Guinek Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Część! Kupiłem nowe hamulce M6000 i trzeba skrócić przewody więc moje pytanie czy da radę to zrobić bez ponownego uzupełniania systemu płynem/odpowietrzenia? Edytowane 21 Marca 2018 przez Guinek
Gość Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Teoretycznie tak. Praktycznie mi np się nie udało. Ja przezornie razem z heblami kupiłem 100ml płynu. Jak będziesz wkręcał nowy przewód od momentu poczucia oporu musisz zrobić jeszcze kilka obrotów żeby oliwka się zacisnęła. Ja na tym poległem. Powodzenia!
KsD Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Nie ma co kombinować skróć, zakręć i odpowietrz. Nie trzeba na tą czynność wiele czasu 1
Pietern Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 37 minut temu, Guinek napisał: Część! Kupiłem nowe hamulce M6000 i trzeba skrócić przewody więc moje pytanie czy da radę to zrobić bez ponownego uzupełniania systemu płynem/odpowietrzenia? To ciekawe pytanie i niekoniecznie jasna odpowiedź. Wczoraj byłem w dużym sklepie rowerowym (Główne dobro to Cube) i tamże zmacałem z osiem klamek XT i cztery Deorki i każda działała inaczej. Ja sobie to wytłumaczyłem, że na tej wystawce były układy napełnione i odpowietrzone fabrycznie. Jeżeli tak, to i bez skracania należałoby je odpowietrzyć przed pierwszą jazdą. To wyjaśnienie jest, w zasadzie, przyjazne dla firmy Shimano. 1
Guinek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Jeśli jutro dostanę lejek do odpowietrzania w moim mieście to odpowietrzę na razie zostaje przy planie bez odpowietrzania. Chyba że macie jakieś pomysłu/sposoby co może zastąpić lejek?
Pietern Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Strzykawka 20 ml. Ucinasz końcówkę w połowie i delikatnie wkręcasz w otworek do odpowietrzania w klamce. Wychodzi dużo taniej niż szimanowski lejek, ale lejek jest wygodniejszy.
MadOnion Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 9 godzin temu, Guinek napisał: Jeśli jutro dostanę lejek do odpowietrzania w moim mieście to odpowietrzę na razie zostaje przy planie bez odpowietrzania. Chyba że macie jakieś pomysłu/sposoby co może zastąpić lejek? Wolisz zaoszczędzić na odpowietrzaniu czy na dentyście ?
Zbysio Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Moje M6000 też fabryczne zmontowane, niby odpowietrzone działały, ale po skróceniu przewodów i ponownym odpowietrzeniu działają lepiej.
Puncu Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Ogólnie im krótszy przewód tym lepsze działanie. Shimano ma miękkie przewody i się rozprężają. Fajnie by było móc do nich zamontować przewody w stalowym opolocie
Zbysio Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 A waga? Te kilkanaście gram więcej. Mój rower by się obraził. Co do długości przewodu hamulcowego Shimano to wątpie żeby skrócenie było odczówalne na klamce. Średnica wewenętrzna przewodu jest maleńka i różnica w ilości oleju też.
Puncu Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Zawsze jest znacząca różnica między przednim a tylnym hamulcem. A różni je tylko długość prewodu. A waga? No w łazience leży.
firefoks Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Po skróceniu wystarczy odpowietrzyć przy klamce. Ja tak zrobiłem i widziałem ulatujące bąbelki Wystarczy strzykawka i wkład od długopisu. Edytowane 22 Marca 2018 przez firefoks
Gość Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 ja używałem dwóch strzykawek i wężyka i dało radę odpowietrzyć
Guinek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Opublikowano 22 Marca 2018 Dziś po całej operacji na szczęście udało się bez odpowietrzania, klamki zachowały swoją twardość Dziś obiegałem tez całe swoje miasto w poszukiwaniu miski do odpowietrzania niestety bez pozytywnego rezultatu więc będę zmuszony zamówić przez internet
firefoks Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 19 minut temu, Guinek napisał: Dziś po całej operacji na szczęście udało się bez odpowietrzania, klamki zachowały swoją twardość Po prostu same się odpowietrzyły ale nie zaszkodzi dolać trochę płynu.
Guinek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Opublikowano 22 Marca 2018 21 minut temu, firefoks napisał: Po prostu same się odpowietrzyły ale nie zaszkodzi dolać trochę płynu. Wiem, wiem zakupie cały ten zestaw z czasem i zajmę się nimi
maciej102938 Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Witam, ile może kosztować w serwisie skrócenie i odpowietrzanie hamulców ?
Guinek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Opublikowano 22 Marca 2018 58 minut temu, maciej102938 napisał: Witam, ile może kosztować w serwisie skrócenie i odpowietrzanie hamulców ? U mnie za jeden hamulec chcą 40zł
firefoks Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Chyba otworzę w pokoju serwis rowerowy
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 nie jest to kosmiczna technologia. Naprawdę można zrobić to samemu. Strzykawki i wężyk to ok 5 zł.
Przemcio Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Zestawu dedykowane potrafią kosztować. Ale wystarczy iść do apteki pierwszej lepszej i kupić 2 strzykawki 20ml i zestaw do infuzji :-) W nim znajduje się cienki igielit i fajne gumki które pług&play zakłada się na końcówki shimano. Nawet zaworek do zblokowania wezyka w razie W. Od góry przy klamce wystarczy wkręcić strzykawkę a do blokowania płynu przy zdejmowaniu styka zwykły patyczek od szaszłyków wepchnięty w otwór strzykawki. Koszt całości ok 5pln. Dostępność wszędzie bezproblemowa.
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 @Przemcio o przewodnie do kroplówek nie pomyślałem. Chcesz powiedzieć ze jego gwint wkręca się w odpowietrznik w zacisku ?
Przemcio Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Nie tam jest taka gruba gumka łącznikowa i zakłada się ja na odpowietrznik. Przy zaciąganiu jest idealna przy wtłaczaniu trzeba tylko lekko mieć wyczucie żeby nie przesadzić z siła i nie wystrzelić rurki z odpowietrznika. Tak to może wyglądać na żywo.
egzo23 Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Czemu ten płyn jest żółty? Czy ty odpowietrzasz heble na założonych okładzinach i nie cofniętych tłokach?Czy tylko dla pokazu tak założone? Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi