Skocz do zawartości

Pedały do fulla

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

w ciągu kilku dni stanę się posiadaczką roweru full suspension i w związku z tym zaczęłam się zastanawiać nad pedałami do niego. Czy pakować tam kliki czy też założyć platformowe (mam Sainty MX80) i zainwestować w buty Five Ten.

Jakie Wy posiadacie pedały w tego typu rowerach i jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?

Andrzej Sawicki

U mnie w lecie są SPD, w zimie platformy. Kiedy jest zimno, to pogoda ogranicza czas jazdy, nie straty mocy z pedałów. Kiedy trasy robią się długie, każda oszczędność się przydaje.

5 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

U mnie w lecie są SPD, w zimie platformy.

u mnie podobnie ale może nawet nie o straty chodzi. Raz że w M089 przy temp niewiele powyżej zera jest zimno a dwa że jeżdżąc w śniegu czy po lodzie jakoś platformy dają większy komfort psychiczny. Czy to xc czy fr - w dh też latają w klikach, w xc jak wyżej - lepsza efektywność pedałowania a lecąc piecem w dół - spd dają pewność, że nie pogubi się pedałów w locie xD chociaż dobre platformy z pinami i buty też niwelują ten problem. Ogólnie - co komu pasuje, jedno i drugie rozwiązanie jest ok 

Podobna sytuacja, zimą przesiadam się na platformy bo po pierwsze cieplej, po drugie - łatwiej uratować się od gleby jak mamy niespodziewany uślizg koła na placku lodu pod śniegiem
Natomiast latem w szosie i rowerze XC-kliki, natomiast w rowerze ścieżkowym, do jazdy w ciężkim terenie - wolę platformy. Jadąc w klikach zawsze mam ten moment, że już prawię leże i się wypinam, żeby tego uniknąć natomiast w platformach  - walczę do końca. Paradoksalnie wychodzę na tym często lepiej, bo udaje się przejechać
Ale to już kwestia osobistych preferencji...

Jeśli jeździsz teraz w SPD, przesiadanie się na platformy "bo full" jest pozbawione sensu. Fakt, że z tyłu coś się ugina nie spowoduje nagle, że zmienisz kompletnie sposób jazdy. Chyba, że rzeczywiście przesiadłaś się na fulla do FR, gdzie nogi muszą być wolne z uwagi na przeznaczenie . Ale piszesz, że nadal jazda typu XC. 

Nie rozumiem, skąd to powszechne przekonanie że jak full to muszą być platformy, kask do enduro, obowiązkowo luźny jersey i takież spodenki. Fullem jest Cannondale Scalpel, fullem jest też Specialized Demo. Dwie skrajności.

Dnia 27.03.2018 o 15:16, trollu napisał:

Czy to xc czy fr - w dh też latają w klikach, w xc jak wyżej - lepsza efektywność pedałowania a lecąc piecem w dół - spd dają pewność, że nie pogubi się pedałów w locie xD chociaż dobre platformy z pinami i buty też niwelują ten problem.

DH a FR to dwie różne bajki. Sprzęt podobny, ale jednak w DH lecisz w dół jak najbardziej efektywnie. W FR efektownie. Stąd w DH SPD ma sens, w FR kompletnie nie.

1 godzinę temu, Sziva napisał:

Chyba na początku zdecyduję się na platformy.

@Fenthin dobrze mówi, nie ma sensu zmiana "bo full". Wiele zależy od tego gdzie będziesz jeździć. Freeride sobie odpuśćmy, bo chyba hop latać nie będziesz, przynajmniej na razie :) Jeśli to teren, w którym nie ważne jest jak szybko ale czy w ogóle uda się przejechać - to w SPD-kach masz te pół sekundy-sekundę czasu mniej przed podparciem się, bo musisz się jeszcze wypiąć. Na platformach masz sekundę więcej, żeby zawalczyć o równowagę - a to bardzo dużo. Są też takie miejsca, na które patrzysz i myślisz "e chyba nie dam rady". W spd wtedy jedziesz i kombinujesz, czy już się wypiąć bo za chwilę możesz glebnąć a na platformach po prostu jedziesz. Przynajmniej u mnie tak to działa...

Ogólnie czym jazda bardziej techniczna, tym lepiej platformy się sprawdzają. Chyba, że jesteś technicznie super, "no fear" i to co pisałem wyżej Cię nie dotyczy - wtedy wiadomo lepiej w SPD. Z tego co kojarzę, to kupiłaś Soila - czyli rower do poważnego terenu. Może na początek zostań przy SPD-kach, jak będziesz odczuwała dyskomfort w terenie - zmiana na platformy to 5 minut roboty.

Edytowane przez Nurek_
Godzinę temu, piter614 napisał:

Jak w końcu sziva spraw z pedalami do kross się skończyła? Jestem ciekaw co kupiłaś?

Zamontowałam Shimano Saint MX80. Raz zmieniłam na SPD Shimano XT, ale jednak te Sainty chyba bardziej mi w tym rowerze pasują.

CyclingChief

Ja również celowałbym w platformy i do tego porządne buty jak np. klasyki Adidas Five Ten.

Do jazdy typowo rekreacyjnej bez chęci poświrowania, SPD-ki byłyby bardzo dobrym pomysłem, no ale jak lubisz czasami poszaleć to śmigałbym sam na platformach. Miałem to i to w przypadku swojego MTB-ka i z mojej perspektywy dobre platformy (jak np. Twoje Sainty) w zupełności Ci wystarczą. Jeszcze tylko dobry but i wio w teren 😉👍

Sainty są bardzo fajne, choć nie są to najlżejsze pedały i mogłyby mieć ciut dłuższe piny. Jednak gdy ostatnio przyładowałam jednym pedałem w krawężnik, to aż iskry poleciały - na pedale jeno zadrapanie, ale całość bez szkody.

10 godzin temu, piter614 napisał:

Kupiłaś jakieś konkretne buty do tego?

Cały czas czaję się na buty Five Ten, ale póki co jeżdżę w Hi-Tec V-Lite Rio Race albo w Keen Gypsum.

CyclingChief

Ja w TREKu miałem pedały Dartmoor Stream Pro. Piny masywne, bardzo dobrze trzymały buta. Szeroka platforma. Niektórzy narzekają na te pedały, ale w moim przypadku działały bez żadnych problemów i do dziś polecam je znajomym. Jak ktoś szuka czegoś tańszego, to jest wersja bez dopisku "Pro" na łożyskach kulkowych.

Też nie raz zaliczyły porządnego szlifa i nie zrobiło to na nich wrażenia 😉

pedals-stream-pro.jpg
44 minuty temu, CyclingChief napisał:

Szeroka platforma.

No ja jednak wolałbym coś większego. Gdyby ośka była o połowe dłuższa to by było ok. Obecnie deptam pedały Bop X-Box, fajne ale chciałbym coś mocniej odstającego od roweru. Bo ja na fullu się wierce :P

2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Ile to jest "coś większego"? 

Obecnie mam pedały o wymiarach 10x10cm. Fajnie by bylo gdyby odstawaly od roweru jeszcze z 2cm :P

CyclingChief
W dniu 4.07.2018 o 11:59, Puncu napisał:

No ja jednak wolałbym coś większego. Gdyby ośka była o połowe dłuższa to by było ok. Obecnie deptam pedały Bop X-Box, fajne ale chciałbym coś mocniej odstającego od roweru. Bo ja na fullu się wierce :P

Powiem Ci szczerze, że ja porównanie miałem tylko do takich pedałów, które dają od razu z rowerem. Także te platformy z Dartmoora były ogromne :D

Edytowane przez CyclingChief
Literówka