Skocz do zawartości

Klamkomanetki Shimano 105 - hamulce tarczowe hydrauliczne.

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam w swojej szosie na hamulcach tarczowych hydraulicznych klamki od Shimano 105 model ST-RS505 i jak każdy pewnie wie wygladają....no właśnie nie wyglądają :) czy tylko ultegra na ten moment poradziła sobie z tym, że klamki z zbiorniczkiem wyrównawczym wyglądają normalnie ? Czy nowe 105 5800 też mają już małe klamki ? Chyba, że zle opisuje sprawe i chodzi o same hamulce bo nie wiem czy można wymienić same chwyty czy razem z klamkami ..

IMG_9921.thumb.JPG.bbaddd15b313a73013d79a8725bdbfe1.JPGIMG_9922.thumb.JPG.07ec5b3a7ba669fcd311db4dd4269891.JPG

Opublikowano

Manetki 105 w wersji hydraulicznej wyglądają beznadziejnie. Ultegra jest trochę lepsza, a najlepsza Ultegra Di2 disc. Niedługo premiera nowej 105tki, zobaczymy czy wreszcie będzie to jakoś wyglądać... 

Opublikowano

...Dura Ace też sobie poradziło. Tak na serio to podobno odpowiednik hydrauliczny 105 ma już wyglądać jak z wyższych grup. Ale na razie Shimano go chyba jeszcze nie pokazało. Pozostaje zmiana na St-RS685 (ultegra) ale to wydatek z rzędu 1,5k pln...

Opublikowano

Mam takie same i szczerze mówiąc to mi się podobają. Sprawdzałem jak wyglądaja inne wersje niehydrauliczne i wyglądają tylko na troche mniejsze i bardziej opływowe.

Opublikowano

Jakoś nie uśmiecha mi się wyadawać 1,5 klocka na nowe klamkomanetki, poczekam na premiere nowej 105

Opublikowano

W 2025 mają być bezprzewodowe ... warto czekać ; )

Opublikowano
3 minuty temu, MadOnion napisał:

W 2025 mają być bezprzewodowe ... warto czekać ; )

Przekonałeś mnie :D a tak serio to wychodzi na to, że jestem skazany na te brzydkie (moim zdaniem) coś :) 

Opublikowano (edytowane)

a ja mam zwykłe mechaniczne ( Merida Reacto 300 ) i powiem, że to  prawie  nie hamuje :(    jakby mi jakiś pies zza krzaka wyskoczył to walnę w niego z pełną mocą :(  
Przód jeszcze jakoś, ale tył mam wrażenie ( nie to nie wrażenie, to realne odczucia ) jest "gumiasty" :(

Edytowane przez Marek Karnecki
Opublikowano

A ja mam BB7 Road i hamują dobrze, aż z tyłu dałem tarczę 140 mm bo miał tendencje do blokowania koła.

Opublikowano

@Marek Karnecki Jak już trochę na niej pojeździłeś, to spróbuj wymienić linkę i pancerz tylnego hamulca na coś porządnego. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 27.03.2018 o 10:20, Antyszprycha napisał:

Przekonałeś mnie :D a tak serio to wychodzi na to, że jestem skazany na te brzydkie (moim zdaniem) coś :) 

Ja właśnie docieram swojego Rose PRO SL Disc kupionego w tym roku. Manetki 105 ST-R7020.

Jak przed zakupem oglądałem zdjęcia, to jakoś też mnie drażniły. W realu według mnie wyglądają spoko i szybko je polubiłem.

Ale mam inną zagwozdkę! Jak wyregulować położenie spoczynkowe klamki? Mam dosyć krótkie palce i przy dolnych chwycie szału nie ma. W mechanicznej Tiagrze, w swoim starym rowerze miałem do tego taką śrubkę i ewentualnie poluzowanie linki.

Jak to zrobić przy hydraulicznych?

Chyba znalazłem rozwiązanie na stronie 55 dokumentu z linku, ale jeszcze nie testowałem.

Ktoś się tym bawił?

Link: https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RADBR01-04-ENG.pdf