matt_warpas Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Cześć, przeszukałem tematy ale nie znalazłem nic podobnego, więc albo nie umiem szukać albo nie było Zamierzam kupić licznik Sigma, na razie nie podaję modelu bo może się okazać, że tylko niektóre spełniają te kryteria. Do licznika chcę dokupić czujnik kadencji oraz pas hr, i teraz czas na pytania: 1. Czy wszystkie wskaźniki będę widział na liczniku, tzn. kadencja oraz tętno? 2. Czy po zakończonym treningu mogę sobie całość wrzucić do Endomondo? Tam zapisuję wszystkie swoje aktywności. 3. Czy do importu treningu do Endo muszę mieć telefon z Androidem? Słyszałem, że łączy się przez NFC tylko z Androidem. 4. Jeśli odpowiedź na pytanie 3 jest inna niż "tak", to jak poradzić sobie z importem? Podłączyć licznik do kompa? 5. Które liczniki Sigmy nadadzą się do tego typu operacji? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania
nctrns Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) 1. Tak 2. Tak 3. Tak 4. Komputer 5. ROX 10 i 11 Edytowane 27 Marca 2018 przez nctrns
matt_warpas Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 Dzięki za szybką odpowiedź, dopytam jeszcze o samo łączenie treningów Sigma - Endomondo. Będę jeździł z Sigmą, zbierał te wszystkie dane o których pisałem, jednocześnie będę miał też włączone Endo do GPSa. Jak potem połączyć te treningi? Chciałbym do treningu Endo dodać wartości z Sigmy, czyli kadencję oraz tętno. Pozdrawiam
js12 Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 1. Nie wszystkie liczniki pozwalają wyświetlać dane które podałeś. 2. Sprawdź aplikację Sigma Link, Sigma Cloud i Sigma data center. Cytat z google play: Cytuj However, you can transfer data of older SIGMA computers from your DATA CENTER to SIGMA LINK by using the SIGMA CLOUD. 3. Musisz mieć telefon, który obsługuje NFC. System na telefonie jest nieważny. https://pl.wikipedia.org/wiki/Komunikacja_bliskiego_zasi%C4%99gu 4. j.w 5. Model ROX GPS 11 pozwala na monitorowanie kadencji i tętna. Na stronie Sigmy możesz sobie porównać funkcje modeli w tabelce. Sam posiadam model 16.16 sts cad i w ogóle nie korzystam z aplikacji na androida. Głównie zapisuję trasę korzystając ze stravy, a google maps służy do nawigacji. Żadnych innych aplikacji, bo wtedy wypad rowerowy jest mniej przyjemny. Jeżeli zajdzie potrzeba eksportu, to zastanowię się nad aplikacjami, które podałem wyżej. Osobiście zastanowiłbym się nad zakupem produktu marki Mio albo garmin, bo cena modelu z punktu 5 jest zabójcza.
nctrns Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 ROXy mają GPSa, nie musisz mieć endo w telefonie, nie musisz nic łączyć.
matt_warpas Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 1 minutę temu, nctrns napisał: ROXy mają GPSa, nie musisz mieć endo w telefonie, nie musisz nic łączyć. Jeśli miałbym kupić ROXa to pewnie zdecydowałbym się na Garmina Chcę kupić coś tańszego z Sigmy np. 16.16 czy 23.16
nctrns Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Aaa, no to już czaję. Nie siedzę w ekosystemie sigmy ale jeśli chcesz mieć to o czym mówisz, to chyba trzeba użyć apki sigmy zamiast endo i będziesz miał wszystko jak chcesz. Ale tu zgaduję.
matt_warpas Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 Teraz, nctrns napisał: Aaa, no to już czaję. Nie siedzę w ekosystemie sigmy ale jeśli chcesz mieć to o czym mówisz, to chyba trzeba użyć apki sigmy zamiast endo i będziesz miał wszystko jak chcesz. Ale tu zgaduję. OK, czyli jest apka Sigmy która ma takie same możliwości jak Endo, zapisywanie trasy itp? Pytanie czy potem mogę ten trening przenieść do Endo, jak pisałem tam zbieram wszystkie swoje aktywności. 8 minut temu, js12 napisał: 1. Nie wszystkie liczniki pozwalają wyświetlać dane które podałeś. 2. Sprawdź aplikację Sigma Link, Sigma Cloud i Sigma data center. Cytat z google play: 3. Musisz mieć telefon, który obsługuje NFC. System na telefonie jest nieważny. https://pl.wikipedia.org/wiki/Komunikacja_bliskiego_zasi%C4%99gu 4. j.w 5. Model ROX GPS 11 pozwala na monitorowanie kadencji i tętna. Na stronie Sigmy możesz sobie porównać funkcje modeli w tabelce. Sam posiadam model 16.16 sts cad i w ogóle nie korzystam z aplikacji na androida. Głównie zapisuję trasę korzystając ze stravy, a google maps służy do nawigacji. Żadnych innych aplikacji, bo wtedy wypad rowerowy jest mniej przyjemny. Jeżeli zajdzie potrzeba eksportu, to zastanowię się nad aplikacjami, które podałem wyżej. Osobiście zastanowiłbym się nad zakupem produktu marki Mio albo garmin, bo cena modelu z punktu 5 jest zabójcza. Ok, zapisujesz trasę na Stravie, ale info o kadencji masz dalej na Sigmie. Importujesz potem wartości z Sigmy do Stravy?
nctrns Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 3 minuty temu, matt_warpas napisał: OK, czyli jest apka Sigmy która ma takie same możliwości jak Endo, zapisywanie trasy itp? Nie wiem, ściągnij sobie i sprawdź.
js12 Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Możesz też wyposażyć się w coś takiego jak Topeak Panobike czyli czujnik kadencji i prędkości. Dodatkowo dodajesz czujnik tętna i konfigurujesz Stravę. Jednak dokładne analizowanie tras na Stravie wymaga chyba konta premium Info o kadencji jest na sigmie, dokładnie. Osobiście nie bawię się w importy. P.S - jest cała masa darmowych aplikacji, które pozwalają analizować trasy. Trzeba znaleźć ulubioną. Sprawdź bikeometer i bike computer. Edytowane 27 Marca 2018 przez js12
-Marcin- Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 14 godzin temu, matt_warpas napisał: Chcę kupić coś tańszego z Sigmy np. 16.16 czy 23.16 Odnośnie 23.16 to ten licznik nie ma GPS więc import danych do Data Center to przebieg trasy (HR, kadencja, prędkość, wysokość, temperatura, itd.) rejestrowany co 5,10 lub 20sek. ale bez śladu GPS. Import danych do PC (program Data Center) odbywa się poprzez stację dokującą. W data Center jest eksport danych do strava i endomondo, ale nie testowałem tego. Na samym liczniku podczas jazdy widzisz te wartości co podałeś (HR, CAD, itp) oraz wykres HR lub ALT z ostatnich chyba 3 kilometrów.
matt_warpas Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Opublikowano 28 Marca 2018 4 godziny temu, -Marcin- napisał: Odnośnie 23.16 to ten licznik nie ma GPS więc import danych do Data Center to przebieg trasy (HR, kadencja, prędkość, wysokość, temperatura, itd.) rejestrowany co 5,10 lub 20sek. ale bez śladu GPS. Import danych do PC (program Data Center) odbywa się poprzez stację dokującą. W data Center jest eksport danych do strava i endomondo, ale nie testowałem tego. Na samym liczniku podczas jazdy widzisz te wartości co podałeś (HR, CAD, itp) oraz wykres HR lub ALT z ostatnich chyba 3 kilometrów. Czyli brakuje mi tutaj jednego połączenia - wyników z Sigmy i Endo/Stravy. Chciałbym te dane z Sigmy o których piszesz dołączyć do treningu w Endo żeby powstała z tego całość. W innym wypadku wyniki jednego treningu mam w dwóch miejscach.
svoboda Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Już pewnie po temacie ale zamknięty nie jest więc się udzielę :). Przetestowałem ostatnio rozwiązanie z czujnikami CAD/SPEED oraz HR dualnymi, tzn ANT+ i BT. Ant+ podawał info do komputerka SIGMY a przez BT dane szły do smartphone`a (konkretnie Strava, ale mogłoby też być Endomondo). Zadziałało bez zastrzeżeń więc tak też da radę.
pstuczynski Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 W dniu 24.09.2018 o 13:29, svoboda napisał: Już pewnie po temacie ale zamknięty nie jest więc się udzielę :). Przetestowałem ostatnio rozwiązanie z czujnikami CAD/SPEED oraz HR dualnymi, tzn ANT+ i BT. Ant+ podawał info do komputerka SIGMY a przez BT dane szły do smartphone`a (konkretnie Strava, ale mogłoby też być Endomondo). Zadziałało bez zastrzeżeń więc tak też da radę. Hej Kolego! O jakim modelu Sigmy konkretnie piszesz? Pozdrawiam Paweł.
svoboda Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Hej Kolego! O jakim modelu Sigmy konkretnie piszesz? Pozdrawiam Paweł.ROX 11 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
misiekm Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Rox 11 występuje w wersji bez GPS? Jak ma GPS to raczej nie musisz mieć włączonego w ogóle Endo, później powinno się móc eksportować dane z Sigmy łącznie ze śladem do Endo. Jak masz czujniki z łącznością bluetooth i sparujesz je z działającym Endo i używasz licznika bez GPS to na Endo będzie ślad i parametry z czujników. Jak nie masz w liczniku GPS i czujników z bluetooth tylko z ant i korzystasz z Endo to przy eksporcie danych z Sigmy do Endo niestety usuwa Ci ślad trasy
Rekomendowane odpowiedzi