Skocz do zawartości

Koła szosowe/przełajowe pod tarcze

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Rozgladam się za kompletem kół do mojego CaadX. Generalnie mają być pod opony szosowe (25 mm) oraz szybkie przełajowe (max 35 mm). Lekkie i najchętniej że szprychami aero. Hamulce tarczowe, zaciski QR.

Możecie polecić jakieś fajne koła?

Zastanawiam się też nad zakupem kół składanych. Mam ciekawą ofertę z Daveo:

Piasty Novatec D411 i D412sb

Obręcze DT Swiss R460disc 28h

Szprychy DT Aero Comp.

Poproszę o wasze rady i opinie. Macie jakieś doświadczenia z firmą Daveo?

Pozdrawiam Krzysiek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Szukam kół w cenie 1000-1200. Jak będzie trzeba to jeszcze dołożę trochę do tego budżetu :)
Z Dandy Horse rozmawiałem i rzeczywiście mają fajne koła, ale chciałbym rozeznać się w temacie zanim ostatecznie podejmę decyzję.

Mam też do obejrzenia DT Swiss R28 spline disc, ale nie wiem co one warte.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Ja zaś rozglądam się za kołami do szosy / hamulce tarczowe / sztywne osie przód i tył / stożek 40-50 mm / aluminiowe / pod opony / przygotowane do mleka. Moż ktoś coś poleci godnego uwagi ? Jakis sklep który mógłby zrobić to na zamówienie, gotowce, konfiguratory ?

@Franz Mauer pozwole sobie wywołać Cię do tablicy :) 

Edytowane przez Antyszprycha

Oprócz Dandyhorse korzystałem ostatnio z Fitwheels.eu to bikestacjowy oddział zajmujący się tylko kołami. Zrobili mi fajne koła do MTB w super cenie. Pierwsze katorgi przeszły już celująco :-)

A mam jeszcze pytanie takie: jeśli teraz przy obecnym kole miałem fabrycznie zalozoneopony 28mm to czy. Ez problemu wsadzę tam 25 mm. Myśle o zakupie conti grandprix 4000 II

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Fabrycznie rowery wychodzą przeważnie na wąskich obreczach. Jaka masz teraz szerokość obręczy. Teraz jest tendencja do poszerzania obręczy. Ja mam w swoich Dandyhorse Hyperion GT 20mm i będę teraz zakładał na nie opony 25mm. Tyle ze nie conti a Veloflex corsa 25 mm na latexowych dętkach :-)

Może Tobie tez by to podpasowało :-)

Mam jeszcze pytanie, w tej aukcji widze to pony po tyle 

http://allegro.pl/continental-grand-prix-4000-s-ii-700x25c-zwijana-s-i7067829776.html 

a w drugiej po tyle

http://allegro.pl/opona-continental-grand-prix-4000-s-ii-700x25c-ref-i7250100283.html

Czym one się różnią ? Tylko ceną ? Widzę, że jedna ma jakiś reflex.

Widzę też takie oznaczenie 25-622/ 28x1.00x11/16 (co znaczy 28 x 1.00x11/16) ? Nie powinno yć oznaczenia 25cx700 ?

14 godzin temu, Antyszprycha napisał:

I co z tym oznaczeniem ?

Oznaczenie to samo^_^  tylko zapisane w innych systemach-700x25c oznaczenie w systemie francuskim,lub 25-622 w systemie ISO,ewentualnie  system angielski  28x1,0 28x11/16.Chyba najczęściej używany francuski i ISO.

Już jesteś zdecydowany na te conti,bo słyszałem i czytałem że coś się pogorszyło z jakością.Zwłaszcza problem z bocznymi ściankami.

Edytowane przez Gość

Wieczorkiem zrobię fotkę u zony w fitnesie tych Conti 700x25c ,roczna oponka a bok wygląda nie za ciekawie.Vittorię Rubino pro g+ mam używam w szosie u siebie i polecam.Zero kapci,nieźle się toczy,dobra przyczepność a czy ten grafen działa ^_^ ciężko to wyczuć ,może na nasze samopoczucie .

Zobacz ofertę: Vredestein dętka RACE LATEX 700x20-25C 60mm http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7143910150

Na szybko z alle...

Na stronie np cyklomanii bezpośrednio jest czasem taniej. Ja osobiście zamawiam z Holandii z Mantel.com

Kwestia jeszcze czy nie przeraża Cię szybsze zużycie opon. Bo szybkość, komfort i super przyczepność niestety są kosztem szybszego zużycia. Przód styka w zależności od wagi i stylu jazdy na około 6000 km a tył na 3000km. Coś za coś. Mnie to nie przeraża akurat bo przy tak cienkim laczku wole zawsze mieć więcej niż daje konkurencja a ze na 6k km zużyje np 3 opony zamiast na 10k km 2 opony to już mniej ważne. Ale cena tez nie jest 250-300 za szt a 150 wiec wchodzi jedno w drugie.
Sam nie zwróciłbym na nie uwagi gdyby nie polecili mi jej osoby co przemieliły mnóstwo opon i odkąd spróbowały Veloflex to na inne nie chcą patrzeć.