Skocz do zawartości

Kombajn do 1000zł / GPS, pomiar mocy

Justacasualmike

Rekomendowane odpowiedzi

Justacasualmike
Opublikowano

Shimano!

Od dłuższego czasu rozglądam się za komputerkiem rowerowym w budżecie do 1000zł który będzie dość rozwojowy oraz będzie posiadał GPS.
Pod słowem rozwojowy mam na myśli możliwość podczepienia wszelkiego rodzaju czujników w tym przede wszystkim pomiaru mocy.

Potrzebna jest mi w nim również prosta nawigacja jako supportu, ponieważ planuję w tym roku parę długich jedno dniowych tras na lekko.

Przeglądałem wszelkie Lazyre, Mio, Sigmy oraz inne tańsze rozwiązania jak sam telefon, osobno zegarek z pulsometrem - ale nie jest to sposób rozwojowy.
I mam klasyczny problem: im większy wybór tym coraz bardziej nie wiem co będzie rozwiązaniem lepszym
Wpadły mi w oko dwa modele:
- Sigma ROX 11:0
- Mio cyclo 105 HC
Oba posiadają prostą nawigację / bardziej przejrzysta w ROX'ie, ale różnica 300zł daje wielki plus 105 - oba posiadają możliwość podłączenia miernika mocy co jest dla mnie bardzo ważnym atutem

Czy ktoś z Was również stał przed wyborem jednego z tych dwóch komputerków a może z jakiś innych powodów wybrał coś innego?
Będę wdzięczny za każda oponie! :)

Opublikowano

Szimano !

Ja brałbym z klasyczną nawigacją typu mapa - same strzałeczki jak w tych modelach to nie bardzo działają wg mnie. Na mapie widać czarno na białym dokładnie w który zakręt nawet w lesie skręcić - gdy są np 2, 3 jeden po drugim na przestrzeni 15 metrów... Strzałeczka zadziała jak będziesz wtedy jechał góra 5km / h - przy większej prędkości tylko z mapą widać każdy "myk". 

Dla mnie ważne - bo lubię jechać gdzie mnie wzrok poniesie 
( ja mam bez wsparcia mocy itp samą podstwową mio Cycylo 200 - ale są wersje z całym tym bajzlem co chcesz : )
i ten mój model /nagrywa/ mi trasę którą jadę - co widzę na mapie w formie linii kropkowanej - jak uznam że chcę wracać, a gdybym był nawet na totalnym zadu..iu to wrócę po kropeczkach zawsze - byle by mi się nie rozładowało :)   - Mio Cyclo 200 wytrzymuje do 10 godzin ( sprawdziłem i tak jest ) 

Weź dołóż do takiej z mapką + całym bałaganem jaki potrzebujesz, a może ktoś sprzeda używany taniej i się zmieścisz w 1000zł nawet ! :)

Pozdr !

Opublikowano

Tysiąc chcesz dać za sam licznik czy już z podstawowymi czujnikami (kadencja, puls)?

Jeśli za sam licznik, to używany Garmin 820 albo nowe Wahoo Bolt. Jak chcesz taniej no to chyba tylko Mio ma jakiś sens.

Jak chcesz zestaw to na polu boju zostaje chyba tylko Mio 205.

Justacasualmike
Opublikowano

@Marek Karnecki Oczywiście, że najlepiej by było aby nawigacja była dokładna, ale chciałbym aby jednak była możliwość podłączenia pomiaru mocy czego nie oferuję żadne mio za wyjątkiem 105 aż do 405 która kosztuje już koło 1600 z czujnikami, zapomniałem wspomnieć, że moim głównym rowerem jest jednak szosa i leśne drużki w większości odpadają.

@nctrns Wolałbym jednak zamknąć się w okolicy 1000 - 1300 zł z czujnikami / tętno, kadencja, prędkość /
Nie widziałem wcześniej tego Wahoo Bolt - prezentuję się bardzo ciekawie, cena koło 1020zł za samą maszynkę - jest to coś godne uwagi i pomyślenia o dokupieniu osobno każdego z czujników.

Coraz więcej opcji nie pomaga w wyborze :D ale to chyba normalne