mesqueun Opublikowano 26 Marca 2018 Opublikowano 26 Marca 2018 Witam. Niedawno kupiłem używany rower Specialized Enduro Comp FSR z około 2000 roku (taki jak tutaj: https://www.pinkbike.com/buysell/1147535/). I mam od początku problem z przednią przerzutką - mianowicie za żadne skarby nie mogłem jej dobrze utawić. W końcu potawiłem go w serwisie, gdzie uznali, że trzeba zmienić przednią przerzutkę i łańcuch. Powiedzieli, że rama jest stara i może być ciężko dobrać przerzutkę do tej geometrii, ale polecili mi Shimano Deore M610 Top Swing 3x10 Front Mech. Kupiłem i założyli oraz niby ustawili. Problem w tym, że wciąż nie działa jak należy. To łańcuch spada, to wkręca się między tarcze korby, to bieg się nie chce zmienić. Od tamtego czasu próbowałem ją ustawiać jeszcze dwa razy z marnym skutkiem. Macie może pojęcie gdzie leży problem lub jaka przerzutka może pasować do tego modelu? Pozostałe dane: Korba: Shimano IG Chain only 42x32x22. 10 biegów z tyłu, łańcuch: Deore HG54 HG-X 10 Speed Chain. Średnica ramy w miejscu montowania przerzutki:11 cm, ciąg dolny, oś suportu: około 15 cm.
remigiusz Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Jak łańcuch wpada między blaty to znaczy że jest za wąski do tej korby. To nie jest normalne. Korba jest oryginalna? Może była to wersja na 8 biegów? A w 2000 roku nie było 10 biegów. Z resztą tyle lat to kto wie co tam kto wsadzał. Widać mechanikowi się mało chciało, albo to czego w katalogu nie ma to gość po prostu leży, rocznik ramy tu nic nie ma. Musisz mieć pewność że wszystkie części są na 10 biegów.
mesqueun Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 Faktycznie łanćuch jet Hg-X, a korba IG Chain Only. Myślę, że nie jest oryginalna acz pewności nie mam...
remigiusz Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Przyjmijmy hipotetycznie że weźmiesz jakąś korbę na kwadrat z odkręcanymi blatami ale z napędów 7 czy 8 biegowych i wstawisz tam blaty od korby na 10 biegów, to i tak to sprawy nie załatwia, bo gniazda mocowań są w większych odstępach. Co prawda ja w swoim fullu mam taką korbę na kwadrat, założyłem kasetę 10-tkę, blaty do tego, ale tylko dwa (22 i 32) a manetka najzwyklejsza wajcha bez indeksu. Podejżewam że aby to działało na tip-top, to byś musiał założyć korbę z osią zintegrowaną, hollowtech II.
mesqueun Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Czyli takie korby będą paować: Deore FC M610, FC-M7000 lub FC-M780?
remigiusz Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 FC M 7000 widzę że jest do napędów jednorzędowych. Te dwie pozostałe to tak.
Franz Mauer Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, remigiusz napisał: FC M 7000 widzę że jest do napędów jednorzędowych. M7000 robią pod wszystkie konfiguracje 9 godzin temu, mesqueun napisał: Czyli takie korby będą paować: Deore FC M610, FC-M7000 lub FC-M780? Tak. Edytowane 28 Marca 2018 przez Franz Mauer
Rekomendowane odpowiedzi