Zbygo Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Witam zastanawiam się nad obklejeniem roweru folią bike protection. Ktoś z Was używa takiej foli? Jakie macie zdanie na temat tej firmy? Warto obklejać rower czy jest to zbędny zabieg zwiększający masę roweru?
trollu Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 ja okleiłem rower tą folią http://metr2.pl/laminaty/polimeryczne/orafol/oraguard_r_270_stone_guard_g.html kumpel ma oklejony rower, ja teraz też. Wszystko kwestia indywidualnego poczucia estetyki - jednemu rysy nie przeszkadzają a drugiemu tak. Jeden okleja a inny nie
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Ja oklejałam moją Meridę folią Oracal Guard. Kupiłam na Allegro płachtę i wycinałam z niej, co mi było potrzeba. Bardzo fajnie się sprawdza ta folia - jest gruba, elastyczna i można ją bez problemu po roku zdjąć (nie zostawia kleju). Teraz do Krossa zamówiłam folię matową i też będę oklejać newralgiczne miejsca. Co do zwiększania masy, to te kilka gramów nie robi chyba różnicy.
Zbygo Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Opublikowano 24 Marca 2018 1 minutę temu, trollu napisał: ja okleiłem rower tą folią http://metr2.pl/laminaty/polimeryczne/orafol/oraguard_r_270_stone_guard_g.html kumpel ma oklejony rower, ja teraz też. Wszystko kwestia indywidualnego poczucia estetyki - jednemu rysy nie przeszkadzają a drugiemu tak. Jeden okleja a inny nie Próbował Pan odkleić tą folię? Jest jakiś patent czy wystarczy delikatnie ogrzać suszarką aby nie zerwać lakieru?
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Teraz, Zbygo napisał: Próbował Pan odkleić tą folię? Jest jakiś patent czy wystarczy delikatnie ogrzać suszarką aby nie zerwać lakieru? Ja odklejałam ostatnio, gdy szykowałam ramę do naprawy - zwyczajnie wystarczy podważyć paznokciem brzeg i pociągnąć. Lakier zostaje na miejscu i nic się nie zrywa. Ta folia jest bezpieczna.
trollu Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 na początku przykleiłem kawałek na jakimś mało widocznym kawałku ramy na parę tygodni - rower zimą i tak wisiał porozkręcany na stojaku - zerwałem - nie został nawet ślad. Folia ma raczej słaby klej tzn sama się nie odklei ale jak pociągniesz to zejdzie bez problemu
Zbygo Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Opublikowano 24 Marca 2018 1 minutę temu, Sziva napisał: Ja oklejałam moją Meridę folią Oracal Guard. Kupiłam na Allegro płachtę i wycinałam z niej, co mi było potrzeba. Bardzo fajnie się sprawdza ta folia - jest gruba, elastyczna i można ją bez problemu po roku zdjąć (nie zostawia kleju). Teraz do Krossa zamówiłam folię matową i też będę oklejać newralgiczne miejsca. Co do zwiększania masy, to te kilka gramów nie robi chyba różnicy. Mam takie głupie pytanie. Jakie miejsca Pani obkleiła nie licząc dolnej rury, tylnego trójkąta i pod pancerzami?
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 @Zbygo, na Forum nie mówimy sobie Pan/Pani, tylko zwracamy się bezpośrednio. Pod przednią przerzutką nakleiłam folię (przed jej montażem), w jednym miejscu na rurze podsiodłowej, bo tam mi tylny błotnik dotykał ramy i tuż przy krawędzi zębatek korby, bo raz jak mi łańcuch spadł, to był łaskaw ramę porysować w tym miejscu. Do tego pod pancerzami, pod suportem i na tylnych widełkach w miejscu mocowania czujnika kadencji i prędkości. Dolną rurę miałam oklejoną firmowo, więc drugi raz nie lepiłam.
sajekk Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 27 minut temu, Sziva napisał: Ja oklejałam moją Meridę folią Oracal Guard. Kupiłam na Allegro płachtę i wycinałam z niej, co mi było potrzeba. Bardzo fajnie się sprawdza ta folia - jest gruba, elastyczna i można ją bez problemu po roku zdjąć (nie zostawia kleju). Teraz do Krossa zamówiłam folię matową i też będę oklejać newralgiczne miejsca. Co do zwiększania masy, to te kilka gramów nie robi chyba różnicy. a z jakiej aukcji kupujesz?
Zbygo Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Opublikowano 24 Marca 2018 A co zrobiłaś z korbą? Zostawiasz czy też naklejasz naklejkę? Przepraszam, już nie używam zwrotów Pan/Pani .
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Korby nie oklejałam, bo mi się nie zdarzyło jeszcze butem o nią zahaczyć. Do tego mam matowego SLXa i jakoś błyszcząca naklejka nie bardzo mi się tam widziała, więc zostawiłam jak jest. Gdybym jednak szorowała po ramionach butami, to folię bym nakleiła od razu. 4 minuty temu, sajekk napisał: a z jakiej aukcji kupujesz? http://allegro.pl/gruba-folia-ochronna-bezbarwna-przezroczysta-126cm-i5782198115.html
sajekk Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 3 minuty temu, Sziva napisał: Korby nie oklejałam, bo mi się nie zdarzyło jeszcze butem o nią zahaczyć. Do tego mam matowego SLXa i jakoś błyszcząca naklejka nie bardzo mi się tam widziała, więc zostawiłam jak jest. Gdybym jednak szorowała po ramionach butami, to folię bym nakleiła od razu. http://allegro.pl/gruba-folia-ochronna-bezbarwna-przezroczysta-126cm-i5782198115.html Dziękuję!
Zbygo Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Opublikowano 24 Marca 2018 23 minuty temu, Sziva napisał: @Zbygo, na Forum nie mówimy sobie Pan/Pani, tylko zwracamy się bezpośrednio. Pod przednią przerzutką nakleiłam folię (przed jej montażem), w jednym miejscu na rurze podsiodłowej, bo tam mi tylny błotnik dotykał ramy i tuż przy krawędzi zębatek korby, bo raz jak mi łańcuch spadł, to był łaskaw ramę porysować w tym miejscu. Do tego pod pancerzami, pod suportem i na tylnych widełkach w miejscu mocowania czujnika kadencji i prędkości. Dolną rurę miałam oklejoną firmowo, więc drugi raz nie lepiłam. A zabezpieczasz tylny trójkąt przed zaciągnięciem łańcucha?
trollu Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 ja nakleiłem folię w tym miejscu, coś tam zawsze pomoże chociaż przynajmniej moja folia - nie jest zbyt twarda. Dość gruba ale miękka - przez to ładnie się układa ale jak ktoś ostro zaciągnie to nie wiem czy folia w 100% zabezpieczy lakier. Ja na chama nie ciągnąłem a lakier nieźle dostał przy zaciągnięciu łańcucha (folii nie było)
Zbygo Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) @trollu @Sziva Jeszcze mam pytanie w trochę innej sprawie. Jeśli powstanie rysa w miejscach w których nie ma foli próbujecie ją jakoś usunąć np.pasta polerska? Edytowane 24 Marca 2018 przez Zbygo
trollu Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 nigdy nie próbowałem zapolerować lakieru na rowerze, teoretycznie powinno dać radę, wszystko zależy jaka rysa
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 W aluminiowym Giancie usuwałam pomniejsze rysy pastą polerską. W karbonowej Meridzie nie stosowałam pasty.
Zbygo Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Opublikowano 25 Marca 2018 @Sziva Miejsce które polerowałaś zmieniło swoją barwę?
Gość Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 14 minut temu, Zbygo napisał: @Sziva Miejsce które polerowałaś zmieniło swoją barwę? Nie. Pasta polerska typu Tempo nie wytrze Ci aż tak lakieru. No chyba, że masz matową ramę, to wtedy wybłyszczy Ci to miejsce. Jeśli masz obawy, to weź odrobinę takiej pasty i zacznij polerować jakieś niewidoczne miejsce np. pod suportem. Od razu będziesz wiedzieć co i jak i jak reaguje Twój lakier.
Zbygo Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Opublikowano 25 Marca 2018 @Sziva @trollu Jeszcze mam ostatnie pytanko. Na rurę górną i amortyzator też naklejacie naklejkę? PS. Przepraszam, że męczę was takimi głupimi pytaniami, ale jak zobaczę rysę na ramie to ubolewam nad nią tygodniami. A do tego niedawno zakupiłem nowy rower i chce się ustrzec przed rysami.
Gość Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 @Zbygo na górną i na amor nie naklejałam, ale to nie znaczy, że Ty nie możesz. Jeśli masz obawy, że w tych miejscach coś się porysuje, to oklejaj. Zawsze możesz folię zdjąć bez bólu.
trollu Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Ja okleiłem górną rurę, tam gdzie chwyta się ramę w uchwyt serwisowy. Na dolne golenie też wrzuciłem chociaż tam za ochronę robią naklejki producenta
Zbygo Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Opublikowano 25 Marca 2018 @Sziva @trollu Dziękuje Wam za pomoc.
sajekk Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) W dniu 24.03.2018 o 21:22, Sziva napisał: Teraz do Krossa zamówiłam folię matową i też będę oklejać newralgiczne miejsca. Odgrzeje kotleta trochę, ale powiedz mi, z jakiej aukcji kupowałaś matową folie, bo ja chyba jestem ślepy i jedyne matowe to widzę na progi samochodów o długości max 50 cm, a potrzebowałbym dłuższy kawałek. EDIT: ok znalazłem, nie było tematu Edytowane 20 Maja 2018 przez sajekk
Artur Lublin Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Ja ostatnio okleilem rower folią bike protection. Moim zdaniem jest ok, ale odradzam płyn do nakładania folii. Nie daje możliwości korekty mimo obfitego spryskania. O wiele lepiej sprawdza się woda z płynem.
Rekomendowane odpowiedzi