Lazard Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Witam otóż mam taki problem. Mam 195cm wzrostu, długość wewnętrzna nogi 92cm. Jestem zainteresowany kupnem roweru kross evado 1.0 jednak w tym rowerze największym rozmiarem jest rozmiar L, o długości rury podsiodłowej 53,3. Czy ten rower będzie na mnie dobry czy powinienem szukać innego?
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Wiesz najlepiej by się było jednak przymierzyć do roweru w sklepie, zrobić rundkę, sprawdzić, to dość indywidualna sprawa, tego się nie da oceniać na oko siedząc przed monitorem.
Lazard Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Opublikowano 23 Marca 2018 Niestety chce go kupic przez internet a nie wiem czy w sklepie będzie taki
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 No to masz problem, bez zmierzenia się nie kupowałbym w ciemno... Chyba, że chce Ci się odsyłać później i wymieniać lub bawić w zwroty towaru zakupionego na odległość.
scric Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Kupowałem gianta roam przez internet,wszystko ładnie wymierzyłem itd,bez przymiarki,gdy rozpakowałem pudło i złożyłem już rower to okazało się że rama jest za duża.Za dwie godziny byłem już w sklepie,aby wymienić na mniejszą.Szczęście tylko że mieli na stanie i sklep był oddalony 40 km.Nigdy więcej takiego błędu nie popełnię,a piszę Ci o tym abyś nie miał podobnej sytuacji.Naprawdę trzeba się przymierzyć do ramy,a najlepiej pojeździć trochę.Poszukaj sklepu w pobliżu może uda Ci się trafić taki rozmiar i wtedy sam zobaczysz czy jest ok.
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) A z moich doświadczeń wynika, że jeżeli nie masz doświadczenia z rowerami to przymiarka w sklepie i runda koło komina nic nie daje. Ja też kupiłem rower przez Internet i się dokładnie pomierzyłem i rozmiar w sam raz. Miałem później okazję siedzieć jeszcze na mniejszym modelu tej ramy i rzeczywiście bym nie zmienił. Dla amatora więcej powie dokładny pomiar i wpisanie danych do kalkulatora niż przymiarka, szczególnie jeżeli jak ja nie ma się porównania. Powodzenia w wyborze, bo widać że ciężki orzech do zgryzienia. Edytowane 23 Marca 2018 przez Gość
Lazard Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Opublikowano 23 Marca 2018 Najgorsze przy wyborze przez internet że każda strona podaje co innego... Według strony krossa rama 21 jest do 197cm wzrostu a według innych stron 197cm to minimum 23 calowa rama.
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Ja mam 195 i długość nogi 91. Wybrałem ramę w Fuji Jari rozmiar 58. Dla mnie jest ok. Może to da Ci jakiś punkt odniesienia. Odnośnie tego krossa to zdecydowałbym się na 23 całe. Najwyżej nie wywalaj od razu kartonu i odeslesz a przecież nie jest to ani wielki problem ani koszt. Zamów i za dwa dni będziesz wszystko wiedział i albo będziesz juz jeździł albo zamówisz prawidłowy rozmiar. Nie ma się co zastanawiać bo jak piszesz chcesz kupić przez internet nie masz gdzie przymierzyć, więc jaki problem? Edytowane 23 Marca 2018 przez Gość
Lazard Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Opublikowano 23 Marca 2018 Problem jest taki że największy rozmiar tego krossa to 21. nie wystepuje w wersji 23
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) A masz na oku jakieś inne modele? Może spróbuj napisać do kilku sklepów, żeby Ci poradzili i zobaczysz co napiszą niezależnie od siebie sprzedawcy. Albo zrób jak napisałem, zamów największy i będziesz wiedział co i jak. Jeszcze uwaga odnośnie rozmiaru ramy, lepiej mieć trochę za małą niż za dużą ramę. Możesz później rower dostosować zmieniając np mostek. W tym przypadku raczej rama nie będzie za dużą więc moim zdaniem śmiało. Inaczej się raczej nie przekonasz a w takiej sytuacji nawet ciężko zastanawiać się nad innymi modelami. No bo w jakim rozmiarze? Edytowane 23 Marca 2018 przez Gość
SportStudio Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Też zamówiłbym największy rozmiar i przymierzył się do niego jak rower będzie już u Ciebie. Jeżeli stwierdzisz że jednak jest za duży to zawsze możesz przecież odesłać i wymienić na inny, to żaden problem.
Rekomendowane odpowiedzi