Skocz do zawartości

RockShox Recon Silver 32 vs. RockShox Reba. Jakie występują różnice ?

Kashier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zastanawiam się nad różnicą pomiędzy widelcami z tytułu. 

Recon Silver RL sztywna oś vs Reba

W rowerze jest ten pierwszy i myślę, czy miana tego widelca do amatorskich zabaw w zawodach i przebiegów po górach 2000-3000 km rocznie a sens. Ewentualnie nie na Rebe ale na gold'a lub fox'a.

Rower to 29er, użytkowany w maratonach XC. Oczywiście tapered. 

Czy możecie się podzielić spostrzeżeniami? 

Dawid

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Jeździłem trochę ponad sezon na Reconie RL. Jego największą "modernizacją" był pełny serwis. Nie kosztuje wiele, a wyeliminowało to wszelkie zmęczenie uszczelek, zużycie i zmieszanie oleju itp. problemy.

Pod względem tłumienia i sztywności Reba RL i Recon RL są bliźniaczo podobne. W obu jest ten sam tłumik. Reba różni się lżejszymi -- droższymi -- materiałami i budową. Sprężyna solo air w Rebie ma ustaloną długość, co eliminuje kilkadziesiąt gramów, ale utrudnia zmianę skoku. Model Reba RLT ma dodatkową, bardziej zaawansowaną regulację. Na pewno odejmie kilka gramów, ale nie zmieni prawie nic w terenie. Jeśli myślisz poważnie o wyścigach, to od razu Sid (o wiele lżejszy, nowocześniejszy tłumik). Jeśli jeździsz głównie turystycznie, zostań przy Reconie.

Fox32 w wersji podstawowej nie jest istotnie lepszy od Reby, a mniej sztywny. Dopiero model Performance Elite ma naprawdę najlepszy tłumik Foxa. I odpowiednio kosztuje.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Właśnie przyszedł do mnie Recon Silver stara wersja z tłumikiem TK. Jako ciekawostkę dodam,że ma aluminiową rurę sterową tapered  i waży lekko poniżej 2 kg z rurą dociętą na 20 cm i nabitą gwiazdką. Reba waży 1700 g a więc jest 300 g różnicy. Tłumik TK ma 5 różnych ustawień w przeciwieństwie do MC RL z Reby, który ma 15 ustawień. Teraz muszę go tylko wsadzić do ramy z prostą główką sterową :)  Będzie używany zamiennie ze sztywnym karbonowym widelcem ;)  W przyszłości porównam sztywność tych widelców (oczywiście subiektywnie) ale Recon jest na gorszej pozycji bo ma QR.

Edytowane przez firefoks
Opublikowano

Widziałem gdzieś kiedyś taka miskę montowaną zamiast dolnego łożyska  i dało się wówczas wsadzić taperowana sterówkę.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Zależy od ramy (kształtu główki). Nie do każdej da się założyć taki adapter.

Opublikowano
Opublikowano

Mam te specjalne stery od dawna, także raczej nie będzie problemów z montażem. Jedyny problem to to,że rower jest w innej lokalizacji ;)