Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Kask do 400 złotych.

Oracz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejnyk krokiem w mojej przygodzie z kolarstwem będzie kupno kasku. Budżetowo chcę by to wynosiło około 400 złotych.

Ja znalazłem 2 kaski:

UVEX

https://m.cyklotur.com/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/szosowe/p,kask-race-1-czerwono-bialy-uvex,246319.html

UVEX

https://m.cyklotur.com/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/szosowe/p,kask-o2-rd-czarny-matowy-lazer,142971.html

GIRO

https://m.cyklotur.com/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/szosowe/p,kask-szosowy-foray-mips-czarno-czerwony-giro,650675.html

Podobno Uvex lepszybod Giro, ale tego nie wiem. Proszę o pomoc :)

Opublikowano

Na tym poziomie każdy dobry tak naprawdę. Ja bym wybrał Giro, bo jest po prostu ładniejszy i, jak sądzę, bardziej aerodynamiczny. Ogólnie szukałbym kasku lekkiego, dopasowanego i nieprzeszkadzającego w widoczności :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Kolorystycznie na to patrzac to mogło by być to, bo rower jest koloru czarno-czerwonego, a sztyca, mostek i owijka koloru białego :)

Opublikowano

Rewelacyjne kolory Marek :D

Jeżeli znajdę, gdzieś w sklepoe w Poznaniu biorę. Będzie to mój pierwszy kask i muszę przymierzyć, a nie chcę się bawić w odsyłanie, bo to szkoda czasu ;)

Opublikowano
14 minut temu, Oracz napisał:

Rewelacyjne kolory Marek :D

Jeżeli znajdę, gdzieś w sklepoe w Poznaniu biorę. Będzie to mój pierwszy kask i muszę przymierzyć, a nie chcę się bawić w odsyłanie, bo to szkoda czasu ;)

Myśle że bedzie dosć popularny kask. Sprawdź w intersporcie jeśli gdzieś masz może są 

Opublikowano

W kasku najważniejsze jest bezpieczeństwo i właśnie z tego powodu dobrze aby posiadał on SYSTEM MIPS

mips2.jpg

Opublikowano

Najpierw przymierz, bo może się okazać, że są niewygodne :P Ja bym wybierała coś z uvexa, bo mają fajny system dopasowania, ale to ja, mi uvex co najmniej raz uratował życie, więc jest sentyment ;) ogólnie jak będą pasować, to bym się skupiła na wadze. Wszystkie w tej cenie będą zapewniały podobny poziom ochrony ale najważniejsze, to wygoda, potem waga, no i wygląd :P

• Pomógł 1
Opublikowano

Kupiłem kask Uvex Boss Race.

Miałem okazję do przymierzenia kilku kasków i sam sprzedawca polecił mi ten kask :) Jest lekki jak dla mnie i super się jeździ z bossem na głowie :D

Opublikowano
Dnia 1.04.2017 o 16:33, alfine-11 napisał:

W kasku najważniejsze jest bezpieczeństwo i właśnie z tego powodu dobrze aby posiadał on SYSTEM MIPS

Nie jest to konieczne. W Europie obowiązuje norma bezpieczeństwa kasków rowerowych i dyrektywa wymuszająca dostosowanie sprzedawanych kasków sportowych. Wszystkich. MIPS jest tylko jednym z systemów bezpieczeństwa -- skutecznie reklamowanym, ale niezwiązanym z normami.

Opublikowano

Cześć ! 

Ja bym polecał firmy Bell lub Giro przetestowałem jednej i drugiej firmy i pod względem wykonania jak i solidności są ok.

Opublikowano

Nazwa firmy na kasku jest mało znacząca dla bezpieczeństwa istotne są cechy konkretnego modelu

Opublikowano

No ale nazwa firmy na kasku czyli marka jest jakąś gwarancją bezpieczeństwa. Nie wierzę w tej dziedzinie na jakieś nowoczesne wytwory nieznanych "manufaktur". 

Opublikowano

Nie miałem na myśli firm typu "krzak" ale pośród uznanych marek w branży rowerowej nie ma znaczenia czy jest to firma "X" czy "Y" istotne są cechy konkretnych modeli

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dopłaca się za precyzję wykonania, sprytne ułatwienia (np. kształt otworów, daszek), wagę i dopasowanie do głowy (gąbki, zatrzaski, sprzączki, ogólnie kształt). Aby kask był dopuszczony do sprzedaży, musi z mocy prawa spełniać normy ochronne. Tańszy będzie np. nierówno pomalowany i ze słabą regulacją, ale nadal bezpieczny.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
  • Pomógł 1
  • 3 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...