TolekB Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Witam grupowiczów. Mam pytanie czy ktoś może doradzić w zakresie planowanej wymiany blatu z 50T na 46T. Korbę mam 50/34 a kasetę 9-rzedową 11/28. Niestety kompletnie nie używam trzech najmniejszych kółek kasety. W związku z tym brakuje mi pewnej elastyczności przełożeń. Większość trasy robię na małej tarczy z przodu. Mam problem z kolanem więc moc staram się nadrabiać kadencją. Nie jestem w chwili obecnej w stanie używać najtwardszych przełożeń. Abstrahując od przyczyn mam techniczne pytanie czy wymiana samego blatu z 50T na 46T jest możliwa bez konieczności zmian w pozostałej części napędu. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Puncu Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Z technicznego punktu widzenia powinno to działać. Może wymagać regulacja przedniej przerzutki, przydałoby się ją obniżyć. No i kwestia łańcucha, może okazać się za długi
TolekB Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Opublikowano 25 Marca 2018 A w takim razie jeśli łańcuch okaże się za długi to można go po prostu skrócić?
Nemrod Opublikowano 26 Marca 2018 Opublikowano 26 Marca 2018 Łańcuch nie będzie za długi na blacie 46T skoro za długie nie jest na małym ( 34T ?). Za długi mógłby być gdyby zmieniał mały blat na jeszcze mniejszy.
TolekB Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Opublikowano 26 Marca 2018 W sumie logiczne. Ale to również oznacza że przerzutki przedniej też nie będę musiał obniżać skoro działa na blacie 34T. Dziękuję pięknie za opinie i konsultacje.
hanus Opublikowano 26 Marca 2018 Opublikowano 26 Marca 2018 Ja robiłem identycznym zabieg u siebie. Działa wszystko bez problemu, ale jednak polecam obniżyć nieco przednią zmieniarkę ;-)Z resztą możesz zobaczyć, w podpisie jest mój rower ;-)
Stryjek Opublikowano 26 Marca 2018 Opublikowano 26 Marca 2018 Ja też wymieniałem blat na 46 w rowerze syna bo takie są wymogi PZKOL dla kategorii żak i młodzik Żadnych problemów, wszystko działa.
Rekomendowane odpowiedzi