczególnie za tą cenę. Plus za kompatybilność z pulsometrem (z tego korzystam) i innymi czujnikami. Dobrze sprawuje się akumulator. Nie wiem jak rzeczywiście długo potrafi wytrzymać non-stop, ale podczas najdłużej mojej jazdy z nim (około 6 godzin) 5-stopniowy wskaźnik baterii nadal był w najwyższym punkcie. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez SpiderMAN czytaj uważnie... problem miała koleżanka ;)
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 W dniu 26.05.2018 o 10:29, Sziva napisał: @Elle, a spróbuj naprawić ten plik fit przez tę stronę: http://garmin.kiesewetter.nl/ Może się uda? Skąd ty droga koleżanko takie protipy bierzesz. Dzięki, ląduje w ulubionych!
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: Skąd ty droga koleżanko takie protipy bierzesz. Dzięki, ląduje w ulubionych! Sama nie wiem - jakoś tak mi wiedza użyteczna w głowie zostaje
slaby22 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć. Jestem tu nowy, więc wypada się przywitać. Jestem zainteresowany tym licznikiem z krossa i mam pytanie do użytkowników jak działają czujniki prędkości i kadencji pod BT? Chciałem kupić igs 50e od iGPSport, ale jestem dosyć niecierpliwy i nie chcę czekać ponad miesiąc na przesyłkę w dodatku ryzykując naliczenie cła i podatku kupując od majfrendów. Nie zastanawiałbym się nad zakupem, gdyby ten Kross miał ANT+, a niestety czujniki pod samego BT mają różne opinie w necie. Ewentualnie jakie macie sprawdzone czujniki działające z tym licznikiem? Dodatkowo chciałbym wiedzieć czy można wpisać do niego ogólny przebieg, czy nie ma takiej możliwości? Edytowane 1 Czerwca 2018 przez slaby22 Poprawienie błędów swypa
zasadziu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 11 minut temu, slaby22 napisał: Cześć. Jestem tu nowy, więc wypada się przywitać. Jestem zainteresowany tym licznikiem z krossa i mam pytanie do użytkowników jak działają czujniki prędkości i kadencji pod BT? Chciałem kupić igs 50e od iGPSport, ale jestem dosyć niecierpliwy i nie chcę czekać ponad miesiąc na przesyłkę w dodatku ryzykując naliczenie cła i podatku kupując od majfrendów. Nie zastanawiałbym się nad zakupem, gdyby ten Kross miał ANT+, a niestety czujniki pod samego BT mają różne opinie w necie. Ewentualnie jakie macie sprawdzone czujniki działające z tym licznikiem? Dodatkowo chciałbym wiedzieć czy można wpisać do niego ogólny przebieg, czy nie ma takiej możliwości? Ja mam go sparowanego z pulsometrem z Decathlonu:https://www.decathlon.pl/pas-kard-ant-bluetooth-smart-id_8334795.html działanie bez zarzutu. Nie podłączałem innych czujników, zatem nie pomogę. Do licznika można wpisać i edytować ogólny przebieg.
slaby22 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Ok. Widzę, że mimo braku ANT+ powinien sobie poradzić z większością czujników działających pod oboma rodzajami transmisji. A jak jest z dokładnością zapisanej trasy. Czy jest porównywalna do Endomondo/Strava ze smartfona, czy jest dokładniejsza czy może gorsza? Może jako punkt wyjściowy wypowiedzą się użytkownicy Samsungów, bo mi po przesiadce na Huawei po pięciu minutach ze zgaszonym ekranem wychodzą jakieś wyniki nie z tej ziemi. Kiedy zaznaczę, żeby nie wygaszać ekranu to zapisana trasa jest zadowalająca, ale nie o to chodzi w tej zabawie...
Dobry Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 W dniu 3.05.2018 o 18:24, Manollo napisał: Posiadam owy licznik. Działa dokupiłem jedynie pulsometr i ok. Jednak mam jedną rzecz która nie daje mi spokoju . Chodzi o czas dodania treningu np. Na strawie niby czas na liczniku pokazuje dobry strefa czasowa ustawiona dobrze a pokazuje 2 godziny różnicy . No i niestety dane trzeba po kabelku przesłać do kompa . Cześć. Zalogowałem się na forum dlatego, że kupiłem sobie ten licznik krossa, a wiedzę czerpałem z tego tematu. No i właśnie natrafiłem na ten sam problem - 2 godziny późniejsza trasa ;) - czy da się to jakoś zwalczyć? Czy rozwiązaniem będzie przestawienie zegara? I jeszcze inne pytanie, tym razem myślę, że do założyciela wątku: - jak go ładować? Można podpiąć do ładowarki czy tylko przez komputer? I czy jest jakiś "maks" tego ładowania - moment, w którym przestanie się ładować i stwierdzi - o, jestem załadowany, nie migam? 2 godziny miałem podpięty do kompa i cały czas sygnalizowało ładowanie. I jeszcze coś - jaką przystawkę dokupić, żeby mierzyło prędkość po ludzku? Kross coś dedykuje, coś sugeruje? Z góry dzięki za odpowiedzi.
irczysko Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) W dniu 1.06.2018 o 09:52, zasadziu napisał: Dodatkowo dużym minusem jest przerwanie treningu podczas dłuższego postoju. Nie sprawdzałem dokładnie czasu, ale po mniej więcej 5 minutach licznik się wyłącza (na szczęście nagrywane są przed wyłączeniem dane treningu). Przed ruszeniem dalej trzeba pamiętać o ponownym włączeniu nagrywania treningu. Nie wiem czy można to zmienić, gdzieś w ustawieniach - ja takowego ustawienia nie znalazłem. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić proszę o radę. Wejdź do ustawień - funkcja AUTO WAKE-UP i włącz ją. Nie mam żadnych problemów z wybudzaniem i dalszym nagrywaniem trasy. W dniu 2.06.2018 o 00:42, slaby22 napisał: Ok. Widzę, że mimo braku ANT+ powinien sobie poradzić z większością czujników działających pod oboma rodzajami transmisji. A jak jest z dokładnością zapisanej trasy. Czy jest porównywalna do Endomondo/Strava ze smartfona, czy jest dokładniejsza czy może gorsza? Może jako punkt wyjściowy wypowiedzą się użytkownicy Samsungów, bo mi po przesiadce na Huawei po pięciu minutach ze zgaszonym ekranem wychodzą jakieś wyniki nie z tej ziemi. Kiedy zaznaczę, żeby nie wygaszać ekranu to zapisana trasa jest zadowalająca, ale nie o to chodzi w tej zabawie... Krossa mam sparowanego z czujnikiem prędkości/kadencji o wdzięcznej nazwie meilan c1. Działa to dobrze. Dokładność zapisanej trasy w porównaniu z endomondo - nie ma porównania. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby kross zapisał trasę z jakimiś "dziurami". Endomondo potrafi punkty (gdzie utraciło i odzyskało pozycję gps) połączyć linią prostą. Radosna ta twórczość sprawia, że pomykam rowerem po rzekach, jeziorach i kopalni węgla kamiennego. 🙂 Prędkości maksymalne rejestrowane przez krossa są realne. W endo... nie. Zaznaczam, że w obu przypadkach prędkość jest brana z GPSa. Wyżej wymieniony czujnik meilan wykorzystuję jako czujnik kadencji. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez irczysko interpunkcja
czervco Opublikowano 12 Czerwca 2018 Opublikowano 12 Czerwca 2018 W dniu 7.06.2018 o 10:31, irczysko napisał: Krossa mam sparowanego z czujnikiem prędkości/kadencji o wdzięcznej nazwie meilan c1. Działa to dobrze. A powiedz kolego czy mierzy ci jednocześnie kadencję i prędkość? Rozumiem, że ślad gps i tak jest zapisywany? Czy używał ktoś z kompletem CAD/SPEED/HR? Czy Kross ma apkę do analizy tego czy trzeba korzystać ze Stravy lub podobnych?
blitzer Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Stałem się posiadaczem licznika Krossa i od razu miałem okazję przetestować go na kilkunastu takich samych okrążeniach. Oto jak licznik "gubił się" w bardziej zalesionym terenie. Raz nawet na niezalesionym terenie urwał kilka kilometrów. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez blitzer
Sparrow Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Cześć. Pytanie do użytkowniķów Czy jest możliwość wyświetlania podaczas jazdy kadencji i tętna jednocześnie? Miałem wcześniej licznik Bontrager Node 2.1 gdzie była bardzo fajna funkcja dual view - na jednym ekranje było wyświetlane aktualne tętno, kadencja i prędkość.
Eddek Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 W dniu 7.06.2018 o 10:31, irczysko napisał: Krossa mam sparowanego z czujnikiem prędkości/kadencji o wdzięcznej nazwie meilan c1. Działa to dobrze. Ja wiem, że trochę odgrzewanie kotleta, ale @irczysko, czy twój Meilan C1 też ma odchyły przy pomiarze kadencji? W sumie nie wiem czy to nie wina Stravy, następną trasę zrobię może z Endopindo dla porównania, ale na Stravie już dwie trasy i w każdej mam takie szpilki na 320-480 rpm. Co ciekawe, nie robi tego często, ostatnie dwie trasy to 36 i 48km i w obu przypadkach zrobił to po razie, raz bliżej początku, raz bliżej końca trasy. Twój takich zaburzeń nie ma?
Pitan Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Witam wszystkich, jestem posiadaczem licznika Kross KRC540GPS od kilku miesięcy i również borykam się z tym problemem: W dniu 1.06.2018 o 09:52, zasadziu napisał: Dodatkowo dużym minusem jest przerwanie treningu podczas dłuższego postoju. Nie sprawdzałem dokładnie czasu, ale po mniej więcej 5 minutach licznik się wyłącza (na szczęście nagrywane są przed wyłączeniem dane treningu). Przed ruszeniem dalej trzeba pamiętać o ponownym włączeniu nagrywania treningu. Nie wiem czy można to zmienić, gdzieś w ustawieniach - ja takowego ustawienia nie znalazłem. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić proszę o radę. Jest to bardzo uciążliwe, gdy nie zapauzujemy treningu w przeciągu kilku minut po dwóch podwójnych sygnałach dźwiękowych i mnogości znaków na wyświetlaczu wszystko poza Odometrem się kasuje. Czy ktoś jeszcze boryka się z tym problemem, bądź ma na to sposób? Dodam, że funkcja Auto Wake Up jest włączona!
Accent_Szaj Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Teraz ja odgrzeje kotleta Minęło już ponad rok.Możecie napisać jak sprawują się wasze liczniki KROSS KRC540GPS?
Dobry Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 No to mam go od ponad roku i jestem zadowolony. Z minusów - w zasadzie tylko to, że wskazania prędkości podczas jazdy (w lesie) jest niedokładne. Ale to dlatego, że nie sprawiłem sobie dodatkowego czujnika. I jest to bardzo proste urządzonko, więc nie ma się co spodziewać cudów na kiju. Z plusów - na pewno długo trzymająca bateria. Nie jeździłem dłużej niż 10 godzin, ale w takiej sytuacji zasilanie nie zbliżyło się do granicy. Nawet połowy nie przekraczało, ale cholera wie, jak to jest z pokazywaniem danych. Nie ma też problemów z oddawaniem trasy na Stravę - może ze dwa trzy razy jakiś segment w górach się zawieruszył. 1
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Dzięki za info. Właśnie to mnie interesuje.Czyli jazda bez dodatkowych czujników. Warto kupić,czy może lepiej uchwyt i zwykłą apkę
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 13 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Dzięki za info. Właśnie to mnie interesuje.Czyli jazda bez dodatkowych czujników. Warto kupić,czy może lepiej uchwyt i zwykłą apkę Licznik warty swojej ceny, gps działa sprawnie, w lesie nie ma problemów z zasięgiem, prędkość pokazuje raczej prawidłowo. No i bateria, spróbuj z włączonym ekranem w telefonie jeździć kilkadziesiąt godzin...
wiatrak2 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Odkopuję temat z szybkim pytaniem - czy licznik ma możliwość zgrywania zapisów z jazdy bezpośrednio na telefon?
Rekomendowane odpowiedzi