bialyboski Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Cześć wszystkim! Od jakiegos czasu juz czytam i przeglądam forum, postanowiłem więc dołączyć. W swoim pierwszym poście chciałbym Wam pokazać swoją maszynę. Rowerek kupiony w sierpniu 2017. Początkowo jego specyfikacja prezentowała się następująco: http://m.romet.pl/Rower,MUSTANG_275,10,707,710,14531,2017.html Już pierwszego dnia do wymiany poszły pedały na Shimano Saint MX80 oraz amor na Epixon. Następnie było skracanie mostka, szukanie siodełka, gripów etc. czyli personalizacja zestawu. Do dzisiaj zostało już wymienione wszystko oprócz kasety i ramy Spec na teraz: Rama - Romet Mustang 27.5 2017 Widelec - Fox Float 32 Performance Koła - Shimano WH-M8000 Opony - Schwalbe Nooby Nic 2.35 (na zmiane z Hans Dampf 2.25, zależnie od warunków) Korba - Deore M617 36-22 Support - BB52 BSA Łańcuch - Deore XT 10s Tylnia przerzutka - Deore M6000 Przednia przerzutka - Deore M618 Kaseta - HG50 11-36 Manetki - Deore M6000 Pedały - Deore XT M8020 Hamulce - SLX M7000 klocki metaliczne z radiatorem + RT70 (180 + 160) Mostek - Dartmoor Trail v2.0 50mm Podkładki pod mostek - XLC carbon Stery - półzintegrowane Dartmoor Kierownica - Pro Koryak 760 Gripy - Odi Rogue (czasami zmieniam na Ergon GE1 czarno-zielone, w zależności od "widzi mi się" Linki i pancerze - XTR + końcówki alu Jagwire z uszczelką Sztyca regulowana - Fox Transfer Siodło - WTB Volt Pro Koszyk - Elite Carbon Licznik - Sigma STS 16.16 Z minusów (w specyfikacji katalogowej) - fabryczne siodło i gripy to jakiś śmiech - support na kwadrat Plusy: - standardowe koła Alexrims MD17 są zadziwiająco wytrzymałe (mam 180 cm wzrostu i ~95kg mięśnia, tak, tak, nie tłuszczu bo dużo siłki robię ) - solidność wykonania ramy. Jeżdże dosyć ostro, XC i trailowo, single... Przy mojej wadze i stylu jazdy rowerek daje radę. Bardzo polecam! Edytowane 29 Maja 2020 przez bialyboski 1
bialyboski Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Wyjściowo to tak bardziej XC było ale teraz wlaśnie tak XC/trail wyszło. Widział Świeradów bo w sumie blisko mam. W tym roku planuje troche wypadów w nasze góreczki
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 I o to chodzi. Fajna maszyna. Jaką masz średnicę sztycy?
bialyboski Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Dzięki! Sztyca jest w rozmiarze 31.6mm i posiada skok 120mm. Generalnie jest super, chodzi szybko, w pełnym zakresie, nie lata na boki (nie ma luzów) jak inne droższe.
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Ja niestety 27,2mm , planuję kupić KindShocka z manetką, jak budżet pozwoli.
bialyboski Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Myślałem na KS Lev, postanowiłem przetestować właśnie XLC, z myślą, że najwyżej pójdzie na zwrot. I tak juz ze mna ta sztyca została. BTW bierz tylko z manetką, bo te wersje z dingsem pod jajkami to jakieś nieporozumienie. Nie wyobrażam sobie odrywania rąk od kiery w ciężkim terenie, a jak już się przywyknie to używa się droppera bardzo często...
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 10 minut temu, bialyboski napisał: Myślałem na KS Lev, postanowiłem przetestować właśnie XLC, z myślą, że najwyżej pójdzie na zwrot. I tak juz ze mna ta sztyca została. BTW bierz tylko z manetką, bo te wersje z dingsem pod jajkami to jakieś nieporozumienie. Nie wyobrażam sobie odrywania rąk od kiery w ciężkim terenie, a jak już się przywyknie to używa się droppera bardzo często... Tak też sobie to wyobrażałem. Innej opcji jak remote na kierze nie widzę.
Andrzej Sawicki Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 11 minut temu, bialyboski napisał: BTW bierz tylko z manetką, bo te wersje z dingsem pod jajkami to jakieś nieporozumienie. Nie wyobrażam sobie odrywania rąk od kiery w ciężkim terenie, a jak już się przywyknie to używa się droppera bardzo często... Tak samo reklamowano mi fulle bez manetki zdalnej blokady dampera. "Prawie wcale nie buja". No chyba kiedy nie pedałujesz.
bialyboski Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Dokładnie, chociaż manetka od epixona mnie wnerwiała i przeszkadzała mi. Za dużo na kierownicy i niepotrzebna plątanina linek na froncie. Kupując Foxa nie chciałem żadnej i pokrętło na koronie zdake egzamin. No ale droppera używam ZNACZNIE częściej od blokady skoku na widelcu.
ponczi Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Rowerek prezentuje się mega. Jaka jest jego waga na aktualnej specyfikacji :>??
bialyboski Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Szczerze, nie mam pojęcia... Katalogowo bylo ~13.5kg, ale, że wszystko (no poza sztycą) wymieniłem na lżejsze to myślę, że koło 11,5kg będzie. Nie mam niestety wagi rybackiej ani żadnej innej, która dałaby miarodajny wynik. Szczerze powiem, że mam to gdzieś bo i tak jak tylko wjade w teren to na samych oponach pewnie ze 2kg błota mam, nie mówiąc już o syfie przyklejonym do ramy... Nie mam specjalnie parcia na wagę zestawu. Biorąc pod uwagę moją masę, rower ma być wytrzymały i ma się nie rozlecieć jak śmigam szlakiem w dół, a nie unikam dropów, podskoków etc. Z koleji jak jest za ciężki na jakiś podjazd (a podjeżdżam prawie pod wszystko co w moim zasięgu) to znaczy, że trza łydę mocniej wytrenowac Jedno jest pewne, jest zdecydowanie lżejszy niż był po zakupie
sajekk Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Niezła bestia z tego wyszła! A od razu wiedziałeś, że będziesz wszystko wymieniał? Jeśli tak, to dlaczego od razu nie szukałeś roweru z lepszym osprzętem i np. ramą?
bialyboski Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Chciałem Rometa z kołem 27,5 i tylko Romet wchodził w gre. Sentyment Myślałem jeszcze nad Romet Trail ale koniec końców, nienawidzę żółtego. Ten jak go zobaczyłem w salonie Rometa od razu wpadł mi w oko. Juz od początku wiedziałem co bedzie zmienione, dlatego tak jak pisałem wcześniej, w domku czekał już na niego Epixon na wymiane z Raidona. Cała reszta to już w sumie fanaberia, bo praktycznie wszystko zostało zmienione, aczkolwiek od początku lece z od dóry założonym planem. Bardzo mi ta rama pasuje dlatego nie żałowałem jej dobroci Także z Rometa za 2,5k wyszedł Romet za ~9k Wiem, że w tej kasie wyszedłby jakiś Scott lub inny Canyon, ale co? Założenie zostało spełnione i jestem cholernie szczęsliwy bo jeździ się bajecznie. 1
sajekk Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 10 minut temu, bialyboski napisał: Chciałem Rometa z kołem 27,5 i tylko Romet wchodził w gre. Sentyment Myślałem jeszcze nad Romet Trail ale koniec końców, nienawidzę żółtego. Ten jak go zobaczyłem w salonie Rometa od razu wpadł mi w oko. Juz od początku wiedziałem co bedzie zmienione, dlatego tak jak pisałem wcześniej, w domku czekał już na niego Epixon na wymiane z Raidona. Cała reszta to już w sumie fanaberia, bo praktycznie wszystko zostało zmienione, aczkolwiek od początku lece z od dóry założonym planem. Bardzo mi ta rama pasuje dlatego nie żałowałem jej dobroci Także z Rometa za 2,5k wyszedł Romet za ~9k Wiem, że w tej kasie wyszedłby jakiś Scott lub inny Canyon, ale co? Założenie zostało spełnione i jestem cholernie szczęsliwy bo jeździ się bajecznie. Czyli zadecydował sentyment Szacun za projekt! 1
bialyboski Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Dzięki! Sentyment, ale nie tylko. Krossów jest do zarzygu, cube'ów i innych merid też wszędzie pełno. Romet (przy ich dostępności) staje się marką trochę premium U siebie w żarach jeszcze innego nie spotkałem
Antyszprycha Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Rometa też pewnie byłoby do porzygu gdyby nie lecieli tak w kulki z dostępnością..
bialyboski Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Co czyni go cholernie prestiżowym U mnie w salonie dowiedziałem się, że nie ma niby problemów z dostępnością. Zamawiasz przez nich wybrany rower, a oni zamawiają u producenta. Tylko czas oczekiwania 1-2 m-ce... Jedyne co mnie zdziwiło, że na stanie mieli chyba wszystkie modele powyżej 2k i chyba wszystkie dostepne w ofercie motocykle i skutery. Może Żary są jakoś inaczej traktowane... Nie wiem... Ale gorąco polecam sam salon Rometa jak i jego obsługę. BTW miałem upatrzone 2 modele, dla siebie i mojej Pani. Oba były dostepne od ręki, także o problemach z dostępnością to wiem tylko z opowieści.
Antyszprycha Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 9 minut temu, bialyboski napisał: Co czyni go cholernie prestiżowym To mamy trochę odmienne pojecię na temat osiągania i utrzymania prestiżu Dla mnie to po prostu bałagan i brak organizacji
bialyboski Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Hmm Wiem, że mają straszny burdel organizacyjny i, że takiej firmie to nie przystoi, ale co zrobisz... Prawda jest taka, że jak ktoś chce akurat Rometa, to nie jest to aż takie trudne. Żaden z moich znajomych nie miał tego problemu i ludzie z różnych miejsc w polszy za pośrednictwem salonów Rometa kupowali bądź zamawiali i otrzymywali swoje rowerki. Sama firma ma bardzo dużo do nadrobienia, ale mocno im kibicuje. O tym, że biją cenowo (względem tego co dostajesz) nawet nie bedę się rozpisywał. 2
piterrrxd Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Miałem podobnie jak szukałem swojego Huragana - dostępność znikoma, a sklepie w Katowicach niestety niezbyt ogarnięta obsługa. Finalnie zamówiłem internetowo i jestem zadowolony. Ładne ma malowanie ten model. Gdyby był dostępny taki w rozmiarze 29", to bym kupił jako drugi rower do latania po jakichś ścieżkach. 1
Antyszprycha Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 @piterrrxd a do ramy 27,5 nie wejdzie koło 29 cali ? u mnie podeszło tylko musialem zrobić napęd 1x (Lapierre Edge 227)
bialyboski Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 @piterrrxdmy to sie chyba z BMK znamy co? Pozdro Stary Piękny ten Twój Huragan i świetnie się komponują nowe owijki. Niestety, ale 29 nie wejdzie w tylni trójkąt, chyba, że jakąś śmiesznie cieniutką oponką... Ale wtedy to nie ma sensu.
Andrzej Sawicki Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Jest Mustang 29 w prawie tej samej cenie, na praktycznie tym samym osprzęcie. Aby weszły koła 29" z sensowną oponą, rama musiałaby przyjmować opony 27,5+. Jest coraz więcej takich rowerów i to jedna z ich zalet -- opcja latania na dwóch zestawach kół. 1
piterrrxd Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 @bialyboski dokładnie z benchmarka Robiłem rozeznanie w zeszłym roku i pod tą ramę nie podejdzie koło 29". Ale może to i dobrze, bo spodobał mi się baranek i klamkomanetki szosowe, więc przyszły sezon złożę sobie przełajówkę albo gravela. Ostatnio zrobiłem sobie rundkę swoim starym, blisko 20sto kilowym fullem i szczerze nie wiem jak tym mogłem jeździć tyle lat Wracając do tematu - serio rama w tym malowaniu się udała rometowi. Kwotowo wyszło sporo, ale jeśli jesteś zadowolony z jazdy, to jest to warte każdej złotówki 1
Rekomendowane odpowiedzi