Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 To moja pierwsza przygoda z tubless-ami, koła i opony są do tego przystosowane. Jedno koło uszczelnilo sie bez żadnych problemów, a zdrugiego cały czas schodzi powietrze. Wsadzilem teraz koło do wody i powietrze uchodzi na gwintach szprych. I co teraz najlepiej z tym zrobić? Jak rozumiem to coś stało sie z taśmą na obręczy, i powietrze przedostaje sie do nypli.
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Chyba musisz jeszcze raz nakleić taśmę. Może była jakaś nierówność i źle taśma chwyciła. Na wszystkich gwintach ucieka powietrze?
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Już to rozebrałem, taśma cała była poodklejana. Innej taśmy nie mam @Franz Mauer jeszcze nie jeżdżę bo mi sie to cholerstwo nie uszczelniło Ale tak mlekiem zalałem mlekiem coffelatex.
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Może nie odtłuściłeś dobrze powierzchni przed klejeniem.
Franz Mauer Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Szczerze mówiąc najlepiej taśmę wymienić. Od biedy, jeśli nieszczelności nie są za duże można zalać większą ilością mleka i przez jakiś czas potrząsać kołem, aby ono zalepiło je. Zrobi to na pewno, ale może to wymagać dłuższej chwili. Jeśli tylko kawałek taśmy odszedł to możesz awaryjnie dokleić kawałkiem plastra bez opatrunku, a po zalaniu mlekiem też powinno się uszczelnić. Robiłem już taką operację. Po zalaniu mlekiem obróć koło do dołu miejscem, gdzie jest nieszczelne. Chwilę popluje mlekiem i zalepi. Edytowane 20 Marca 2018 przez Franz Mauer
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 5 minut temu, Franz Mauer napisał: Szczerze mówiąc najlepiej taśmę wymienić. Od biedy, jeśli nieszczelności nie są za duże można zalać większą ilością mleka i przez jakiś czas potrzebować kołem, aby ono zalepiło je. Zrobi to na pewno, ale może to wymagać dłuższej chwili Dolalem większą ilość i czekałem trzy dni. 6 minut temu, Sziva napisał: Może nie odtłuściłeś dobrze powierzchni przed klejeniem. Tak naprawde to nawet nie nakleiłem taśmy, bo taśma była oryginalna na obręczy, myślałem że to wystarczy.
klu Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 1 godzinę temu, Kruup napisał: taśma była oryginalna na obręczy, myślałem że to wystarczy. Obręcze TLR zazwyczaj mają oryginalnie naklejone zwykłe taśmy, pod dętkę - bo montowane są w rowerach sprzedawanych z dętkami. Żeby przejść na tubeless trzeba tę taśmę odkleić, oczyścić i odtłuścić obręcz i nakleić porządną, nieprzepuszczalną taśmę.
Gość Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 5 godzin temu, klu napisał: Obręcze TLR zazwyczaj mają oryginalnie naklejone zwykłe taśmy, pod dętkę - bo montowane są w rowerach sprzedawanych z dętkami. Żeby przejść na tubeless trzeba tę taśmę odkleić, oczyścić i odtłuścić obręcz i nakleić porządną, nieprzepuszczalną taśmę Dzięki, teraz już będę to wiedział.
Rekomendowane odpowiedzi