Skocz do zawartości

Długość łańcucha (przeskakiwanie na kasecie)

lukaszwasil

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić łańcuch z cn-4601 na kmc 10.93. Oryginalnie shimanowski ma 116 ogniw, mój ma 108 + spinka. Kmc ma 114 ogniw, więc rozumiem że mam go przyciąć do długości 108 ogniw? Dodam że korba to 50/34 a kaseta 11-25.

Edytowane przez lukaszwasil
Godzinę temu, lukaszwasil napisał:

Chcę wymienić łańcuch z cn-4601 na kmc 10.93. Oryginalnie shimanowski ma 116 ogniw, mój ma 108 + spinka. Kmc ma 114 ogniw, więc rozumiem że mam go przyciąć do długości 108 ogniw? Dodam że korba to 50/34 a kaseta 11-25.

Jesteś pewien, że 108 plus spinka, a nie 107 plus spinka?

Marek Karnecki

Są różne szkoły doboru długości łańcucha, ja stosuję jedną:
dobieram /z palca/ wg metody "zakładania na największych zębatkach /przód i tył / z pominięciem wózka przerzutki 

Ty tutaj masz w dodatku innego producenta - choinka wie jakie on ma patenty i jakie z tego wynikną róznice :)

A ja zakładam na największy blat, z tyłu na trzecią zębatkę od najmniejszej, przeplatam przez przerzutkę i patrzę jak jest naciągnięta. Aby nie za bardzo, na wyczucie 😀

Można wyliczyć matematycznie ale przeważnie sprawdza się sposób z założeniem na największe blaty z pominięciem przerzutki i jak jest napięta do dokłada się 1-2 ogniwa. W fullach trzeba pamiętać o spuszczeniu powietrza z dampera na max bo koło się oddala wtedy.

A ja zakładam na największy blat, z tyłu na trzecią zębatkę od najmniejszej, przeplatam przez przerzutkę i patrzę jak jest naciągnięta. Aby nie za bardzo, na wyczucie

Ciężko komuś wytłumaczyć ile to jest na wyczucie. Lepsze są sposoby powtarzalne nie wymagające wyczucia :-)
4 godziny temu, Marek Karnecki napisał:

wg metody "zakładania na największych zębatkach /przód i tył / z pominięciem wózka przerzutki 

ja tak samo i hula, ogniw razem ze spinką musi być parzysta liczba, raz się walnąłem w liczeniu u kumpla i dociąłem nieparzyście to łańcuch przeskakiwał po kasecie 

18 godzin temu, Sziva napisał:

Jesteś pewien, że 108 plus spinka, a nie 107 plus spinka?

18 godzin temu, lukaszwasil napisał:

Liczyłem dwa razy ale mogłem się machnąc.

Doliczyłem się po wczorajszej "zaćmie" 107 +spinka :) Chociaż ze wzoru metodą matematyczną wychodzi 105 + spinka. Dociąłem jednak według poprzedniego. Raczej musi być ok :) 

Przy okazji jeszcze pytanie. Nowy łańcuch po wyjęciu z pudełka, szejkowanie i smarowanie?

Edytowane przez lukaszwasil
11 minut temu, MadOnion napisał:

Nie wiedziałem, że aż tak można skomplikować wymianę łańcucha  ; )

Sorry ale wymieniam pierwszy raz więc już wole to zrobić raz a dobrze żeby i łańcuch i napęd posłużyły jak najdłużej i działały jak ciszej, płynniej i lepiej. Nauczę się raz więcej już o to nie spytam. Z drugiej strony @MadOnion zawsze możesz omijać tego typu tematy. 

Bez problemu mozesz uzyć oryginalne smarowanie tylko musisz wytrzeć nadmiar smaru. Najlepiej przed i po pierwszy jego użyciu :)

On był poddawany kąpieli w smarze. Ciężko później uzyskać taki sam efekt smarując samodzielnie. 

• Pomógł 1
1 godzinę temu, lukaszwasil napisał:

Z drugiej strony @MadOnion zawsze możesz omijać tego typu tematy. 

No patrz a w ubiegłym tyg. jeszcze był obowiązek odpisywania ... czyli już to zostało zmienione.

; )

13 minut temu, MadOnion napisał:

No patrz a w ubiegłym tyg. jeszcze był obowiązek odpisywania ... czyli już to zostało zmienione.

; )

Nie stresuj się w moich postach nie ma przymusów ani obowiązków. Legalnie możesz omijać :) 

Sagi łańcuchowej ciąg dalszy. Nowy łańcuch zrobił około 200 km i dzisiaj pojawił się problem. Kiedy chce mocniej docisnąć "szarpnąć" stojąc na pedałach łańcuch przeskakuje na koronce 5,6,7 z przodu duża tarcza. Kiedy pedałuje płynnie bez zrywów nie ma tego problemu. Czy może kaseta do wymiany czy łańcuch za długi? Przyciąłem dokładnie tak samo jak stary 107 + spinka. Zaznaczam, że na starym łańcuchu nie było przeskakiwania.

Foto kasety i korby. 

IMG_20180418_181422.thumb.jpg.bb973cb73f5cb41fe17866603fcc85e1.jpg

IMG_20180418_181356.thumb.jpg.e6edd34cd44722d786136e30d506f82d.jpg

lukaszwasil
Godzinę temu, Papynsky napisał:

I jak, rozwiązałeś problem?

Przeanalizował temat z wujkiem Google i trochę cierpliwości było potrzebne jeszcze około 50-70 km i problem ustal. Widocznie łańcuch innego producenta musiał się ułożyć na kasecie używanej (nie zużytej) przez łańcuch innego producenta.