Skocz do zawartości

zębatka nw 32t - problem

kris97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Właśnie dzisiaj przyszła do mnie owalna zębatka narrow wide z 32 zębami (chiński MOTSUV z aliexpress). mam mały problem. założyłem ją do korby shimano XT m785 ale niestety w dwóch miejscach korba zahacza o zębatkę (w sensie że nachodzi na ząbki i łańcuch o nia zahacza).

Jak myslicie? przypiłować korbę czy cos źle robię??

IMG_20180326_181110.jpg
Opublikowano

Sam musisz ocenić ile mięsa musisz podebrać z korby, odpowiedzi na pytanie ile to wytrzyma raczej tu nie znajdziesz - to spore ryzyko. Może lepiej jednak 34T skoro musi być oval, szkoda zębów i klejnotów.

Opublikowano (edytowane)

@Zbysio BCD musi się zgadzać, skoro przykręcił 3 śruby i widać, że czwarta też się zgadza.

Po prostu one są bardzo uniwersalne i czasem tak jest. 

Pilnik w dłoń i ściągnij nadmiar materiału ;) Oczywiście na własną odpowiedzialność, ale robiłem takie operacje z korbami Srama (montowałem sobie zębatkę Shimano bo tańsza o połowę i musiałem podebrać z zębatki i z korby trochę, bo były specjalne profile).

Ale z doświadczenia ci powiem, że nic się z tym nie dzieje. Tutaj nie ma aż takich przeciążeń, żeby nie wiadomo co się działo.

PS. Widzę, że miałem wcześniej 2 zębatki, po profilu korby. Gdybyś miał 3 zębatki to pająk korby byłby cieńszy i inaczej wyprofilowany. Sprawdź sobie tą korbę pod 3 zębatki i zobacz ile tam jest materiału na pająku.

Edytowane przez JacoH
Opublikowano

Nie konieczne. Skoro na 1 otwór wolny to można podejrzewać, że korba ma BCD 96 a zębatka 94.